שתף קטע נבחר
 

מה מושך את מחירי הסחורות בעולם מטה?

למרות שלא הרגשנו את זה בכיס, מחירי הסחורות ובעיקר התירס והחיטה ירדו בחדות בשנה האחרונה. על פי הערכות בשוק ההון, מחירים אלה עוד צפויים להמשיך לרדת גם בשנים הקרובות. מה מוביל לצניחה ("המצב בסין") ולמה היצרנים בישראל לא מורידים מחירים ("כי הם יכולים")? האנליסטים מסבירים

הסחורות החקלאיות בעולם רושמות רמת שפל ונסחרות במחירים שלא נראו כמותם מאז שנת 2010. כתוצאה מכך חומרי הגלם של מוצרי המזון שלנו יורדים, אולם באופן מפתיע זה לא משפיע על המחירים שאנחנו רואים ברשתות השיווק בארץ.

 

 

מתחילת שנת 2014, רשם מחיר התירס ירידה של כ-29%, החיטה איבדה כ-25% מערכה מתחילת שנת 2014 ובסך הכול ירדה ב-30% בשנה האחרונה, גם מחיר האורז נחתך מתחילת השנה בכ-11% ומחירו של הסוכר איבד כ-5% מערכו. כך גם מדד "בלומברג" למחירי הסחורות, הבודק ועוקב אחר מחיריהן של 22 סחורות בעולם, נפל לשפל של חמש שנים.

 

אז מדוע הסחורות האלה מאבדות גובה? אסטרטג ההשקעות של בית ההשקעות מיטב-דש, לירון זיידין, סבור שאת ההסבר לירידת מחירי הסחורות אפשר למצוא בעיקר בסין. "האטה בצמיחה בסין מובילה לצפי להאטה גם בצריכה הסינית, כך שמדינות שמייצאות סחורות לסין צפויות להיפגע במאזן התשלומים. המטבעות של אוסטרליה וניו-זילנד נחלשו על רקע האטה בצריכה הסינית ועוד צפויים להיחלש וזה משפיע על מחירי הסחורות", מציין זיידין.

 

כשהסינים רוצים פחות - המחירים יורדים

בסין צורכים הרבה פחות סחורות מבחוץ, גם בזכות העובדה שהסינים הצליחו לייעל מאוד את השטחים החקלאיים שלהם ולהביא לתפוקה גדולה יותר. עומר רבינוביץ', מוועדת השקעות קוואנטום שוקי הון, מציין שבניגוד לירידה במחירי החיטה, התירס, הסוכר והאורז, חלה דווקא עלייה במחירי סחורות אחרות – הבקר עלה ב-30% בשנה האחרונה, הקקאו רשם עלייה של 13% והקפה הוסיף לערכו 27%.

 

"מחירי התירס והחיטה ירדו בשל הטכנולוגיה והדישון המשתפרים, הגידולים החקלאיים מוצלחים יותר ולכן ההיצע מוגבר. כל מעגל הייצור הוא יעיל יותר וכאשר מזג האוויר הוא בסדר, זה גורם לפריון גדול יותר. לעומת זאת, הביקוש לקקאו, קפה ובקר עלה בעולם – נכנסו שחקנים חדשים כמו הודו, סין וברזיל שהחלו לצרוך מוצרים אלה. מעמד הביניים מאוד התרחב בסין ויש יותר כוח צרכני שמעוניין בבשר וקפה, לכן המחירים עולים", מציין רבינוביץ'.

 

מצב היבול, שמביא לקטיף מוצלח, תלוי בראש ובראשונה במזג האוויר שהיטיב בשנה האחרונה עם הסחורות החקלאיות, "בשנים האחרונות היה יבול מוצלח וחלה עלייה במלאי החיטה בעיקר בארה"ב. נכון להיום הציפיות הן להמשך יבול מוצלח וזה הגורם המוביל את החולשה במחירי הסחורות. הגורם מספר אחת המשפיע על מחירי הסחורות הוא מזג האוויר שהוא גורם מאוד הפכפך", מציין אוהד חיים, אנליסט בדסק ניירות ערך זרים בלאומי שוקי הון.

 

"הסחורות עוד ימשיכו לרדת"

הירידה במחירי הסחורות מתחילת השנה מגיעה אחרי תקופה ארוכה שבה המחירים נסקו מעלה. חיים מלאומי שוקי הון סבור שבנוסף לגורמים המרכזיים שהשפיעו על הסחורות, גם לבנקים המרכזיים בעולם, ובעיקר הבנק המרכזי בארה"ב (הפד) היה חלק לא קטן בהשפעה זו, עם הדפסות הכספים ותוכניות הקלה כמותית. "אנשים קנו סחורות כי פחדו מאינפלציה ולכן המחירים עלו, כאשר הבחינו שאינפלציה לא ממש נראית בשטח באופן ניכר, המגמה התהפכה וכך מתחילת שנת 2013 כבר החלה הירידה במחירי הסחורות".

 

לאן הולך שוק הסחורות? האם נמשיך לראות ירידה במחירים? זיידין מבית ההשקעות מיטב-דש משוכנע שהכיוון של הסחורות הוא רק מטה, "חד-משמעית מדובר בתהליך ארוך טווח שילווה אותנו שנים רבות משום שהמהלך של 'היפר צמיחה' בסין לא יימשך. כשבונים בניין צורכים הרבה חומרי גלם, אבל כשרק מתחזקים את הבניין באופן טבעי יש צורך בפחות חומרי גלם – כך גם לגבי הסחורות, סין החלה לפתח שטחים חקלאיים יעילים, המשמעות של זה היא שהתפוקה לדונם עולה לאור הכנסת תהליכי מיכון", מוסיף.

 

"הסחורות ירדו, היצרנים הרוויחו יותר"

למרות הירידה המרשימה במחירי הסחורות, כידוע, הצרכנים בארץ לא נהנים מירידת המחירים בבואם לסופרים לקנות מוצרים המבוססים על חומרי גלם אלה כמו קמח, דגני בוקר, עוגות, קרקרים ועוד. בנוסף, הציפיות בשוק הן להמשך ירידה במחירי החיטה, השעורה, התירס, האורז והסוכר, ( בהנחה שלא יהיה תרחיש קיצוני של כשל במזג האוויר), אך למרות זאת ירידת מחירים בסופר לא נראית באופק.

 

להערכת רבינוביץ' מקוואנטום שוקי הון, היצרנים בארץ אפילו הרוויחו יותר ממחירי הסחורות בשנה האחרונה בגלל התחזקות השקל (הסחורות נסחרות בדולרים ולכן מבחינת הישראלים התחזקות השקל רק תרמה לרווח).

 

"היצרנים בארץ לא מעוניינים להוריד את המחירים כיוון שברגע שמחירי הסחורות יחזרו לעלות, הם יאלצו להעלות שוב את המחירים, מה שיהיה כרוך במחאה ציבורית. מלבד זאת, הם לא מורידים מחירים כיוון שבאופן ברור, כגופים עסקיים, הם רוצים להרוויח כמה שיותר ומעדיפים לצאת במבצעים נקודתיים. הצרכנים הישראלים מצידם, שבויים בידי היצרנים. צריך ליצור בארץ מנגנון יעיל, יש צורך לייעל בהרבה מאוד מקומות כמו כשרות ופתיחת השוק לתחרות", מוסיף רבינוביץ'.

 

"צריך להבין שהמסחר בסחורות הוא מאוד תנודתי כיוון שיש הרבה ספקולנטים (משקיעים פרטיים שמוכרים וקונים ניירות ערך כדי ליצור רווח מהיר) שמשפיעים על השוק ועל המחיר הריאלי של הסחורות, אבל באופן ממוצע בהחלט אפשר לומר שהמחירים ירדו בחישוב שנתי ומבחינה עקרונית יש צדק בשאלה למה מחירי מוצרי הצריכה בסופר לא יורדים", מציין אוהד חיים מלאומי שוקי הון.

 

"באירופה ובארה"ב ירידת מחירי הסחורות מתגלגלת לצרכנים כיוון שיש תחרות, בארץ הכוח נמצא אצל היצרנים ויש כאן חוסר בתחרות ואלטרנטיבות", מוסיף חיים. "היצרנים בארץ לא מורידים מחירים כי הם פשוט יכולים", מסכם זיידין מבית ההשקעות מיטב-דש.

פורסם לראשונה 14/10/2014 12:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים