מטוסים ביד. תור הזהב של הטרור האיסלאמי
על רקע דיווחים שדאעש השתלט על מטוסים ונשק כימי: יכולת לחימה כימית או אווירית בידיו עלולה להוביל את הטרור למסלולים חדשים. בפעם האחרונה שלאל-קאעידה הייתה יכולת תעופה, הדבר נגמר בפיגוע הגדול בהיסטוריה
ארגון חיזבאללה נלחם כבר יותר משנתיים בארגוני אל-קאיעדה בסוריה - ה"מוקאומה" (ההתנגדות) השיעית במלחמה נגד ה"ג'יהאד" (מלחמת הקודש) הסוני. למרבה הצער, במקום להתיש זה את זה, שני הצדדים רק צוברים כוח וניסיון לחימה ומקבלים נשק ללא הרף מנותני חסות שונים.
עוד חדשות בעולם :
זוועה באינדיאנה: רוצח סדרתי ו-7 גופות נשים
יפן: התפטרו שתי שרות שהואשמו בשחיתות
תואר ראשון בבורות. מצרים נכשלת בחינוך
קייט סובלת בהיריון, הארמון חושף: מתי תלד?
נוכח היעדר מסגרת מדינית, הטרור מתפשט מהר יותר מנגיף האבולה. זהו המצב השורר כיום במזרח התיכון בעידן שאחרי "המהפכות הערביות" באזורים נרחבים, בראשם תימן, עיראק, סוריה, לבנון ולוב. לארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) ולחיזבאללה יש פוטנציאל התרחבות לזירות נוספות. זרועות של אל-קאעידה המזדהות עם דאעש צוברות כוח בלוב ובדרום תימן ובמדינות באפריקה (ניגריה סודן ומאלי).
בחודשים האחרונים נוסף לטרור השיעי בעל ברית חזק המחקה את דפוסי הלחימה של חיזבאללה, בדמות ארגון החות'י המשתלט במהירות מפתיעה על צפון תימן. התעוררותו המאוחרת של המערב, והתגובה האיטית של בעלות הברית במלחמה נגד דאעש מבטיחות כי "תור הזהב" של הטרור עדיין לא מתקרב לסופו. מה עלולות להיות ההשלכות של המלחמה האיטית מדי שיוזמת הקואליציה נגד "המדינה האיסלאמית"? האם היא עלולה להשפיע על ישראל?
דאעש משתדרג?
בימים אלה ראויים הכורדים יותר מכל זמן אחר להתגאות בבן עדתם, המצביא צלאח א-דין, המנהיג הכורדי שאיחד את המוסלמים והכריע את הצלבנים במאה ה-12. קשה שלא להתרשם מנחישות הלחימה של הלוחמים והלוחמות הכורדים נגד דאעש בעיראק ובסוריה. ההפצצות של מטוסי הקואליציה ואספקת הנשק לכורדים איטיות, אך מניבות תוצאות חיוביות. קצב הסיוע אמנם מאפשר לכורדים לבלום את דאעש באזור קובאני (בגבול סוריה-טורקיה), אך גובה מהם אבדות רבות.
דאעש נלחם נגד מטוסי הקואליציה באמצעים פרימיטיביים למדי. למשל, הארגון הסוני הקיצוני מבעיר צמיגים על מנת ליצור מסך עשן ומניף את דגליו מעל מבנים ריקים. דומה כי אין באמצעים אלה בכדי לבלום את מטוסי הקואליציה, אולם המספר המוגבל של ההפצצות והיעדר פלישה קרקעית מאפשרים לדאעש לפצות את עצמו על אובדן שטחים באמצעות כיבוש שטחים אחרים.
לפני כמה ימים התפרסמו ידיעות מדאיגות לפיהן טייסים שהיו שייכים בעבר לצבאו של רודן עיראק סדאם חוסיין מאמנים פעילי דאעש שהשתלטו על בסיסי חיל האוויר הסורי ליד אל-רקה. יכולת לחימה כימית או אווירית בידי דאעש עלולה להוביל את הטרור למסלולים חדשים ובלתי צפויים. בפעם האחרונה שלאל-קאעידה הייתה יכולת תעופה, הדבר הסתיים בפיגוע הגדול בהיסטוריה, פיצוץ מגדלי התאומים ב-11 בספטמבר 2001, פגיעה בבניין הפנטגון בוושינגטון והפלת מטוס נוסף באזור פנסילבניה.
ההתפתחויות הללו צריכות להדאיג בעיקר את מדינות המערב המשתתפות בקואליציה. בנוסף לפוטנציאל שימוש בנשק כימי נגד יריביהם בשטח, פעילי דאעש רבים הנושאים דרכונים מערביים עלולים להוות "פצצות אנושיות" באירופה ובארצות הברית. ומה עם ישראל?
סכנת פריצת הסכר בלבנון
נטילת האחריות של חיזבאללה לפני שבועיים על הנחת המטען בסמוך לחוות שבעא סתרה כביכול את ההנחה הרווחת במערכת הביטחון, לפיה אין לארגונו של חסן נסראללה כעת אינטרס לפתוח בחזית נוספת בדרום משום שהוא מרכז את מאמציו בסוריה. כזכור, הארגון השיעי הלבנוני טען כי המטען שהניח היה פעולת תגמול על מות אחד מאנשיו לפני חודש, כשחוליה שלו פוצצה מתקן האזנה צה"לי.
נראה כי חיזבאללה לא היה מעוניין בהסלמה אלא באיתות לישראל כי ה"מוקאומה" עדיין קיימת וכי מטרתה נותרה בעינה - מאבק בלתי מוגבל נגד ישראל. האיתות לישראל מציג משוואה הפוכה לקונספציה הישראלית ולפיה ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה להילחם בחיזבאללה בתקופה זו, משום שהוא נלחם באויב פוטנציאלי שלה - בדאעש. אם ייפגע חיזבאללה, ייפרץ הסכר וארגוני הג'יהאד הסוניים יתפשטו מערבה אל מעבר לגבולותיה של סוריה. החודש אמר נעים קאסם, סגן יו"ר הארגון, כי לולא חיזבאללה היה דאעש כבר שולט בלבנון.
ההתבטאויות הללו מובנות על רקע החשש האיראני-רוסי שהמשטר הסורי הוא המטרה הבאה של הקואליציה אחרי דאעש. ההתניה של טורקיה כי תצטרף לקואליציה רק אם תתקיף גם את המשטר הסורי מחזקים חשש זה.
סכנת פריצת סכר בתימן
השתלטות שבט החות'י השיעי-זידי בתמיכת איראן על צפון תימן נראית רחוקה ולא רלוונטית לישראל. אולם התקדמות כוחות החות'ים לערי הנמל עלולה להשפיע על תנועת הספינות מהאוקיינוס ההודי לים סוף ובכלל זה גם על ספינות בדרכן לאילת. התקדמות הטרוריסטים השיעים שסיסמתם "מוות לארה"ב, מוות לישראל" למצר באב אל-מנדב הייתה צריכה מזמן לעורר נורה אדומה בקרב הצי האמריקני באזור.
אם ישתלטו החות'ים על המעבר הימי תתאפשר שליטה שיעית בחסות איראנית על מעבר ספינות לים האדום. האיום הראשוני יהיה על ספינות ישראליות ומצריות. כמו כן, הדבר עלול להקל על מעבר ספינות טרור איראניות בדרכן לאזורנו.
כעת המלחמה בג'יהאדיסטים הסונים (דאעש וחזית א-נוסרה) איטית מדי, והלחימה בטרור השיעי (חיזבאללה והחותי'ם) אינה מתקיימת כלל. מנהיגי דאעש חולמים להשתלט על בגדד ועל ביירות והחות'ים חולמים על שליטה במצר באב אל-מנדב. יש לקוות כי ארה"ב ערה לסכנות הנובעות מלחימה שאינה נחושה ומהירה מספיק נגד הטרור. הקצב הנוכחי של התקפות הקואליציה לא רק שאינו מספיק לחיסול ארגון דאעש, אלא שהוא יוצר בעיות חדשות ומעניק לטרוריסטים אשליה כי הניצחון עדיין בידיהם.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010