שתף קטע נבחר

 

למה חייבים להתפלל בבית כנסת?

שאלה:

 

מי קבע שחייבים להתפלל בבית כנסת? האם בשבתות מותר לקהל להתפלל במקום שאיננו בית כנסת? מודה לכם מראש על תשובתכם (פליקס נ').

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

 

עד חורבן בית המקדש הראשון, מקום התכנסות יהודים, לצורך עבודת ה', שהייתה בעיקר הקרבת קורבנות – היה רק בבית המקדש.

אולם לאחר החורבן, אנשי כנסת הגדולה (120 מחכמי ישראל הגדולים) – סידרו את נוהלי התפילה והברכות. מכאן גם השם של ה"סידור", מכיוון שהוא מסדיר את נוסח התפילה.

 

בתוך הסדרת התפילות, נקבע גם מקום התפילה בבית הכנסת, ורצוי דווקא כאשר יש מניין, כלומר לפחות עשרה אנשים. ואכן, ישנם מקורות רבים על בתי כנסת גם בזמן בית המקדש השני. לאחר חורבן בית המקדש השני - התקבעה חובת התפילה בבית הכנסת, וכתחליף למקדש, ואף ניתן לבית הכנסת שם: מקדש מעט. גם לאחר קביעה זו, אין איסור להתפלל מחוץ לבית הכנסת, אלא שלכתחילה עדיף להתפלל בבית הכנסת, אם זה אפשרי.

 

הקביעה שאין חובה מוחלטת להתפלל רק בבית הכנסת, נובעת מהעובדה שלא כולם יכולים להתפלל שלוש תפילות בבית הכנסת כל יום, וישנם מי שבגלל עבודתם מתפללים רק בשבת בבית הכנסת. גם בשבת אם אין אפשרות ללכת לבית כנסת (או כאשר זה גורם לצער, כגון ביום גשום במיוחד) - מותר לקהל להתפלל במקום שאינו בית כנסת(משיב: הרב צבי יניר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
גם הסידור קשור לזה
צילום: גבי מנשה
מומלצים