'ארה"ב דנה בחשאי בחידוש היחסים עם איראן'
בעת שהשיחות על הגרעין נמצאות בישורת האחרונה, גורמים איראנים טוענים שקיימו שיחות חשאיות עם גורמים אמריקנים על האפשרות לחדש את היחסים שנותקו לפני 35 שנה לאחר המהפכה. בוושינגטון מכחישים
יש לישראל סיבה לדאגה? גורמים איראנים טוענים שקיימו שיחות חשאיות עם גורמים אמריקנים על האפשרות לחדש את היחסים הדיפלומטיים בין המדינות, 35 שנה לאחר ניתוקם בעקבות המהפכה האיסלאמית, שבשיאה ההשתלטות על השגרירות האמריקנית בטהרן.
עוד חדשות בעולם:
ללא תוקף: קטלוניה הצביעה בעד עצמאות
זו כבר מסורת: בת 100 צנחה בפעם השלישית
יועצים לשלטון בטהרן אמרו הלילה (ב') לעיתון ה"טיימס" הבריטי כי ארה"ב הסכימה לקיום השיחות ושהצדדים דנו באפשרות שהיחסים, לרבות קשרי המסחר, יחודשו אם יושג הסכם בנוגע לתוכנית הגרעין בין איראן למעצמות ויוסרו הסנקציות על טהרן. המועד האחרון לגיבוש ההסכם נקבע ל-24 בנובמבר.
לפי היועצים, משלחת בראשות מוחמד ראזה סבאזליפור, ראש סוכנות הסחר העולמית האיראנית, תקיים שיחות נוספות עם המשלחת האמריקנית השבוע בבאקו שבאזרבייג'ן.
בוושינגטון הכחישו את הדיווח. "אני יכול להבטיח שאין שום שיחות בנוגע לסחר בין המדינות שבהן מעורבים גורמים מהממשל האמריקני", אמר גורם במחלקת המדינה. "אני יכול להבטיח שאנחנו לא שוקלים לפתוח משרד בטהרן ולא קיימנו שום שיחות עם ראש סוכנות הסחר האיראנית".
לאחר המהפכה האיסלאמית לפני 35 שנה, הסתערו סטודנטים איראנים קיצונים על שגרירות ארה"ב ב-1979 בטענה שהיא הייתה מוקד המזימות נגד איראן. הסטודנטים לקחו בשבי 52 בני ערובה אמריקנים, והחזיקו בהם 444 ימים. היחסים הרשמיים בין שתי המדינות ניתקו ולא חודשו מאז. בשבוע שעבר ציינו באיראן את ההשתלטות על השגרירות, וכמיטב המסורת שרפו המפגינים דגלי ארה"ב וישראל.
לטענת היועץ האיראני, "השיחות התקיימו בתקופה האחרונה בהשתתפות צוותים מסוימים במקביל לשיחות הגרעין. השיחות נשאו פרי לקראת אפשרות של חידוש היחסים באופן מלא".
לדבריו, אם אכן יושג הסכם כזה, השלטון בטהרן יסכים להרחבת הנוכחות האמריקנית בבירת איראן, אך בהיקף מצומצם. יועץ אחר ציין כי אחת האופציות המונחות על השולחן היא הקמת משרד עבור סחר בין המדינות. אופציה נוספת היא הקמת משרד תרבות.
"יש רצון גדול בקרב המתונים באיראן להביא עסקים אמריקניים לרפובליקה האיסלאמית ולגרום להם להשקיע שוב באיראן", אמר היועץ. עם זאת, אין כרגע תכנון להשיב דיפלומטים אמריקנים לאדמה איראנית מסיבות ביטחוניות.
הצעה איראנית נוספת היא שלוחה אמריקנית באחת מהשגרירויות האירופיות בטהרן, שתנהל את ענייני הסחר עבור הממשל האמריקני. כיום, שגרירות שוויץ מייצגת את האינטרסים האמריקניים ברפובליקה האיסלאמית. בשגרירות השוויצרית סירבו להגיב.
לאחרונה קיבלנו הוכחה על התקרבות המערב למשטר האייתוללות לאחר שבכירים מענקית הטכנולוגיה "אפל" נפגשו בחודש שעבר עם מפיצים איראניים בלונדון כדי לבדוק אפשרויות סחר. באותה תקופה מכרה חברת התעופה "בואינג" לאיראן חלקי חילוף למטוסים אזרחיים לראשונה מאז 1979.
אובמה: "ייתכן שלא יושג הסכם סופי עם איראן על הגרעין"
הדיווח הזה מגיע כמובן על רקע השיחות הקדחתניות בין המערב לאיראן בניסיון להשיג הסכם סופי בנוגע לתוכנית הגרעין האיראנית עד לתאריך היעד שנקבע ל-24 בנובמבר. בנוסף, הדיווח מקבל חיזוק לאור הפרסום על מכתב ששלח הנשיא ברק אובמה למנהיגה הרוחני של איראן, האייתוללה עלי חמינאי, שבו אמר כי וושינגטון וטהרן חולקות אינטרסים במלחמה בדאעש בעיראק ובסוריה.
בראיון לרשת CBS התחמק הנשיא אובמה מלענות על אודות הפרסום בנוגע למכתב. "אני לא נוטה להגיב על תקשורת שאני מקיים עם מנהיגים שונים", אמר הנשיא האמריקני, אך הדגיש כי ושינגטון וטהרן רחוקות מלהיות בנות ברית ולא יוכלו להיות כאלה בשל העובדה שאיראן מממנת טרור ומאיימת בהשמדת ישראל.
בראיון הודה אובמה כי בין המערב לאיראן יש עדיין פער גדול. "ייתכן שלא נצליח להגיע לשם", ציין אובמה. "השאלה היא אם נוכל לסגור את הפער הסופי כדי שהם יוכלו לחזור לקהילה הבינלאומית. אפשר להוריד בהדרגה את הסנקציות על איראן כל עוד לנו יהיו ערבויות לכך שהם לא מפתחים נשק גרעיני".
אתמול התחדשו כאמור השיחות רמות הדרג בין איראן למערב בעומאן, ומשתתפת בהן גם שרת החוץ היוצאת של האיחוד האירופי קתרין אשטון. זאת לקראת סבב שיחות נוסף שייפתח מחרתיים בווינה. הפגישות החלו במלון יוקרה במוסקט, בירת עומאן. עם הגיעו של קרי לעומאן אמר גורם אמריקני רשמי בכיר כי מדובר ב"ישיבה חשובה". גורמים רשמיים אמריקנים הודו עוד לפני הראיון של אובמה אמש כי יש עדיין פערים גדולים מאוד בין הצדדים.