שתף קטע נבחר

 

ניו-יורק: היהודים זועמים - האופרה האנטישמית תעלה

ניו-יורק מתכוננת לערב סוער: ה"מט" מעלה את בכורת האופרה השנויה במחלוקת "מותו של קלינגהופר", ואלפים ובהם ראש עיריית ניו-יורק לשעבר וחברי קונגרס, יגיעו ללינקולן סנטר להפגנת מחאה. פילנטרופים הודיעו על הפסקת התמיכה באופרה, ופעילים יהודים טוענים כי מדינה ערבית מממנת את האירוע

סערת "מותו של קלינגהופר" – האופרה השנויה במחלוקת וחשודה על אנטישמיות – מטלטלת בשבועות האחרונים את התקשורת האמריקאית ואת הקהילה היהודית בניו-יורק, וצפויה להגיע הערב (ב') לשיאה: המטרופוליטן אופרה בניו-יורק (ה"מט") יעלה את הצגת הבכורה, כשמחוץ לאולם תתקיים הפגנה בהשתתפות ארגונים יהודיים רבים, חברי קונגרס וראש עיריית ניו-יורק לשעבר, רודי ג'וליאני. אבל גולת הכותרת בעצרת המתוכננת - 100 נפגעי טרור בכסאות גלגלים, שישאו שלטים עם הכיתוב: "גם אני קלינגהופר".

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

האופרה המודרנית "מותו של קלינגהופר" נכתבה על פיגוע טרור לא בידיוני בעליל שאירע בשנת 1985, והיא מגלה, לטענת מבקריה, סימפטיה כלפי מחבלים פלסטינים שרצחו יהודי אמריקאי נכה, ליאון קלינגהופר, בפיגוע החטיפה של אוניית הנופש "אקילה לאורו" בידיי טרוריסטים מהחזית העממית לשחרור פלסטין. לדברי מתנגדיה, מייצרת האופרה סימפטיה כלפי הטרוריסטים, ומתארת אותם בעינים אוהדות ולא ביקורתיות.

 

עוד בערוץ היהדות  - קראו:

 

היצירה שנכתבה על ידי המלחין ג'ון אדמס והמשוררת אליס גודמן (אגב, יהודייה מומרת), הועלתה לראשונה בשנת 1991, ונתקלה מיד בגל של ביקורות קשות. מאז הועלתה במספר מדינות, בהן איטליה וסקולטנד - והערב, על אף מחאות נמרצות של ארגונים יהודיים ואחרים בחודשים האחרונים, היא תעלה שוב על הבמה, כשבתכנון עוד שמונה הופעות.

 

"לשלול את גישת ה'פרו-טרור' של האופרה של ניו-יורק"

החל מהשעה חמש שעון ניו-יורק, צפויים להגיע למרכז לינקולן פלאז'ה וברודווי אלפי מוחים, כך על פי הערכת המארגנים. לצד ראש עיריית ניו-יורק לשעבר, רודי ג'וליאני, שצפוי להיות הנואם המרכזי - ישתתפו באירוע גם הסנטור פיטר קינג, מושל מדינת ניו-יורק לשעבר דייויד פטרסון ונוספים, לצד קואליציית ארגונים יהודיים שהתאחדה סביב האירוע, וכן ארגוני נכים ואמריקאים תומכי ישראל הצפויים להגיע אף הם ולהביע את מחאתם.

 

"הודעתי להם שאני לא תורמת יותר, ואני לא היחידה. תורמים יהודים רבים מקרב מכריי שלחו מכתבים דומים". נינה ווינר (צילום: נועם גלאי) (צילום: נועם גלאי)
"הודעתי להם שאני לא תורמת יותר, ואני לא היחידה. תורמים יהודים רבים מקרב מכריי שלחו מכתבים דומים". נינה ווינר(צילום: נועם גלאי)

 

במהלך העצרת תיערך תפילה לעילוי נשמת ליאון קלינגהופר, שאותה יוביל הרב אבי ווייס ורבנים נוספים. אייב סטיגליץ,

אקטיביסטית פרו-ישראלית וממארגנות העצרת, סיפרה ל-ynet כי המשתתפים יחזיקו פנסים, כדוגמת המחאה הפרו-דמוקרטית בהונג-קונג. "אנחנו מייציגים לובי שלם של ארגונים מניו-יורק, שמוחים יחד נגד היצירה", היא אמרת. "אנחנו רוצים לשלול בקול רם את גישת ה'פרו טרור' של האופרה של ניו-יורק".

 

בינתיים, שידורי הרדיו וההסרטה מתוך בניין ה"מט", כנהוג באופרות אחרות, בוטלו. בנוסף, קטע ובו מחאתן של בנותיו של קלינגהופר המנוח, אילזה וליסה, יוצג אף הוא באירוע. השתיים שהוקיעו את האופרה, טענו כי היא "מאנישה" טרוריסטים, תוך שימת דגש על הרקע הרגשי וההיסטורי של מעשיהם.

 

סוכנות הידיעות AP מדווחת כי בתוכנית האירוע כתבו השתיים: "האופרה מייצרת מבנה סימטרי מוסרי כוזב, ואיננה מציעה שום הקשר או תובנה כלשהי לגבי הרצח החסר היגיון של אזרח אמריקאי. זו רציונליזציה, רומנטיזציה ונתינת לגיטימציה לרצח הטרוריסטי של אבא שלנו".

 

תעלומה: מי מממן את האופרה?

מאז פורסמה תוכניית ה"מט" בחודש מאי האחרון לסתיו הקרוב, החל המנהל הכללי שלה, פטר גלב, לקבל "מאות מיילים ושיחות טלפון בקמפיין מאורגן", כהגדרתו, במטרה לעצור את עליית המופע. סוכנות AP מדווחת כי גלב, יהודי במוצאו, כונה "יהודי בעל שינאה עצמית, פשיסטי ונאצי". אך הוא, כאמור, אינו מתכוון לסגת בו מההחלטה, וטוען כי המופע "לא הובן כהלכה על ידי מבקריו".

 

 

מנגד, סטיגליץ לא נשארת חייבת: "הם לא רצו לסגור את האופרה כי הם יותר מדי גאים או נבוכים בשביל לעשות זאת. המטרופוליטן בפשיטת רגל, ונראה כי המנהל הכללי (גלב) מרגיש חופשי לקחת 'כסף דמים' שמגיע, על פי החשד שלנו, מסעודיה שממנת את כל האופרות שיופיעו בסתיו הקרוב".

 

כבר כמה שבועות - מפגינים מחוץ ל"מט" (צילום: AP) (צילום: AP)
כבר כמה שבועות - מפגינים מחוץ ל"מט"(צילום: AP)

 

הטענות על מדינה ערבית מסתורית המממנת לכאורה את האירוע, מועלות כבר זמן מה על ידי ארגונים יהודיים שונים: "בדרך כלל יש דיון פתוח עם התקשורת על כל אופרה חדשה שעולה", סטגליץ מסבירה. "הפעם לא נערך דיון כזה. בנוסף, מקובל ששם הספונסר מופיע בהדגשה בהצגה לקהל. הפעם 'התורם הנדיב' - ואנחנו מדברים על עלות ממוצעת של מיליוני דולרים - נותר על פי הכתוב אנונימי. נראה מי יישב במקומות המיועדים למממנים, ואז תיחשף התמונה במלואה. זו האופרה היחידה שלא יודעים מי מימן את הצגתה לציבור".

 

סטיגליץ מספרת עוד כי כרטיסים לאופרה נמכרים כעת ב-25$ "שזה כמו קופון הנחה לערב פתוח", כדבריה. "בשום אופרה במטרופוליטן לא מוכרים כרטיסים בכאלה סכומים. לדעתי הם פשוט לא הצליחו למכור את האופרה לקהל הרחב, ולכן הירידה הדרמטית במחיר הכרטיס".

 

התורמים היהודים - במחאה פיננסית

נינה ווינר פילנטרופית ניו-יורקית ידועה ומייסדת "קרן אייסף" לחינוך, העוסקת בסיוע לצעירים ישראלים לרכוש השכלה אקדמית -

היא בין תורמי ה"מט" שהחליטו, בעקבות העלאת האופרה, "לסגור את הכיס". בשיחה מיוחדת עם ynet מספרת ווינר כי היא זועמת על ההשוואה שעורכת האופרה בין הנרצח - לטרוריסטים שרצחו אותו.

 

"זה דבר בלתי מתקבל על הדעת לחלוטין", ווינר אומרת. "רק כשמדובר בישראל וביהודים הם מרשים לעצמם לנהוג באופן כזה. 'המוות של קלינגהופר', זו מכבסת מילים לרצח".

 

כבר בחודש יוני האחרון כתבה ווינר מכתב מחאה להנהלת ה"מט", ובקשה מהם לחזור בהם מן ההחלטה להעלות את המופע. "אני לא מאמינה שהם היו מעלים אופרה שמשווה בין אפרו-אמריקאים שנרצחו על רקע גזעני, לבין רוצחיהם מהקו קלוס קלאן. הם גם לא היו מעזים לסמפט רצח של שיעים בידי דאע"ש. רק כשמדובר ביהודים פתאום זה אפשרי לגלות הבנה".

 

הם החזירו לך תגובה?

 

"כן, בהחלט. הם כתבו לי כי לא יאשרו לערוך צפייה של האופרה כסרט, נוהל שהם עושים תמיד כדי לאפשר למי שלא רוצה או יכול להוציא 200 דולר על כרטיס. הם ביטלו את זה, לדבריהם, בשל 'ההבנה שלהם' שהאופרה דירבנה אנטישמיות בהקרנות דומות שנערכו באירופה. לדעתי, זה פשוט בגלל הלחץ הכבד שהפעילו ארגונים יהודיים, אבל זה ממש לא מספק בעיניי.

 

"כבר 40 שנה בעלי ואני צופים קבועים במופעי האופרה, וכן תורמים לה. כעת הודעתי להם שאני לא תורמת יותר, ואני לא היחידה. תורמים יהודים רבים מקרב מכריי שלחו מכתבים דומים, והודיעו כי הם מפסיקים לתרום לאופרה. המטרופוליטן, אגב, ממשיכים לצלצל ולבקש תרומות, ולכל מי שפונה אני אומרת שוב ושוב, שאני לא תורמת בגלל האופרה שהם בחרו לעלות, בתקווה לחדד את המסר - שיטפס עד למעלה".

 

בקול רם נגד ישראל והיהודים

סטיגליץ מצידה, מתארת בעיקר תחושת פגיעה עצומה ממחדל האופרה שקרה "בחצר האחורית" של יהודי ניו-יורק. "זה בשכונה שלי, מרחק כמה בניינים ממני", היא אומרת.

 

גורמים יהודים רואים את העלאת האופרה באו רחב יותר מעצם האירוע התרבותי השנוי במחלוקת, והוא לדבריהם, רק סמפטום לנגע נרחב יותר שפושה בחברה האמריקאית. ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן הפועלת לחיזוק הקשר בין ישראל ליהדות ארה"ב, ומהדוברים הבולטים ביהדות ארצות הברית היום - מתאר מציאות עגומה.

 

"אמריקה היא הרבה פחות אנטישמית מאשר אירופה, אבל העימות האחרון בעזה הצליח להוציא את האנטישמיות החבויה החוצה. כשיש מחאות נגד ישראל, וזה כאילו 'בסדר' להיות נגד ישראל, הקו בין אנטי-ישראליות לאנטישמיות נחצה שוב ושוב, וזה מורגש. יהודים מותקפים ליד בתי כנסת, בשכונות יהודיות צצות כתובות גרפיטי וונדליזם.

 

"תמונה שפרסמתי בטוויטר עם הסנטורית הליברלית אליזבת וורן, הפכה לטריגר לאנטישמיות. אין דרך לתאר איך התמונה הראשונה שקיבלתי בתגובה הייתה חזיר יושב על אסלה, עם דגל ישראל. זה כבר הרבה מעבר לאנטי-ישראליות".

 

אז מה, אנשים מרגישים יותר בנוח להביע בקול עמדות ש"מבינות" טרור?

 

"החברה האמריקאית היא כל כך פלורליסטית, הכל קולני והכל פוליטי. הזעם כלפי ישראל בעלייה. הקמפוסים מלאים בקמפיינים פרו-פלסטיניים מאורגנים היטב. יש מלחמה קשה, אבל זה דבר שצומח. הקו שבין להיות נגד מדיניות ישראל לבין אנטישמיות, נחצה כל הזמן".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המנכ"ל יהודי, אבל לא מתרגש. המטרופוליטן
צילום: shutterstock
צילום: Itzik Roytman
"הערב נדע מי מממן את זה". אייב סטיגליץ
צילום: Itzik Roytman
צילום: נועם גלאי
ג'יי רודרמן
צילום: נועם גלאי
מומלצים