שתף קטע נבחר
 

הפיצוץ שעשוי לחשוף את סודות הגרעין בפרצ'ין

דרישת סבא"א לבקר את המתרחש במתקן ממזרח לטהרן זכתה לסירוב איראני ממושך. כעת עולה החשד שההתנגדות נבעה מהמשך הניסויים הצבאיים הגרעיניים במקום גם בזמן המשא ומתן מול המערב. בישראל ובמערב שומרים על שתיקה

המתקן בפרצ'ין הוא מחנה צבאי שממוקם כ-15 ק"מ ממזרח לטהרן ובו מתקיימים מחקרים בייצור חומרי נפץ וראשי קרב לטילים וכן פעילות של "קבוצת הנשק הגרעיני". האחרונה משמשת אחד ממרכיבי תוכנית הגרעין הצבאית שתכליתה לייצר את מנגנוני הפיצוץ ומתקן הנפץ הגרעיני עצמו - מתקן ניסיוני לניסוי, פצצת אוויר או ראש קרב לטיל.

 

עוד בחדשות:

הבית הלבן לנתניהו: הערכים שלנו בנו את כיפת ברזל

כבוד ללוחמים: הרמטכ"ל העניק צל"ש לשייטת 13

 

עוצמת הפיצוץ שגרמה לפי הדיווחים באיראן לשני הרוגים ולפצועים, ההבזק וגל הנפץ העז שהורגש במרחק קילומטרים רבים אינם משאירים מקום לספק שמדובר במתקן הקשור בתוכנית הגרעין. אזור פרצ'ין נמצא בפיקוח מתמיד של לווייני ריגול חזותי אופטיים ואלקטרו-מגנטיים, בין השאר גם של ישראל. לאמריקנים יש גם דרכים לאסוף דגימות אוויר מעל אזור הפיצוץ באמצעות כלי טיס לא מאוישים חמקניים, כך שבמערב יידעו בתוך ימים אחדים מה הייתה מהות הפיצוץ ואם נעשה בו שימוש בחומרים רדיואקטיביים.

בסיס פרצ'ין, תמונות לוויין מ-2012 (צילום: אתר ISIS) (צילום: אתר ISIS)
בסיס פרצ'ין, תמונות לוויין מ-2012(צילום: אתר ISIS)

בכל מקרה, הפיצוץ מעמיד את איראן במצב מאוד לא נוח במשא ומתן שהיא מנהלת עם המערב ואשר אמור להסתיים ב-24.11. אם אכן יתברר שמדובר בניסוי גרעיני צבאי, אזי יקשיח הדבר את עמדות המערב ויסייע לישראל לדרוש את החמרת הסנקציות עליה.

 

בניגוד לכריית האורניום ותהליכי ההעשרה שלו, כמו גם בניית כור המים הכבדים לייצור פלוטוניום שמתבצעים בגלוי, תוכנית הנשק האיראנית מתבצעת בחשאי. איראן אינה מודה בקיומה אולם אינה מתירה לפקחי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם להיכנס למתקן בפרצ'ין ולערוך בו ביקורת כדי לוודא שלא נעשית בו פעילות שנועדה להרכיב מתקן נפץ גרעיני.

 

הסירוב האיראני נמשך כבר כמעט עשור, למרות דרישות חוזרות ונשנות של סבא"א, אולם סוכנויות המערב חשפו כבר לפני שנתיים כי בפרצ'ין קיים מתקן מיוחד שבו מנסים לפתח את מעטפת חומרי הנפץ הקונבנציונליים שיעטפו את שני חצאי הכדור של האורניום המועשר כדי להתחיל את הריאקציה הגרעינית. מעטפת זו צריכה להתפוצץ בבת אחת בדיוק של נאנו-שניות ולכן מותקנים בה הידקים מיוחדים הנקראים קרויטרונים, שמתזמנים את פיצוצה ועל ידי כך יוזמים את תחילת הריאקציה - שמשמעותה פיצוץ גרעיני.

 

המתקן כפי שצולם במאי 2012 (צילום: DigitalGlobe-ISIS) (צילום: DigitalGlobe-ISIS)
המתקן כפי שצולם במאי 2012(צילום: DigitalGlobe-ISIS)

 (צילום: DigitalGlobe-ISIS) (צילום: DigitalGlobe-ISIS)
(צילום: DigitalGlobe-ISIS)

 

לצורך הניסויים השתמשו האיראנים גם בחומרים רדיואקטיביים. כשדרשו פקחי האו"ם להיכנס למתקן, ניסו בתחילה האיראנים להסתיר את קיום הניסויים במעטפת ובמזעור הפצצה, שנועדו לאפשר את הכנסתה לראש קרב של הטילים הבליסטיים מסוג שיהב 3 וסיג'יל. האיראנים ניסו להסיר שכבות עפר באזור כדי לטשטש את הקרינה הרדיואקטיבית שנפלטה במהלך השימוש בחומרים הגרעיניים. הם גם שטפו את האזור בזרמי מים עזים, אולם כנראה לא הצליחו להסיר את עקבות הקרינה, וכנראה בגלל זה סירבו לאפשר לפקחים להיכנס למתקן עד היום הזה.

 

ראש סבא"א יוקיה אמאנו נפגש לפני כמה שבועות בטהרן עם ראשי תוכנית הגרעין, אולם גם אז נדחתה דרישתו לאפשר לאנשיו להיכנס למתקן. עכשיו מובן למה. מתברר שהניסויים הקשורים כנראה בתוכנית הגרעין נמשכו גם בתקופה שבהם איראן הפסיקה כביכול, לטענת האמריקנים, לפתח את "קבוצת הנשק הגרעיני".

 

עדיין נותרה פתוחה השאלה מה גרם לפיצוץ. האם הייתה זו תאונת עבודה, כמו שטוען משרד ההגנה האיראני, או שמדובר בחבלה יזומה מצד גורם המעוניין לסכל את התוכנית. בישראל, כנהוג במקרים כאלה, שומרים מי שאמורים לדעת על שקט. כך שאין שום ודאות מה הייתה הסיבה לפיצוץ ואם יש לו קשר למאמצים שעושה ישראל לסכל את תוכנית הגרעין האיראנית.

 

אם מדובר בפעולת חבלה, סביר להניח שמדובר בשיתוף פעולה בין מדינות מערביות, וייתכן אפילו שנשען על לוחמת סייבר. לשני מאפיינים אלה כבר היו כמה תקדימים בעבר בהקשר דומה.


פורסם לראשונה 06/10/2014 23:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר ISIS
המתקן בפרצ'ין
צילום: אתר ISIS
מומלצים