אירועי השבוע בניו-ג'רזי
נעמי שמר
"הכשרון שלה למילים ולמנגינות היה חד פעמי במוסיקה הישראלית. היא הצליחה לתפוס את ההוויה הישראלית בשיר ופזמון, ולא להיות לשם דבר רק בישראל, אלא גם בעולם". כך פותח אורָן אלדור (31) את דבריו כשהוא מתאר בהתרגשות את הכבוד שהוא רוכש לנעמי שמר.
קבוצה של זמרים ומוזיקאים צעירים, שגדלו על שיריה של נעמי שמר מתארים את החוויות שלהם מנקודת ראות חדשה. כולם מציינים שהכל התחיל משיר ה'אלף בית'. רובם למדו אותו לא לפני שנים רבות, ומאז דורך כוכבם בשמי ניו יורק. אלדור, מלחין הבית של תזמורת ״סלומה״ ושל בית הכנסת פארק אווניו, שיצירותיו בוצעו על ידי ״סלומה״ בקארנגי הול וע״י הפילהרמונית של לוס אנג'לס עמל בימים אלה על פיתוח של שלושה מחזות זמר, והיד עוד נטוייה. במופע הקרוב במלאת עשר שנים ללכתה ללא עת של כלת פרס ישראל לזמר עיברי, נעמי שמר, הוא לוקח על עצמו את הניהול המוזיקאלי. "אני אוהב אותה בזכות שירי הילדים שכתבה מצד אחד, וההימנונים שכתבה והפכו לשירי עם כמו ״ירושלים של זהב״ ו- ״לו יהי״". על הבמה איתו ינגן הרופא ד"ר אבי אונציג על האקורדיון, ושניהם ילוו את הצוות שחוצה נהרות יחד עם היוצרת והכותבת האלמותית זמירה חן.
"נעמי שמר היתה המנטורית הראשונה שלי. למדתי אצל חנה הכהן פיתוח קול ואת השירים בתחילת דרכי תיקנה לי נעמי שמר. שמר היתה קנאית להגייה, וקפדנית גדולה. היא הכירה את 'החולם הקטן' ו'אני אצבע את השלכת בירוק' שהתפרסמו אז. היא החמיאה לי על החריזה שלי ואמרה 'את כותבת טוב, ואת חורזת נכון'. זו היתה גאווה גדולה להיות לצידה, ונשארנו בקשר במשך השנים מאז אני בארה"ב". מספרת זמירה חן שהחלה את דרכה בלהקת גייסות השריון, כתבה, שרה ושיחקה באין ספור מחזות, ושיריה הידועים הולחנו ומושרים עד היום באין ספור גרסאות ע"י דורות של זמרים. "במיוחד זכורים לי סיפוריה על חייה בקיבוץ כנרת. אמהּ שהיתה פסנתרנית מחוננת הגיעה לקיבוץ, נפצעה ביד מעבודה בשדה, ולא יכלה להמשיך לנגן. משזיהתה האם את הכשרון למוזיקה ולפסנתר בבתה, היתה מעירה אותה בחמש בבוקר כדי להתאמן בנגינה על הפסנתר היחיד שהיה אז בקיבוץ, ושהיא השיגה בכוחות עצמה מתרומה שגייסה בארה"ב לקראת סוף שנות ה-30".
איזו ילדה היתה נעמי? חן: "נעמי היתה ילדה ממושמעת. היא ניגנה ואז רצה לבית הספר. היא מבטאה בשיר 'נועה', כך היא קראה לעצמה, את הדרך הזו שהיא עושה בשדות. באגל הטל היא מתארת את הפנים ששטפה בחופזה בדרך. שמר אמרה תמיד שהיא 'לא רוצה שהמילים תרחמנה על עצמן'".
רבות נכתב על נעמי שמר, ואין ספור מילים על השירים שהפכו נכסי צאן ברזל בישראל. הילדים גדלים על 'הדואר בא היום', 'אחותי הקטנה', 'אמת או חובה' ועוד מאות שנכתבו לפסטיבלי הילדים ולתוכניות טלויזיה. מאות רבות נכתבו לכל הלהקות הצבאיות והאזרחיות. נראה כי אין זמר בארץ שלא ביצע משיריה של שמר במהלך הקריירה שלו. זמרים צעירים מתגלים באמצעות שיריה בתחרויות הזמר, והיוצרת שביקורות אין ספור נכתבו עליה לא הפסיקה אף פעם ליצור. היא התכתבה עם קורות הארץ, מלחמות וחתימות חוזי שלום. היא לא הלכה בתלם, והביע את דעתה במילים ובחרוזים אמיצים גם בנושאים השנויים ביותר במחלוקת. היא הביעה ביקורת, והיו שזיהו אותה עם פלגים פוליטיים מסויימים.
חן: "לנעמי שמר היתה חשובה מאוד ההגשה. כפי שאהבה לבצע בעצמה את שיריה, למרות שלא היתה זמרה דגולה, וזאת כדי לשמור על מגע ישיר עם הקהל, כך גם מאוד אהבה את יוסי בנאי והבחירות שעשה בביצועים לשיריה". חן שהיתה בין השאר זמרת הבית של תאטרון 'החאן' בירושלים זוכרת במיוחד ערב אחד בו אירחו את שמר. "בקהל היו הרבה מאוד חיילים. הוא קראה להם והושיבה אותם סביבה. היא שרה יחד איתם, והביטה להם בעיניה הטובות בטיבעיות. נראה היה שהיא כלל לא 'הזיעה'. היא היתה קלילה ובילתי אמצעית".
בשנות השבעים חלתה נעמי שמר בסכרת, ועם השנים חוותה סיבוכים של המחלה, והתמודדה עימה בניתוחים רבים. לפני אחד הניתוחים היא כתבה את השיר 'עוד לא אהבתי די' כהתרסה והבעת רצון להמשיך לחיות. חן מספרת ששמר היתה מציינת תמיד ש'על המילים העצובות היא מחפה בלחן שמח'.
בין השירים שכתבה שמר נכלל תירגומה לשיר "Oh Captain, My Captain" שנכתב ע"י וולט ויטמן לאחר הרצחו של הנשיא אברהם לינקולן ולזכרו 130 שנה לפני כן. השיר "הו רב חובל" בוצע ביום השנה להרצחו של ראש הממשלה לשעבר יצחק רבין ע"י מיטל טרבלסי. זמן קצר לפני מותה כתבה את השיר "אילן" לזכר אילן רמון וביקשה מדורית ראובני שתבצע אותו. הוא בוצע בביצוע בכורה במופע המחווה לשמר, בשלושים לפטירתה בפארק הירקון.
חורשת האקליפטוס, ירושלים של זהב, שירי שלום ואין ספור שירי אהבה, היריעה שקצרה מלהכיל את שמות שיריה תחטא כאן ליצירה האין סופית שלה כמעט. אין נושא ששמר לא נגעה בו, ואין כזה שלא דנה בו בעשרות שנות יצירתה. הזמרים שלוקחים חלק במופע, וישירו את היפים משיריה בליווי סיפורים ואנקדוטות שתביא זמירה חן גדלו על שיריה. יהודה גברה, בוגר האקדמיה האמריקאית למוזיקה ומשחק בניו יורק הופיע על מיטב הבמות בעיר הגדולה, והשתתף במחזות הזמר אאידה, ליגלי בלונד, דה פול מונטי ועוד. שירה אוורבוך, בוגרת להקה צבאית שאך קיבלה תפקיד ראשי במחזמר Solitary Light באוף ברואדווי, ובין ההצגות עובדת על אלבומה הראשון עם חומרים מקוריים. היא אומרת על זמירה חן: "לעבוד עם זמירה זה כבוד ענק. עד היום כל פעם שאני שומעת את "ים של דמעות" יש לי צמרמורת. ואיזה אושר לגלות שיחד עם כל הכשרון וההישגים זמירה היא אחת הנשים הכי חמות וצנועות שיצא לי להכיר". גלעד פז שלמד שירה קלאסית בבית הספר למוסיקה ע״ש קופלנד בקווינס קולג׳ שר בקונצרטים ובאופרות. הוא מתרגש לשיר את "אני גיטרה" ששר במקור בני אמדורסקי, ומתעתד להגישו בצורה מיוחדת לקהל. יעל גונן, בוגרת תלמה ילין בישראל ובתי הספר London Studio Center בלונדון וAMDA- בניו יורק. הופיעה במחזות זמר באוף ברואדווי, בסרט Reverie ולאחרונה השתתפה בסדרת הטלויזיה המצליחה Orange is the New Black. "שלג על עירי וחורשת האקליפטוס היו בין השירים הראשונים שלי כסולנית מקהלת כוכב יאיר, ולעולם יהיו השירים הראשונים אליהם התחברתי כזמרת ואיתם הופעתי לראשונה על במה מול קהל נרחב". והאחרון עומר שיש, יוצא להקת חיל האויר ובוגר AMDA בניו יורק. השתתף במופע Christmas Spectacular ברדיו סיטי, הופיע בכל העולם עם להקת ה״ווקה פיפל״ ובמחזות זמר רבים. "נעמי שמר תישאר בליבי לעד כמשוררת שהציתה בי את להבת המוזיקה! מאז שנולדתי התנגנו שיריה בבית וחדרו לי כבר אז ללב ולנשמה".
שנים לפני מותה כתבה את השיר שהפך לשיר הנבואה של מותה 'עצוב למות באמצע התמוז'. נעמי שמר הלכה לעולמה ב-ז' בתמוז התשס"ד.
המופע "שירת נעמי" יתקיים ב-1 לנובמבר באולם ה-JCC בטנפליי. להזמנת כרטיסים: 201.408.1427
משה יונה, הבעלים המיתולוגי של רשת החנויות "אניק" מכיכר המדינה וקניון רמת אביב, פתח סניף שני לחנות הותיקה שממוקמת באנגלווד. ארוע הפתיחה שהתרחש במוצ"ש על גבינות יין והרבה מאוד שמחה הביא קריאות התפעלות רבות מהקולקציה החדשה.