"הבטחות לפיד למצוא את הכסף התנפצו"
עם פרסום המלצות ועדת ששינסקי 2, הארגונים החברתיים מתחו ביקורת קשה. ישראל יקרה לנו: "כל אזרח יכול רק לחלום על תשואה כזו". האגודה לצדק חלוקתי: "צריך להשוות את שיעור התמלוגים לשיעור שנקבע לנפט ולגז". ח"כ רוזנטל: "ים הדמעות מכניס לכיל מיליארדים"
ועדת ששינסקי 2 פרסמה את המלצותיה והתגובות לא איחרו לבוא. למרות הריכוך לעומת מסקנות הביניים, בחברת כימיקלים לישראל (כיל) תוקפים היום (ב') את מסקנות הוועדה, שקבעה כי יש להטיל מס רווחי יתר על החברה. "כיל רק עתה קיבלה את הדו"ח הסופי ודירקטוריון החברה ואנשיה ילמדו אותו בקפידה", נמסר מהחברה. "לצערנו, עיון ראשוני בהמלצות הסופיות של הוועדה מלמד על כך שההמלצות לא שונו באופן מהותי כך שיתאפשר לכיל לממש את תוכניות ההשקעה שהיא תיכננה לבצע ערב הקמת ועדת ששינסקי 2".
לכתבות נוספות בנושא ועדת ששינסקי
- המלצות ששינסקי רוככו: המדינה תקבל פחות
- המדינה נסוגה: תדרוש פחות תמלוגים מכיל
- כיל מוטרדת: העובדים לא נאבקים בששינסקי
- תמלוגי כי"ל: עימות בין ששינסקי לשר שלום
"תוצאת המלצות חלק חברי הוועדה משיתות על פעילות כיל בישראל את עול המס הגבוה ביותר בעולם, ובאופן משמעותי לעומת כל מדינה אחרת על הגלובוס שעוסקים בה בהפקת המינרלים אשלג, פוספט וברום. התוצאה הבלתי נמנעת מכך היא פגיעה קשה ולא מוצדקת בכיל, אך גם פגיעה קשה בכלכלת ישראל בכלל ושל הנגב בפרט, על אחת כמה וכמה נוכח ההאטה והמיתון במשק", טוענת החברה.
"בסופו של דבר, אפילו הכנסות המדינה מפעילותה של כיל עלולות להיפגע בשל אובדן הכנסות עקב צמצום פעילות החברה והקטנה של מספר העובדים הישירים והעקיפים המתפרנסים ממנה. אין בליבנו ספק כי אם ייושמו המלצות אלה ככתבן וכלשונן, נזקיה יהיו מיידים, אולם במרוצת הזמן הם רק ילכו ויתעצמו".
מנגד, אמר שר האוצר יאיר לפיד כי להשקפתו יש להטיל מס רווחי יתר על החברה. "בשנים 2012-2006 העבירה כיל לידי בעלי מניותיה כ-500 מיליון דולר בשנה", אמר לפיד. "באותן השנים העבירה החברה לידי המדינה תמלוגים העומדים על כ-60 מיליון דולר בשנה. זה נעצר כאן ועכשיו. החלק הארי של הרווחים אשר אפשרו את חלוקת הדיבידנד הזו טמון באדמה. האדמה הזו היא קודם כל של אזרחי ישראל".
"ספין עלוב שאינו עומד במבחן המציאות"
בעמותות החברתיות דווקא בחרו לצאת נגד הריכוך של המסקנות הסופיות ביחס למסקנות הביניים. מהאגודה לצדק חלוקתי נמסר בתגובה כי "ועדת ששינסקי הייתה צריכה, לכל הפחות, להשוות את שיעור התמלוגים לשיעור (הנמוך מדי) שנקבע לנפט וגז - הנע בין 50% ל-60%. על שר האוצר לדרוש חוות דעת כלכלית האומדת את גובה ההקלות שמוענקות לחברת כיל בדו"ח הסופי.
"בנוסף, בהסדר החדש נעדרת התייחסות לאופן גביית תשלום התמלוג ואין התייחסות נאותה למשאבים נוספים שכיל זוכה להשתמש בהם באופן בלעדי: כריית הפוספטים, ההחזקה והשימוש הבלעדי בקרקעות נרחבות ובמקורות מים. הסדרים אלו טרם נבחנו.
באשר להמלצות הוועדה בנוגע לתעשיית המים המינרליים טוענת האגודה לצדק חלוקתי כי "הוועדה כשלה בתפקידה כאשר נמנעה מלהסדיר את השימוש המסחרי במשאב ולא הטילה תמלוגים על חברות המים המינרלים לקופה הציבורית, באופן שישקף את הבעלות הציבורית במשאב. הוועדה לא הסדירה את הנושא והותירה את העוול הציבורי המתמשך והפקרת משאב זה לידי מעטים".
מעמותת ישראל יקרה לנו נמסר כי "כיל הרוויחה שנים על חשבון נכסים ששייכים לציבור הישראלי כולו ושילמה על כך מס מזערי. במקום להטיל עליה חובת תשלום שבע שנים אחורה - כפי שהחוק מאפשר, החליטה וועדת ששינסקי 2 לתת לחברה מתנה נוספת של מיליארדי שקלים על חשבון הציבור ולהכיל על כיל את המסקנות רק מ-2017. לאן נעלמו המיסים על רווחי 2016-2014? הכסף שכיל לא תשלם יכול היה לשפר את מצב החינוך והבריאות לכל אזרח במדינה ולאפשר הורדת המע"מ על מזון.
"הבטחת התשואה של 13% שניתנה לכיל בטרם יוטל עליה 'מס רווחי יתר' וכן חלוקת הכנסות התמלוגים ביחס של 95% לכיל ו-5% בלבד למדינה הם לעג לרש ויביאו לכך שבתנאים מסוימים תשלם החברה פחות מהמס המזערי שהיא משלמת היום. כל אזרח ישראלי שחוסך לפנסיה יכול רק לחלום על כך שתובטח לו תשואה כזו וכי המע"מ שהוא משלם על מזון ומחייה בסיסית יהיה נמוך כמו ה-5% שמקבלת המדינה מהכנסות כיל. נראה כי הבטחות שר האוצר למצוא 'איפה הכסף' שוב מתנפצות על שרטון האינטרסים המיוחדים של משפחות מיוחסות וחברות בהן עובדים פקידי אוצר בכירים לשעבר", נמסר מהעמותה.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' אמר מצדו כי "לא רק שוועדת ששינסקי לא מחזירה לציבור את מה שמגיע לו, היא אף מורידה את גובה התמלוגים ומאפשרת לכיל ליהנות מהמשך ניצול ים המלח. כל ניסיון של שר האוצר להציג את מסקנות ועדת ששינסקי כהישג ציבורי ועמידה בפני הלחצים של כיל הוא ספין עלוב שאינו עומד במבחן המציאות".
"אסור לממשלה להיכנע לאיומי כיל"
גם במערכת הפוליטית עוררו המסקנות תגובות נסערות. ח"כ מיקי רוזנטל (עבודה) אמר בתגובה כי "אסור לממשלה להיכנע לאיומי כימיקלים לישראל. החברה בשליטת משפחת עופר הפכה את הבכיינות למדיניות. לא רק ים המלח משמש מכרה זהב לחברה. גם ים הדמעות מכניס לכיל מיליארדים".
ח"כ רוזנטל תקף את החלטת הוועדה לרכך את מסקנות הביניים ואמר כי "כיל הרוויחה בשנה החולפת כ-3 מיליארד שקל. לבעלי המניות חילקה החברה מיליארד ו-850 מיליון שקל דיווידינד. למה על הציבור לוותר על חלקו? בגלל איומי סרק מוותרת המדינה על לפחות 100 מיליון שקל בשנה?".
ח"כ רוזנטל הוסיף בנוגע לאיומי החברה לעצור השקעות ולפטר עובדים כי "האיום של כיל בפיטורים המוניים בנגב הוא כמעט כמו לקחת בני ערובה במהלך שוד בנק. והאיום לעזוב את הארץ? אם התנהלות בריונית כזו, ייתכן שאנחנו צריכים לעודד את משפחת עופר לצאת מפה. שיחזירו לנו את ים המלח וילכו. הם לא עושים לנו טובות".
ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי "היום הוכח פעם נוספת שאין מנוס אלא לבצע חקירה מעמיקה ורחבה של שערוריית ההפקרה של משאבי הטבע של ישראל לידי טייקונים.
"לחצי כיל הצליחו לרכך עוד יותר את מסקנות ועדת ששינסקי 2, והתוצאה - במקום העלאה חדה של התמלוגים הנמוכים על משאבי הטבע שלנו - הפחתה של התמלוגים לשיעור ריאלי של פחות מ-5%. זאת, תוך ריכוך וצמצום של מס רווחי היתר שנועד להחליף את התמלוגים ומאפשר פתח לתכנוני מס. כמו כן, רווחי הפוספטים לא ימוסו בצורה ראויה ולא יוטלו תמלוגים על מים מינרלים (שהחברות רוכשות במחיר מוזל של מים לתעשייה).
"עם כינוס הכנסת בכוונתי להביא להצבעה את הדרישה שהעליתי להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית שתבחן גם את השאלות הרבות שנותרו ללא מענה, כולל את שאלת עלויות הנזקים הסביבתיים, הבריאותיים והחברתיים מהפקת המשאבים המוסיפה להיות מוטלת על הציבור הרחב. אבל לשאלה אחת של שר האוצר כבר מסתמנת תשובה: איפה הכסף?", קבע חנין.