שתף קטע נבחר

 

דיל עם החרדים: נתניהו נערך לבחירות באביב ולוחץ לקיים פריימריז בחודש הבא

ראש הממשלה חישב מסלול מחדש. הוא פועל להקדמת הפריימריז לסוף החודש הבא ולאחר שיעביר תקציב הוא עשוי לפזר בעצמו את הכנסת. בינתיים הוא מהדק את יחסיו עם החרדים והודיע שלא יעביר את חוק הגיור. יוזם החוק ח"כ אלעזר שטרן: "רק הישרדות מעניינת אותו"

החורף מגיע, וגם העונה הפוליטית החמה כבר איתנו. בשבוע הבא תחזור הכנסת למושב שאמור להיות גדוש בהכרעות בסוגיות כבדות משקל, בראשן תקציב המדינה - אבל רבים ובהם בכירים מאוד במערכת הפוליטית מעריכים שראש הממשלה כבר מסמן את התאריך לבחירות הבאות, אפילו לפני הקיץ הבא. בינתיים הוא מהדק את יחסיו עם המפלגות החרדיות ועם הבית היהודי של נפתלי בנט.

 

הצעד הראשון של בנימין נתניהו הוא הקדמת הפריימריז לראשות הליכוד, שבהם הוא צפוי לנצח, גם אם במפלגתו ינסו רבים להניח מקלות חדשים בגלגליו. ההערכות בליכוד הן שנתניהו בודק אפשרות להקדמת הפריימריז לראשות הליכוד ל-25 בנובמבר. מקורבי נתניהו מאשרים שנתניהו לוחץ לקיים בחירות בזק להנהגת המפלגה: "בהתחשב בעובדה שהמועמדים מוכרים היטב לחברי התנועה, הדבר הנכון ביותר הוא להכריע בהקדם בעניין מנהיג התנועה ולא להכניס את המפלגה למאבק פנימי ארוך ומיותר. במיוחד לנוכח העובדה שרוב המפלגות כבר סיימו את הליך בחירת היו"ר או שאינן מקיימות אותו כלל". גורמים פוליטיים המזוהים עם נתניהו פנו באחרונה ליו"ר המרכז ח"כ דני דנון וביקשו לבדוק אפשרות להקדמת הפריימריז לתאריך הזה.

 

המשמעות של המהלך היא בחירות בזק לראשות מפלגת השלטון וכינוס מרכז המפלגה כבר בשבוע הבא. גורמים במפלגה אומרים כי מדובר בתאריך קרוב מדי וצפוף בין היתר בשל בחירות למוסדות צעירי הליכוד שמתקיימות ב-26 בנובמבר. כינוס מרכז ופרסום הודעות לבוחר דורשות זמן. יחד עם זאת הבהירו הגורמים כי אם נתניהו יתעקש על התאריך, תימצא כנראה הדרך להוציא את הבחירות אל הפועל.  

הצהרת ליברמן הובילה לשינוי בתוכניות נתניהו  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הצהרת ליברמן הובילה לשינוי בתוכניות נתניהו (צילום: גיל יוחנן)
 

ביום ראשון זימן נתניהו את ח"כ משה פייגלין לפגישה בארבע עיניים ובמהלכה לחץ נתניהו על פייגלין, שצפוי להתמודד בפריימריז, להסכים לבחירות תוך חודש. נתניהו הבהיר שכל המפלגות האחרות מאורגנות לבחירות מלבד הליכוד. פייגלין אמר כי הוא מסרב לתת לנתניהו צ'ק פתוח וכי ההסברים לא משכנעים אותו ולכן יתנגד להקדמת הבחירות המקדימות.

 

בסביבת דני דנון, יריבו הפוליטי הנוסף של נתניהו, שמתכוון כנראה להתמודד גם כן, הבהירו שדנון ינהל קרב בלימה: "אני מחויב לשמור על הדמוקרטיה בליכוד, לא יהיו מחטפים במפלגה", אמר דנון, המתנגד לבחירות בזק. "הליכוד היא מפלגה חזקה, עם מורשת וחוקה, עם עשרות אלפי חברים ותומכים, לא אתן למהלך שכזה לקרות. נתניהו מנסה לחסל את הרוח החיה בתנועה ואת היכולת של חברי התנועה להשפיע. לחברי המפלגה יש את הזכות להשפיע על סדר יומה של התנועה, בקרוב צפויים להיערך שלושה כינוסי מרכז שביבי מנסה לברוח מהם". בסביבת דנון גם אמרו כי "לא עורכים בחירות לראשות מפלגת השלטון תוך שבועיים. ראש הממשלה פועל מאינטרס אישי ולא מעניינת אותו טובת הליכוד ואלפי תומכיה ופעיליה שמאמינים בערכיה".

 

על דברי ח"כ דנון אמרו מקורבי נתניהו כי "מדובר בטענות קטנוניות ומשוללות יסוד. הזמן הממוצע לקיום פריימריז בליכוד לאורך השנים הוא כ-30 יום ובאחד המקרים אף התבצע תוך כ-20 יום בלבד".

 

חוק הגיור נקבר

בקואליציה מעריכים כי תאריך היעד של נתניהו לבחירות לכנסת ה-20 יעמוד סביב חודש מאי - ועד אז הוא יהדק את הבריתות וההבנות עם הסיעות החרדיות ועם מפלגת הבית היהודי של נפתלי בנט. המטרה: להבטיח לעצמו את המנדט להרכיב את הממשלה הבאה. במקביל, בגוש המרכז-שמאל נערכים מגעים קדחתניים מאחורי הקלעים כדי לנסות לגבש הרכבים שיצליחו להדיח את ראש הממשלה אחרי שתי קדנציות.

 

ראש הממשלה קיים כאמור לא מעט שיחות פוליטיות, ותוך שבועיים זומנו נציגי החרדים לפגישות אישיות בלשכתו. על רקע אותה התקרבות לחרדים הודיע ראש הממשלה שלא יעביר את חוק הגיור שנועד להקל את הגיור בישראל. יוזם החוק ח"כ אלעזר שטרן (התנועה): "לצערי, ראש הממשלה לא התכוון אף לפעם למה שאמר והוא רחוק מאוד מכל סוג של יושרה. עצוב שכך מתנהג ראש הממשלה. זהותה היהודית של מדינת ישראל לא מעניינת את ראש הממשלה בכלל והדבר גם ברור לחרדים. כל מה שמעניין אותו זו הישרדות פוליטית, רק שעכשיו זה נעשה על חשבון עתידה של מדינת ישראל ובמקרה זה על עתידה של מדינה יהודית. אנחנו נעשה הכול להעביר את זה בכנסת".

"עצוב שכך מתנהג ראש הממשלה". ח"כ אלעזר שטרן (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"עצוב שכך מתנהג ראש הממשלה". ח"כ אלעזר שטרן(צילום: גיל יוחנן)

נתניהו מתרחק מלפיד, מתקרב לחרדים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
נתניהו מתרחק מלפיד, מתקרב לחרדים(צילום: גיל יוחנן)
 

 

גורמים פוליטיים בכירים אומרים שפרישתו המפתיעה של שר הפנים גדעון סער טרפה את הקלפים וגרמה לנתניהו לשנות תוכניות. באחרונה הוא חימם אמנם את היחסים עם הסיעות החרדיות וקירב אליו את חברי הכנסת החרדים, אולם הצהרתו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן כי לא ייתן ידו להרכב שונה של קואליציה, הסיטה אף היא את ראש הממשלה ממסלולו המתוכנן.

 

בתחילה, אמרו בליכוד, נתניהו היה אמור להמתין לאישור תקציב המדינה ואז ליזום פריימריז לראשות המפלגה כדי לנצל את הוואקום שנוצר ואת העובדה שמאז פרישת סער אין מועמד המאיים עליו ברצינות. בימים האחרונים העריכו בכירים בליכוד כי נתניהו לא ימתין לאישור התקציב בקריאה שנייה ושלישית - שצפוי בחודש דצמבר - אלא יקיים את הבחירות המקדימות עוד קודם לכן.

 

ועוד לפני הפריימריז, במפלגת השלטון עסוקים בעניינים פוליטיים הקשורים במינויים חדשים, ובעיקר בחוקת המפלגה שבה מבקש נתניהו לערוך שינויים שיטיבו איתו בבחירות - אל מול יו"ר הנשיאות, דני דנון, המבקש שינויים אחרים. עד דצמבר תובא ככל הנראה לוועדת החוקה של הליכוד הצעת נתניהו שלפי ההערכות תעניק לו יכולת לשריין נציג בכל עשירייה ברשימה לכנסת. ראש הממשלה שואף לייצר רשימה אטרקטיבית מבחינתו וגם להשיב לעצמו שליטה במפלגה, שאותה איבד כמעט לחלוטין בקדנציה הנוכחית. פעילים בולטים אחרים המזוהים עם דנון מבקשים להעביר שינוי בחוקה ולפיו החל מהקדנציה השלישית ייבחר יו"ר מפלגה ברוב מיוחד של יותר מ-50 אחוז. מהלך זה אמור להקשות על נתניהו להיבחר בסיבוב הראשון, מול משה פייגלין או דנון.

 

"כל הסימנים מראים שנתניהו נערך לבחירות", אומרים בכירים בליכוד. "לפי כל הסימנים הוא יערוך פריימריז בפתח המושב ולאחר מכן יחתור לבחירות. כבר עכשיו האווירה היא אווירה של בחירות".  

  

הרצוג מחפש "מהלך גדול"

גם במפלגות האחרות נערכים במרץ לכל תרחיש. היחסים המתוחים והטעונים ששררו עד לא מזמן בינו לבין בנט נרגעו בינתיים. כמו נתניהו, גם יו"ר הבית היהודי תרגם את חוסר היציבות של הקואליציה כעניין שעשוי לגרור בחירות בכל עת, וגם הוא ניהל קרב קשה בתוך מפלגתו. בסיומו העניק בנט לעצמו יכולת לשריין נציג בכל חמישייה ברשימה ואת הזכות למנות את שרי הבית היהודי.

 

בגוש המרכז שמאל מנסים בכירים ליצור חזית אחידה ולרוץ יחד. בתנועה של ציפי לבני מפעילים חברי כנסת לחץ על יו"ר המפלגה על מנת שתיצור איחוד מסוג כלשהו עם יו"ר העבודה יצחק (בוז'י) הרצוג. לבני עצמה, על פי גורמים פוליטיים, בודקת דווקא אפשרות לשיתוף פעולה עם יו"ר יש עתיד, השר יאיר לפיד.

 

פעילים בולטים, חברי כנסת ובכירים במערכת הפוליטית אומרים כי הרצוג מכין את הקרקע לימי בחירות שעשויים לצוץ בקרוב, ומלבד עניינים פנים-מפלגתיים הוא מקדיש מאמצים גדולים לחיבורים אפשריים בצמרת. הרצוג עובד בכל כוחו בימים האחרונים על מנת לשריין שלושה מקומות לפחות עבור לבני ואנשיה ומנסה להוביל ריצה ברשימה משותפת לכנסת.

האם יביא לעבודה את ציפי לבני? ח"כ הרצוג  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האם יביא לעבודה את ציפי לבני? ח"כ הרצוג (צילום: AFP)
 

לבני מתנערת לפי שעה מחבירה לעבודה  (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
לבני מתנערת לפי שעה מחבירה לעבודה (צילום: אמיל סלמן)

"הרצוג מבין שאם מפלגת העבודה תגיע לבדה לקו הסיום, הוא לא יביא תוצאה שונה בהרבה מזו שהביאה קודמתו, שלי יחימוביץ'", אמר בכיר במפלגה המתנגד לרעיון. "לכן הוא מנסה לייצר מהלך גדול יותר, או לפחות ריצה משותפת עם לבני, שמבחינה ציבורית יש לה ערך מסוים. הוא מבין שאם יצליח לגבש נבחרת טובה בזמן שנתניהו איבד מהפופולריות שלו בציבור בתקופה האחרונה, הוא עשוי למצוא עצמו כמפלגה הגדולה בכנסת".

 

בין האפשרויות שהרצוג בודק - ריצה ב"שיטת הריץ'-רץ'", בדומה לאופן שבו התמודדו בבחירות האחרונות הליכוד וישראל ביתנו, תוך התחשבות בגודלן היחסי של הסיעות. לא מעטות מפגישותיו של הרצוג הן עם השר להגנת הסביבה עמיר פרץ, שפרש ממפלגת העבודה לפני הבחירות האחרונות וחבר ללבני. למרות הצהרות פומביות במפלגה והכחשות לניסיון להחזיר אותו, פרץ נמצא בקשר הדוק עם צמרת המפלגה - בעיקר עם חברי הכנסת המזוהים עם הרצוג, במטרה לחזור.

 

אצל לבני מתנערים מאפשרות חבירה אפשרית לעבודה, אולם כבר בבחירות לנשיאות ביוני בלט הציר החדש שנוצר בין לבני והרצוג: השניים רקמו דיל והריצו את ח"כ מאיר שטרית, והצליחו להעלות אותו לסיבוב השני על חשבונה של דליה איציק ברגע האחרון.

 

גורמים המעורים בפרטים מספרים כי הרצוג חורש את הארץ בימים האחרונים, נפגש עם פעילים ומנסה לייצר לעצמו תמיכה רחבה בוועידת המפלגה, על מנת להעביר שינויים מתבקשים לקראת הבחירות, למקרה שלבני תיענה להצעתו. ערב החגים הוא פעל בכנסים בצפון והבטיח משבצת ייצוג, וגם בדרום רמז שידאג שקולם יישמע.

 

בוועידה האחרונה, לפני יותר מחודשיים, העביר הרצוג כמה שינויים, ובין היתר הבטיח לעצמו את תפקיד היו"ר גם בבחירות הקרובות (משמע - לא יהיו פריימריז לראשות המפלגה). אם יביא את נושא המרוץ ברשימה מאוחדת לאישור הוועידה, מעריכים גורמים פוליטיים, צפויה סערה, שכן שריונים לגורמים חיצוניים עשויים לבוא על חשבון חברי כנסת מכהנים.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
נתניהו ולפיד. לא כולל מע"מ אפס?
צילום: רויטרס
מומלצים