הקורבן העשירי במשפחת אבו גאנם: "נשים שבחרו דרך חדשה - נרצחו"
תיקי רצח הנשים מרמלה ממשיכים להיערם ואין מי שיעצור את מסע הקטל. קרובה מספרת: "סכנת חיים נשקפת לרוב הנשים מהמשפחה"
ביסאן אבו גאנם, אם לשישה בת 31 מרמלה, היא האישה העשירית במשפחתה שנפלה קורבן למעשה רצח. היא הגיעה לאסוף את ילדיה מבניין ברחוב האשל ברמלה ושם נורו לעברה היריות הקטלניות. דליה אבו גאנם, אחותה של הנרצחת מהערב, נעלמה בנובמבר 2008, כשהייתה בת 16, ובמשטרה מעריכים שגם היא נרצחה. תיקי הרצח עדיין פתוחים, ובמשטרה מתקשים לפצח את מסכת האלימות הקשה במשפחה.
אחרי היעלמותה של האחות דליה התפרסם כי למשטרה היה מידע מהימן שלפיו בני משפחתה מעוניינים לפגוע בה, אולם למרות זאת היא לא הורחקה מהם - וזמן קצר אחר כך נעלמה. מאז שנת 2000 ועד להיעלמותה של דליה אבו גאנם נרצחו במשפחתה שמונה נשים, האחרונה שבהן אחותה סריאן, גם היא רק בת 16. בכל המקרים החשד היה שמדובר ב"רצח על כבוד המשפחה".
ביסאן אבו גאנם השתתפה בתוכנית הקניית השכלה למבוגרים לסיום 12 שנת לימוד ולקבלת תעודת גמר. רק לפני חודש קיבלה את תעודת הסיום בטקס שנערך ברמלה. לפני שנה פגשה את ח"כ חנין זועבי במפגש נשים באחד המוסדות ברמלה. זועבי העבירה הרצאה בעניין דרכה הפוליטית ומצב המגזר הערבי. אבו גאנם שוחחה עם זועבי על מעמד האישה ועל הנעשה ברמלה.
תושבת רמלה ממשפחת אבו גאנם מודה: "לצערי הרב נשקפת סכנת חיים לרוב הנשים מהמשפחה. הקורבנות נרצחו כי בחרו לעצמן דרך חיים חדשה. יש צעירות שרצו להמשיך את הלימודים ולעבוד או החליטו להתגרש אבל נתקלו בבעיות רציניות מבני משפחותיהן שלא אהבו את בחירתן. נשים כאלו קיבלו איומים. תמיד כשנרצחת אישה ממשפחת אבו גאנם הטענה הראשונה שמפיצים אותה היא 'רצח על רקע כבוד המשפחה'. אני שוללת את כל הטענות האלו. כיום רוצחים נשים על שטויות".
תושבת אחרת אומרת כי מניין הקורבנות בלתי נתפש: "אין כתבי אישום נגד אותם אנשים שהפכו את חיי עשרות נשים וילדיהן לגיהנום. הגיע הזמן לתת את הדין, ומי שידיו מעורבות ברצח או עבריינות מקומו לא בינינו, נקודה. אני לא מקבלת את ההסבר שהמשפחה אלימה או שיש לה רקע עברייני כהסבר למה שקורה. גם אם זה נכון, עבריינים במדינת חוק מקומם מאחורי סורג ובריח. אני מאמינה שאם רוצחי הנשים היו משלמים מחיר כבד במיוחד בכלא, הרוצח שירה בביסאן היה חושב פעמיים".
סאמר, המתגורר ברמלה, אומר כי במשפחת אבו גאנם יש עבריינים וסוחרי סמים, "הם הפכו לאנשים מסוכנים בעיר ואיש לא יודע מה לעשות. לפעמים מספרים שהם מעורבים ברציחות אבל משחררים אותם מחוסר ראיות. הם משתוללים בכבישים ובתוך המשפחה ואין מי שיעצור אותם".
מנהלת עמותת "נעם - נשים ערביות במרכז", העובדת הסוציאלית סמאח סלאימה אגבאריה, אומרת ש"ענן מוות ודם מרחף מעל לנשות המשפחה. תושבי ג'ואריש שמעו יריות וידעו שחייו של מישהו נגמרו. הפעם זו אישה צעירה, אימא לילדים קטנים. היא הקורבן התורן של האלימות הגואה בכל מקום. האסון הזה כפול ומכופל כי האישה שכלה את אחיותיה בעבר ועשר נשים נרצחו מהמשפחה המורחבת הזאת". היא הביעה תרעומת על כך שהרוצח או הרוצחים טרם נתפסו מאז 2006, "אם הפושע שירה בכל כך הרבה נשים היה יושב מאחורי סורג ובריח אולי הרצח של היום היה נמנע". היא הבטיחה שהפעילות בעמותה שלה ימשיכו את מאבקן למען חירותן של נשים ערביות ויילחמו על חייהן ועל זכותן לביטחון ולשוויון, "בקרוב נארגן פעילות מחאה ונמשיך להשמיע את קולן של הנשים שלא ימשיכו במאבק".