כרית הביטחון של המשקיע
רוצים להוריד את הסיכון בהשקעות? אל תוותרו על תיק השקעות מפוזר שכולל בתוכו נכסים שונים ולא רק מניות. כדאי לגוון את התיק באגרות חוב ממשלתיות, אגרות חוב קונצרניות ועוד נכסים אחרים – כך תוכלו לחסוך מעצמכם את הפחד מירידות חדות מדי ותפחיתו את הסיכון. אז איך מפזרים נכון? הנה כל מה שחשוב לדעת
החלטות בעולם ההשקעות הן אף פעם לא עניין קל ותמיד אפשר למצוא יתרונות וחסרונות, אבל יש החלטה אחת שבה תמצאו רק יתרונות - מדובר בהחלטה לנהל תיק השקעות מפוזר.
לכתבות נוספות בנושא:
- איפה יותר כדאי להשקיע - בבורסה או בנדל"ן
- כללים להשקעה בשוק ההון
- הכסף שלכם יכול לעשות הרבה יותר
- איך שוק ההון עובד? הלוואי שידענו
תיק המפוזר בין סוגי נכסים שונים מפחית את התנודתיות בביצועי התיק מבלי לפגוע בתוחלת התשואה של התיק. המשמעות בשפה פשוטה יותר היא הפחתת הסיכון בתיק מבלי לפגוע בתשואה הצפויה ממנו. כדי שתיק ההשקעות כולו יהיה מפוזר מומלץ לכלול בתוכו נכסים מסוגים שונים ולא רק מניות. למשל אגרות חוב ממשלתיות, אגרות חוב קונצרניות, אג"ח צמודות מדד וכו'.
הסיבה היא פשוטה, סוגי נכסים שונים מתפקדים לעיתים באופן שונה בתנאי שוק שונים. למשל כשהשוק צופה האטה, מחירן של אגרות חוב ממשלתיות בריבית קבועה הנחשבות כנכס עם רמת סיכון נמוכה יעלו ואילו מניות, מן הסתם, יתפקדו בצורה פחות טובה. כך שפיזור בין קבוצות נכסים שונות, מספק כרית ביטחון בפני ירידות חדות בתיק.
בתוך כל קבוצת נכסים יש לייצר פיזור. ניקח לדוגמא את הרכיב המנייתי בתיק: במקרה כזה כדאי לשים לב לשתי סוגיות עיקריות. הראשונה - מספר המניות שמומלץ להחזיק בתיק אחד כדי שיחשב מפוזר. השאלה השנייה היא כיצד להשיג פיזור שיהיה יעיל ואפקטיבי.
לא יותר מ-20 מניות
לגבי שאלת הכמות (מה מספר המניות שמומלץ להחזיק בתיק?) נראה שאין לכך תשובה מוחלטת והיא תלויה בין היתר במתאם בין תשואת המניות. אבל בהחלט לא מדובר בעשרות רבות של מניות, אחזקה של כ 15-20 מניות תיתן מענה הולם לשאלת הכמות. מספר מניות רב יותר יפחית את הסיכון בשיעור זניח והוא לא שווה את ההשקעה הנוספת. אחזקה של מספר גדול מידי של מניות דורשת תשומת לב רבה מדי בניהול התיק ומעקב אחר המתרחש בחברות אותן מחזיקים, גם עלויות המסחר יכולות להיות גבוהות יותר כשבוחרים לנהל מספר רב של מניות.
לגבי שאלת האיכות (פיזור יעיל ואפקטיבי בתיק), מומלץ לייצר פיזור בין מניות מתעשיות שונות וסקטורים שונים. אם תשקיעו מצד אחד בחברת אנרגיה שמרוויחה כשמחירי הנפט עולים ומנגד בחברת תעופה לואוקוסט, סביר להניח שהתיק יזכה ביציבות רבה יותר. בהינתן שאר הגורמים זהים, ירידה במחירי האנרגיה, תפגע אמנם בחברת האנרגיה שהכנסותיה נובעות ממחיר הנפט אותו היא מוכרת אך תיטיב עם חברת התעופה שרכיב משמעותי מהעלויות שלה הוא הדלק למטוסים.
מסעדות או נדל"ן?
מחירי נפט יורדים יפחיתו את העלויות ויגדילו את הרווחיות של חברת התעופה (לפחות בטווח הקצר עד שכוחות השוק ידאגו לירידה במחירי כרטיסי הטיסה). דוגמא נוספת לאפקט הייצוב שמייצר הפיזור היא השקעה בחברה מחזורית התלויה באופן מובהק בעוצמת הכלכלה כמו רשת מסעדות ומנגד השקעה בחברה דפנסיבית כמו ריט למגורים (חברת נדל"ן הפועלת במינוף נמוך ועיסוקה השכרת דירות למגורים).
בהנחה ושוק הנדל"ן אינו במצב בועתי, גם כאשר תיחלש הכלכלה, עסקי הריט לא יפגעו ומחירו בשוק עשוי אף לעלות כאשר הכלכלה מאטה. במצב של האטה כלכלית הריביות בדרך כלל יורדות והריטים מרוויחים בגלל ירידה בעלויות המימון שלהם. מנגד, די ברור שרשת מסעדות, טובה ככל שתהא, תיפגע בזמן מיתון.
כמובן שמי שהשקעה ישירה במניות לא נכללת באיזור הנוחות שלו יכול להשיג את אפקט הפיזור ברכיב המנייתי ע"י השקעה בקרן סל דוגמת ה – SPY העוקבת אחר מדד ה-s&p500 האמריקני, אפשרות נוספת לפיזור מנייתי מקסימאלי היא השקעה בקרן הסל VT העוקבת אחר מדד עולמי מפוזר מאוד, הכולל למעלה מ – 6,000 מניות.
הכותב הוא מנהל דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון