שתף קטע נבחר

 

מת עורך "וושינגטון פוסט" בימי "ווטרגייט"

העורך האגדי והמוערך של העיתון האמריקני, בן ברדלי, הוביל אותו בתקופה הסוערת והתקדימית של הפלת ממשל ניקסון. הנשיא אובמה, שהעניק לו את מדליית החירות, פרסם הודעת אבל מיוחדת

בן ברדלי, העורך האגדי של "וושינגטון פוסט" במשך 26 שנה, הלך הלילה (ד') לעולמו בגיל 93. הוא זכור בעיקר כמי שהוביל את העיתון בחשיפת פרשת "ווטרגייט" שהפילה את ממשל הנשיא ניקסון. העיתונאי המוערך אובחן לאחרונה כחולה באלצהיימר. ברדלי זכה לקבל מנשיא ארצות הברית ברק אובמה את מדליית החירות, העיטור האזרחי הגבוה ביותר. הלילה היה אובמה בין הראשונים לפרסם הודעת צער על מותו של מי שנחשב בעיני רבים לעורך הטוב בדורו.

 

ברדלי החל לערוך את ה"פוסט" ב-1965 והפך אותו מעיתון עירוני מקומי לאחד העיתונים המובילים בעולם שהתחרה ב"ניו יורק טיימס", עם השפעה גדולה על מקבלי ההחלטות בבירת ארצות הברית. הוא ריכז סביבו כתבים מוכשרים, ושניים מהם - בוב וודוורד וקרל ברנסטיין - החלו להזרים לו מידע מפריצה מסתורית למשרדי מרכז המפלגה הדמוקרטית בבנין ווטרגייט.

ברדלי מקבל את "מדליית החירות" מהנשיא אובמה (צילום: AP) (צילום: AP)
ברדלי מקבל את "מדליית החירות" מהנשיא אובמה(צילום: AP)

עמד מול הלחצים הרבים של בכירי ממשל ניקסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עמד מול הלחצים הרבים של בכירי ממשל ניקסון(צילום: רויטרס)

אחד מחמשת העצורים בפרשת הפריצה עבד בקמפיין הבחירות של הנשיא ניקסון. וודוורד קיבל מידע ממקור אלמוני שכונה "גרון עמוק", שלאחר שנים נחשף כי היה לא אחר מאשר מספר 2 ב-FBI, מרק פלט. ברדלי ושני כתביו סירבו לחשוף את זהותו של "גרון עמוק" עד שהוא עצמו נחשף לציבור בשנת 2005. הוא נפטר כעבור שלוש שנים.

 

פרשת ווטרגייט החלה עם חשיפת הפריצה, נמשכה עם סדרת חשיפות ופרסומים מביכים לממשל בשנים 1974-1972, עד שהביאה להתפטרות ניקסון באוגוסט 1974. וודוורד וברנסטיין חשפו שבכירים ביותר בממשל ניקסון הסוו שימוש מסיבי בכספי קמפיין כדי לנקוט פעולות נגד המפלגה הדמוקרטית. כל זה לא היה ידוע לציבור אלמלא קיבל ברדלי את ההחלטות הקשות והאמיצות, מול הלחץ מצד הממשל ולחץ מבית מצד עורכים אחרים בעיתון שדרשו מברדלי לרדת מהסיפור. ברדלי סמך על כתביו הצעירים והדריך אותם להעמיק ולחקור. התוצאה הייתה חשיפת הפרשה שהובילה בפעם היחידה בהיסטוריה נשיא אמריקני להתפטר מתפקידו.

 

מנהיגותו של העורך הראשי ביל ברדלי שימשה דוגמה לעורכים וכתבים בכל העולם.

אומץ לבו בהובלת העיתון להישג חסר תקדים יצר סטנדרטים חדשים של תקשורת חוקרת.

תחת עריכתו זכה "וושינגטון פוסט" ב-18 פרסי פוליצר, כולל על חשיפת פרשת ווטרגייט. הוליווד יצרה בשנת 1976 את הסרט "כל אנשי הנשיא", המבוסס על ספרם של וודוורד וברנסטיין, חושפי פרשת ווטרגייט, שזכה בארבעה פרסי אוסקר כולל לשחקן ג'ייסון רוברדס שגילם את דמותו של ברדלי. רוברט רדפורד ודסטין הופמן גילמו את שני הכתבים.

 

ברדלי היה עורך חדשני, ומעבר לחדשות הוא המציא את מוסף סגנון, ובעקבותיו הלכו עיתונים ברחבי העולם וגם בישראל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
בן ברדלי 2014-1921
צילום: רויטרס
מומלצים