מצב חירום בבורקינה פאסו: הממשלה תפורק
הנשיא הכריז על מצב חירום ועל פירוק הממשלה בניסיון לפתור את המשבר הפוליטי במדינה. זאת לאחר שמוקדם יותר הוצת בניין הפרלמנט. "מוכן לפתוח בשיחות עם כל פלגי האופוזיציה", אמר הנשיא. במהומות נהרגו 4 מפגינים
נמשכת הדרמה במדינה המערב-אפריקנית: נשיא בורקינה פאסו בלייז קומפאורה הכריז הערב (יום ה') על מצב חירום במדינה ועל פירוק הממשלה בעקבות המהומות האלימות, שפרצו בגלל הצעת חוק שנויה במחלוקת ובמהלכן הוצת בניין הפרלמנט.
עוד חדשות בעולם :
החולה הסופנית שתכננה למות: זה לא הזמן
שיספה את גרון אחותה בשל היותה לסבית
עשור מאסר לצלף סדרתי שירה בנהגים גרועים
הנשיא קומפאורה, שהעביר הצהרה לתחנת רדיו מקומית, הודיע כי הוא מעוניין לפתוח בשיחות עם האופוזיציה בניסיון לנטרל את המחאה נגד המשך שלטונו בן 27 השנים. "מצב חירום הוכרז בכל רחבי המדינה. מפקד הכוחות המזוינים אחראי על יישום ההחלטה". קומפאורה הודיע גם על פירוק הממשלה "החל מהיום כדי ליצור את התנאים המתאימים לשינוי. אני קורא למנהיגי האופוזיציה לשים סוף להפגנות. אני מוכן לפתוח בשיחות עם כל הצדדים כדי לסיים את המשבר הפוליטי הנוכחי". מאוחר יותר הודיע הצבא על הקמת ממשלת מעבר והחלת עוצר לילי.
מוקדם יותר היום עקפו מפגינים את מחסומי המשטרה, פרצו לתוך בניין הפרלמנט והציתו בו אש. המפגינים מחו על כוונת הנשיא קומפאורה לשנות את החוקה כך שתאפשר לו לרוץ לכהונה נוספת. לפחות ארבעה מפגינים נורו למוות. המוחים פרצו גם לביתו של אחיו של הנשיא ופשטו על משרדי ממשלה נוספים. בעקבות ההחרפה במצב הביטחוני הודיע דובר הממשלה על הסרת הצעת החוק לשינוי החוקה מעל סדר היום, דבר שנתפש כניצחון גדול למפגינים.
שלשום נהרו אלפי מפגינים לרחובות בירת בורקינה פאסו, והפגינו נגד הנשיא והממשלה. המדינה האפריקנית ידועה בדרך כלל ביציבות ובצמיחה כלכלית יחסית, אולם הצעת החוק שמנסה הממשלה לקדם בפרלמנט ותאפשר לקומפאורה להתמודד שוב לתפקיד גרמה למתיחות רבה ולמחאה עממית. הבחירות לנשיאות צפויות להיערך בשנה הבאה.
המפגינים טוענים כי 27 שנים בשלטון הספיקו לנשיא קומפאורה. על פי יחסי הכוחות בפרלמנט נראה היה שהצעת החוק תעבור ללא בעיה, אולם באופוזיציה הבטיחו לא לאפשר למחוקקים להיכנס היום לבניין ולהצביע. כאמור, בתחילה הם נכשלו ביעדם, וכמה מחוקקים נכנסו לפרלמנט, אולם אז הלך וגבר זרם המפגינים שהגיעו לאזור ובניסיונם הבא הם הצליחו להיכנס פנימה. ואם בזה לא די, הם מאיימים לפרוץ לבנייני ממשל אחרים בבירה וואגדודו.
לבורקינה פאסו ("הארץ של האנשים הישרים") אין מוצא לים. רוב שטחה הוא מישור מדברי למחצה
(אזור הסאהל), מרכז המדינה שטחי סוונה ובדרומה יש אזור מיוער. המדינה סובלת מהתמעטות הגשמים, ואספקת מים היא בעיה קשה, בעיקר על רקע העובדה כי עיקר פרנסתה של המדינה מבוסס על החקלאות.
העבר הקולוניאלי, שנות בצורת, חוסר באוצרות טבע ואי יציבות פוליטית עשו את בורקינה פאסו לאחת המדינות העניות בעולם. כ-90 אחוזים מהאוכלוסייה עוסקים בחקלאות למחיה, וכחצי מיליון מבני המקום עובדים בארצות שכנות (בעיקר חוף השנהב) ושולחים לבני משפחותיהם כסף למחייתם. גם סיוע רצוף של מדינות האיחוד האירופי לא הצליח לשפר את רמת הכלכלה במדינה.