ריבלין: רבין הוא אבי הקריאה לשינוי סדר העדיפויות במדינה - השאיר מורשת מנהיגות
נשיא המדינה נשא דברים בטקס שנערך במשכנו לזכרו של ראש הממשלה. "עבורי, מורשת רבין איננה רק מורשת של מלחמה ושלום", אמר ריבלין. "הוא התעקש לעסוק, בחינוך, בבריאות וברווחה". דליה רבין לנשיא: צריך נושא לפיד כדי לגבור על הרוחות המנשבות בנו, קח את הלפיד"
"עבורי רבין, כן, דווקא הוא, הוא אבי הקריאה שעלתה מהכיכרות לפני שלוש שנים, גם מכיכר רבין, לשינוי סדרי העדיפויות במדינת ישראל, להפניית הזרקור פנימה". כך אמר לפנות ערב (יום ג') נשיא המדינה ראובן ריבלין שהדליק את "נר יצחק" בטקס שנערך במשכן הנשיא במלאות 19 שנים להירצחו של שר הביטחון וראש הממשלה לשעבר יצחק רבין ז"ל.
הנשיא המשיך ואמר: "לצד מחויבותו לשלום, רבין לא המתין חסר מעש לישראל של 'אחרי השלום'. ה'שלום' שיפתור אחת ולתמיד את כל הבעיות, מכאן ולעולם ועד. אלא, הוא היה אמיץ דיו, לטפל בישראל של ה'כאן' ושל ה'עכשיו'. הוא לא הזניח את המבט פנימה, לתוככי החברה הישראלית".
ריבלין הוסיף כי "לצד השלום והביטחון, ואפילו לפניהם, רבין התעקש לעסוק, בחינוך, בבריאות וברווחה, ובמכלול השינויים, שהוא הנהיג בממשלתו השנייה תחת הכותרת, 'שינוי סדרי עדיפויות'". הנשיא הדגיש כי "עבורי, מורשת רבין איננה רק מורשת של מלחמה ושלום, היא מורשת המנהיגות שלו, כזאת שלא רק הולכת לפני המחנה, אלא בתוכו מתוך דאגה לא רק לביטחוננו, אלא לדמותנו כחברה, צודקת יותר, שוויונית יותר".
הוא הדגיש: "מורשת רבין היא עבורי גם מורשת של מנהיגות, מנהיגות מעצבת, עמידה באומץ מול החלטות הקשות. 'אני אחליט ואני אנווט', הוא הצהיר, והוא אכן ניווט, על פי צו מצפונו, וללא תירוצים. הוא היה מנהיג ללא תירוצים, כמפקד. הוא היה מנהיג ללא תירוצים, כלוחם. הוא היה מנהיג ללא תירוצים, כחבר כנסת, כשר, וכראש ממשלה. מי שידע לשאת באחריות כראש ממשלה לפעולה המוצלחת באנטבה, ידע גם לשאת באחריות כראש ממשלה לכישלון מבצע השחרור של נחשון וקסמן הי"ד. אצל רבין, גם הניצחונות וגם הכישלונות לא היו יתומים.
דליה רבין, בתו של יצחק רבין, נשאה דברים בטקס ואמרה: "גם השנה, 19 במניין השנים שכבר חלפו, אנחנו מגיעים לכאן להדליק את נר הזיכרון. שנה אחר שנה אנחנו באים לזכור במילים, בתמונות, בשירים ועם הילדים. כולנו כאן כבכל שנה חוזרים ומזדעזעים מזיכרונות אותו הלילה החשוך והאפל ההוא ומדברים מהלב, כולם. אנו משמיעים דברים של כאב ותקווה, כן, תמיד גם תקווה. אתה כבוד הנשיא, אתה השנה, חבר שלי אישי, אתה שמארח אותנו כאן לראשונה ואני בתחושה שונה.
רבין פנתה אל הנשיא ואמרה: "אז, לפני 19 שנים, נשפכו הרבה דמעות במקום שבו נשפך דמו והנוער הדליק נרות בתקווה להאיר את האפלה שירדה עלינו. כעם שוחר שלום, כמדינה שחרטה על דגלה את הערכים היהודיים. ואנחנו ממשיכים להדליק את הנר כאן ונדמה כי אין די בו כדי לגבור על הרוחות המנשבות בנו לאחרונה. וצריך נושא לפיד - אנא אדוני הנשיא, קח את הלפיד הזה ולך איתו כפי שכבר התחלת ותהא דרכך צלחה, אנחנו זקוקים לאור הגדול הזה".
שר החינוך שי פירון התייחס גם הוא הערב לרצח. במהלך עצרת בני הנוער לזכרו של ראש הממשלה המנוח שהתקיימה במרכז רבין בתל אביב אמר פירון כי "רוב הנוער הישראלי נולד אחרי הרצח. הנוער הישראלי נפגש עם הפוסט-טראומה של המעשה הנפשע. אבל לרצח היו השפעות מרחיקות לכת על דמותה של
החברה הישראלית. הגיעה העת לשאול: האומנם הכמיהה לשלום היא נושא פוליטי? האם לא טמאנו והרחקנו והדחקנו את המילה הכול כך חשובה 'שלום'. הפכנו אותה לאדמת מריבה ופגענו בשלמותה".
פירון אמר עוד כי "שנים רבות, גם אני כמחנך, הייתי שותף להליכה בין הטיפות. חיפשנו את המילים העוקפות, החשובות כשלעצמן, אודות סובלנות וגבולות השיח, אבל על השלום לא דיברנו. רצח ראש הממשלה אירע בשל מחלוקת על ואודות השלום. מותר וחובה להתווכח על ההסכם, על המתווה המדיני העתידי, על מחיר השלום ועל גבולותיה העתידיים של ישראל. אבל אסור שהשלום ייתפש כמילת גנאי, כביטוי העומד אל מול אהבת המולדת ופטריוטיות, אל מול נאמנות ושייכות לכל חבלי הארץ האהובה".