א-סיסי נלחם בטרור - ועל מקומו בהיסטוריה
"אנסאר בית אל-מקדס", "האחים המוסלמים" וחמאס - כולם על הכוונת של נשיא מצרים, בייחוד לאחר הפיגוע הגדול נגד הצבא בסיני. המלחמה בטרור קריטית לא רק לשלום מצרים אלא לשלום האזור ולתדמית הראיס כמושיע עמו
מצרים שוב הכריזה על ימי אבל בעקבות "יום שישי הארור" שבו ביצע ארגון "אנסאר בית אל-מקדס" (תומכי ירושלים) את הפיגוע הגדול ביותר נגד הצבא בתולדות הטרור במצרים. בסדרה של מארבים הרגו המחבלים בכ-10 דקות 33 חיילים מצרים באזור כרם אל-קואדס דרום-מזרחית לרפיח. בעקבות האירוע התכנסו ראשי מערכת הביטחון והנשיא עבד אל-פתאח א-סיסי, והחליטו להרחיב את הפעילות נגד הטרור בצפון סיני.
עוד חדשות בעולם :
הורים ל-12 בנים מצפים לילד 13. הפעם בת?
לראשונה מאז 1994: נשיא לבן באפריקה
צ' קוריאה: קונים סלולרי במקום טבעת אירוסין
אסון בגבעות התה: 250 נעדרים במפולת
מבצעי הפיגוע ודאי קיבלו השראה מהמלחמות שמנהל ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) בעיראק ובסוריה. צבא מצרים אינו ניצב לבד נגד "סרטן" הטרור. רק לפני יומיים דיווחו העיתונים הערביים על מתקפה של הצבא התימני והצבא הלובי על בסיסי אל-קאעידה בארצם, בצפון לבנון הפציצו מסוקים בסיסי טרור ובבירת עיראק בגדד נהרגו 15 איש בפיגוע.
לצפון סיני יש היסטוריה של פיגועים מאז נפילת משטרו של חוסני מובארק והתרופפות השליטה באזור: באוגוסט 2012 נרצחו 16 חיילים מצרים ברפיח, באוגוסט 2013 25 חיילים ועוד ארבעה חיילים נרצחו ביוני האחרון. מיהם המחבלים המבצעים את הפיגועים ומה מטרתם? כיצד תשפיע מלחמת מצרים בטרור על ישראל?
א-סיסי מתחזק
הפיגועים האחרונים מחזקים במצרים את התמיכה בנשיא א-סיסי ואת השנאה ל"אחים המוסלמים". אלה האחרונים מוצגים בכל אמצעי התקשורת כטרוריסטים וכשותפים לאידיאולוגיה של הג'יהאדיסטים בסיני. א-סיסי נתפש כמי שיוצא להגנתם של האזרחים ומקבל לגיטימציה הולכת וגוברת לחיסול הנהגת התנועה. ככל שאיום הטרור גובר, כך גוברת השנאה ל"אחים המוסלמים" שמנסים עדיין לשקם את התנועה ולארגן הפגנות באוניברסיטאות. לאחרונה פונו הסטודנטים מאוניברסיטת קהיר מחשש לפצצה.
בנאומו האחרון דיבר א-סיסי לא על "מאבק בטרור" אלא על "מלחמת הישרדות", שכן הטרור מאיים לחלחל ללב מצרים דרך המדבריות, מסיני בצפון-מזרח, מגבול סודן בדרום וגבול לוב במערב, ולאיים על מוסדות המדינה ושלום האזרחים.
ההתגייסות למאבק בטרור כוללת מגזרים שונים בחברה המצרית. משרד המשפטים הרחיב את סמכות הצבא להילחם בטרוריסטים ולשתף פעולה עם המשטרה בהגנת מוסדות, עורכי העיתונים האזרחיים והמפלגתיים התאספו על מנת להילחם בהסתה של "האחים המוסלמים" ולהביע תמיכה בצעדי הממשלה, ואמצעי התקשורת גם מתגייסים למאבק נגד הטרור ותוקפים בפומבי את הפעילים האיסלאמיים במצרים ומחוצה לה - כולל את חמאס.
תומכי א-סיסי אינם רואים בו דיקטטור, אלא מחשיבים את הפיכת 30 ביוני 2013 נגד משטר "האחים המוסלמים" והפלת מוחמד מורסי חזרה למסלול השפוי של מהפכת ינואר 2011 למען מצרים החילונית והדמוקרטית. א-סיסי לקח על עצמו אחריות מלאה למלחמת חורמה נגד הטרור מאז עלייתו לשלטון. בעלי בריתו העיקריים הם סעודיה ואיחוד האמירויות שלדידו נמצאות יחד אתו בחזית נגד הטרור. שר החוץ המצרי סאמח שוכרי יצא למסע באירופה על מנת לגייס תמיכה עולמית רחבה למצרים במאבקה בטרור. אחת ממטרותיו העיקריות היא להסיר את ההגבלות על מכירת נשק למצרים, צעד שבו נקטו ממשלות במערב אחרי ההפיכה האלימה של קיץ 2013.
ארצות הברית כבר הסירה את ההגבלות ביוני והעבירה סיוע גדול לצבא מצרים, והנשיא א-סיסי גם ביקר בארה"ב בספטמבר. משטר א-סיסי מתאמץ לשנות את תדמיתו במערב ממשטר צבאי שעלה לשלטון בכוח למי ששומר על הדמוקרטיה נגד איום הטרור.
מהי זהותם של הטרוריסטים?
ארגון "אנסאר בית אל-מקדס" הוא אחד מזרועות אל-קאעידה הפועל בסיני וגם ברצועת עזה. "בית אל-מקדס" (בית המקדש) הוא אחד השמות הקדומים באיסלאם לירושלים. הארגון נקרא גם "אכנאף בית אל-מקדס" וגם "אנסאר א-דולה אל-איסלאמיה פי בית אל-מקדס", כלומר תומכי המדינה האיסלאמית בירושלים (המשמשת כשם כולל לפלסטין). שלוחותיו פועלות בחשאי ברצועה ואולי גם בגדה המערבית. יש להניח כי הוא ירש את ארגון "צבא האיסלאם הפלסטיני" שפעל עד ראשית 2011 באותו אזור והיה אחראי לפיגועים נגד מטרות יהודיות ונוצריות, בהן פיצוץ הכנסייה הקופטית על ידי מכונית ממולכדת באלכסנדריה בינואר 2011.
"אנסאר בית אל-מקדס" רואה עצמו כשלוחה של דאעש ומופיע בפורום האינטרנט הראשי שלו "אל-מנבר אל-ג'יהאדי". אפשר ללמוד הרבה על מטרות הארגון הקיצוני על פי סמלו השחור - מפת כדור הארץ ולצדה רוב קלצ'ניקוב וספר קוראן. מעליהם חותמת הנביא מוחמד במעגל הלבן, סמלם של פלגי אל-קאעידה.
הארגון נלחם בישראל ובמצרים כאחד. מאז ההפיכה במצרים הוא מפנה את רוב מאמציו נגד חיילים מצרים, מה שמרמז על קשר אידיאולוגי (וכנראה גם על יותר מכך) עם "האחים המוסלמים" ששלטו במצרים לפני ההפיכה. זהותו של מנהיג הארגון אינה ידועה, ובחודש מאי נפוצו שמועות על חיסולו.
מספר הלוחמים ב"אנסאר בית אל מקדס" מוערך בכ-2,000 בלבד. חברי הארגון הם מצרים, פלסטינים, בדואים מסיני ומתנדבים אחרים. מלבד פיגועים נגד חיילים מצרים, הארגון יזם פיגועים נגד צה"ל, פיצץ כמה פעמים את צינור הגז ממצרים לישראל ולירדן, וירה רקטות על אילת. כמו דאעש, הוא פרסם סרטים שבהם עריפת ראשים של אזרחים בסיני שהואשמו ב"סיוע לציונים".
חשש בחמאס
בנאום שנשא אחרי הפיגוע בסיני האשים א-סיסי "גורמים חיצוניים" בסיוע למחבלים מבלי לציין למי הוא מתכוון. לא מן הנמנע כי התכוון לטורקיה ולקטאר, שיחסיהן עם מצרים מעורערים מאז הפיכת א-סיסי.
יש להניח כי בכירי הצבא יפנו בפומבי אצבע מאשימה לעבר פעילי "אנסאר בית אל-מקדס" ולעבר חמאס בטענה שהוא מעניק סיוע עקיף לפעילי "אנסאר בית אל-מקדס" ומאפשר להם להסתנן מצרים דרך המנהרות. בכירים בחמאס הביעו שלשום חשש מן ההתפתחויות האחרונות ובעיקר מתוכנית הצבא המצרי ליצור אזור חיץ בין סיני לבין רצועת עזה. לדבריהם, צעד זה יעמיק את הסגר על הרצועה ויגביר את המצוקה של העזתים.
בינתיים, הצבא המצרי סגר את מעבר רפיח וחסם מנהרות שגילה לאחרונה. בעתיד הקרוב הצבא מתכוון לפנות את תושבי אזור רפיח, כאלף בתים, על מנת "לטהר את האזור" מארגוני טרור, ואחר כך ליישבם מחדש. באותו זמן הוא מתכנן לחסום מנהרות שמגיעות בחלקן לתוך בתים פרטיים בצפון סיני.
מצרים דחתה לעת עתה את המשא ומתן בין חמאס לבין ישראל שבו הייתה אמורה לתווך השבוע. חמאס חושש כי מצרים תתנגד בעקבות המצב הנוכחי לדיון בהקמת נמל ושדה תעופה בעזה ואף לשחרור מחבלים נוספים מהכלא הישראלי. כמו ישראל, מצרים חוששת ממעבר טרוריסטים מהיבשה ועוד יותר מפוטנציאל הגעתם דרך האוויר והים. ארגון חמאס הזהיר מפני ממסע ההסתה נגד חמאס במצרים הקשור להתקפה נגד "האחים המוסלמים" וטוען בתוקף כי אינו משתף פעולה עם הג'יהאדיסטים. אלא שבעיתונות המצרית, בין היתר ב"אל-מסרי אל-יום", דווח בימים האחרונים כי בחקירת הצבא המצרי עלה שחמאס היה מעורב בפיגוע בסיני וסיפק נשק למחבלים.
סימנים חיוביים
ניתן להביע אופטימיות לנוכח ההתפתחויות האחרונות. אמנם כמות גדולה של כוחות צבא מצרי, טנקים מסוקים ומטוסים נכנסו לסיני ובכך הופרו בגסות הסכמי קמפ דיוויד (הסכם השלום בין ישראל לבין מצרים מ-1979 שכולל את פירוז סיני). מצד שני, חדירת כוחות כה רבים בקרבת הגבול עם ישראל מדאיגה הרבה פחות מזו שאירעה ב-2012 בתקופת הנשיא מורסי, איש "האחים המוסלמים".
מצרים של "האחים המוסלמים" שאפה ללכת אחורה לימי הביניים ולאיסלאמיזציה של החברה. מצרים של א-סיסי צועדת קדימה ודואגת לשיפור הכלכלה. בתקופה האחרונה נחנכים על ידי משטר א-סיסי פרויקטים גדולים ושאפתניים. אחרי ההכרזה על כריית תעלת סואץ חדשה רחבה יותר מהישנה, פרסם הממשל בקהיר יוזמה להקמת מחסן מזון עולמי בנמל דמיאט, פרויקט שהקמתו תימשך שנתיים ויספק אלפי מקומות עבודה.
הידוק המצור על חמאס והמלחמה נגד "אנסאר בית אל-מקדס" מבטיחים שיתוף פעולה עם ישראל נגד הטרור בעתיד. גם תוצאות הבחירות בתוניסיה - תבוסת מפלגת "א-נהדה" האיסלאמיסטית וניצחון מפלגת "נידא תוניס" החילונית - מלמדות על נסיגת האיסלאם הפוליטי באזור.
מלחמת א-סיסי בטרור קריטית לא רק לשלומה של מצרים אלא לשלום האזור כולו. אם וכאשר ינצח את הטרוריסטים, יוכיח למנהיגי האזור כולו כי בניגוד למצב בסוריה ובעיראק, ניתן למגר את הג'יהאדיסטים. מבחינתו של א-סיסי, זו הזדמנות היסטורית להופיע על במת ההיסטוריה כמושיעה של מצרים וכאחד ממנהיגי המלחמה בטרור במזרח התיכון.
ד"ר ירון פרידמן, פרשן ynet לענייני העולם הערבי, הוא בוגר אוניברסיטת סורבון בפריז, מרצה על האיסלאם במחלקה ללימודים הומניסטיים בטכניון ובמכללת הגליל ומורה לערבית בטכניון ובחוג להיסטוריה של המזרח התיכון בחיפה. ספרו "העלווים - היסטוריה, דת וזהות" יצא לאור באנגלית בהוצאת בריל-ליידן בשנת 2010