פאניקה? כמיליון איש התחסנו לשפעת; החיסונים אוזלים
לכזו התנפלות לא ציפו בקופות החולים: תוך פחות מחודש חוסנו קרוב למיליון ישראלים נגד שפעת ומלאי החיסונים הולך ואוזל. למרות הנתונים, בשלב זה אין כוונה של קופות החולים לרכוש חיסונים נוספים
האם האזהרות על כך שנגיף השפעת הולך להיות קשה במיוחד השנה עזרו? המספרים מצביעים על כך שהתשובה לכך חיובית. קרוב למיליון ישראלים כבר התחסנו נגד השפעת, התורים לחיסונים ארוכים, והמלאי הולך ואוזל בשל קצב התחסנות גבוה במיוחד.
בשנה שעברה הגיעו לשיעור מתחסנים דומה, אך רק לאחר כשלושה חודשים מתחילת מבצע החיסונים - ולא תוך פחות מחודש.
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
בקופות לא ציפו להיענות כזאת
עונת החיסונים השנה הוקדמה. בשירותי בריאות כללית החלו לחסן לפני החגים, ושאר הקופות פתחו במבצע חיסונים נגד שפעת בתחילת החודש. החיסון בזריקה,
המגן מפני שלושה זני שפעת, ניתן בחינם ישירות אצל האחות, לגילאי חצי שנה ואילך.
החיסון בתרסיס "פלומיסט" מגן בפני 4 זני שפעת, הוא עולה כעשרה שקלים לילדים ו-49 שקלים למבוגרים, וניתן מגיל שנתיים עד 49. פלומיסט אסור לחולי אסתמה הפעילה בשבוע שלפני החיסון.
עד כה חוסנו בכללית מעל 650 אלף ישראלים מתוך מיליון חיסונים שהוזמנו. במכבי התחסנו יותר מ-210 אלף איש מתוך 372 אלף חיסונים. בלאומית עברו את ה-33 אלף איש מתוך 110 אלף חיסונים, ובמאוחדת קרוב ל-77 אלף מבוטחים חוסנו מתוך 180 אלף שהוזמנו.
בקופות לא ציפו להיענות כה מרשימה של מבוטחים, ומודעים לכך שהחיסונים הולכים ואוזלים, אולם אין כוונה כעת לרכוש מנות חיסון נוספות לישראלים המבקשים להתחסן כנגד המחלה.
גם בצה"ל פתחו במבצע חיסונים בשני שלבים: תחילה מחוסנים חיילים הסובלים ממחלות כרוניות הנמצאים בקבוצות סיכון או חיילים בעלי פרופיל לא קרבי וקצינים בדרגת אל"מ ומעלה. בשלב השני, יחוסנו שאר החיילים. מחיל הרפואה נמסר ל-ynet כי ישנן מספיק מנות חיסון לכל חייל שיבקש להתחסן.
"קיימת היענות מאוד מרשימה לחיסונים", אומרת ל- ynet ברוריה שרמן, אחות ראשית בקופת חולים לאומית. "לא זכור לי לחץ כזה בשנים האחרונות. אנשים פשוט רוצים להתחסן. אני מניחה שהמסר שחלחל כאן, על מגיפת השפעת באוסטרליה שהקדימה אותנו ושהיתה מאוד קשה, דחף את האנשים פה להתחסן. על פי התחזיות צפוי גם חורף קשה אצלנו, ואני מקווה שכמה שיותר ימשיכו להגיע, ובמיוחד אנשים בקבוצות סיכון וצוותי בריאות".
מדלקת ריאות ועד קריסת מערכות
שפעת עונתית היא הגורם הוותיק והמשמעותי ביותר בתחלואה בשפעת ככלל ברחבי העולם,
שפעת נגרמת על ידי וירוסים ממשפחת אורתומיקסו, ובהם אינפלואנזה A, B, ו-C. לאחר ההדבקה בווירוס משתכפל הנגיף בתוך שבוע, אז פורצים הסימפטומים. אלה כוללים כמעט תמיד חום גבוה, כאב ראש, כאבי שרירים ועייפות. תסמינים אחרים כמו נזלת, כאב גרון, או תחושת לחץ בחזה שכיחים פחות בשפעת.
כיום מאותרים מבעוד מעוד מספר נגיפים על ידי ארגון הבריאות העולמי,
ומהם מופק מדי שנה חיסון לשפעת מעודכן המגן מפני שלושה או ארבעה תתי-זנים של המחלה.
מדוע שפעת גורמת לתמותה?
ברובם המכריע של המקרים, מדובר בסיבוך של דלקת ריאות. בלא אבחון וטיפול מוקדם, עלולה דלקת הריאות להסתבך עד לאי ספיקה נשימתית.
לזיהום זה עלולים להתלוות גם זיהומים נלווים הדורשים לא רק טיפול ב"טמיפלו" אלא גם טיפול אנטיביוטי, הנדרש לעתים באמצעות עירוי.
אצל חלק מהנפטרים נמצאה תופעה שבה הגוף מגיב "הפוך" לנוכחות נגיף השפעת: התהליך הדלקתי שנוצר ונועד להילחם בנגיף השפעת, מתחיל לתקוף את גוף החולה עצמו, עד לקריסת מערכות. קיימים דיווחים בספרות הרפואית על כך שהווירוס עלול לגרום לסיבוכים נוספים, נדירים יותר, ובהם דלקת של שרירי הלב, דלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס), זיהום מפושט בדם, פרכוסים, דלקות שרירים ומצב של הלם ספטי בו מתרחשת נפילת לחץ דם ופגיעה רב-מערכתית בכל רקמות הגוף.