לפיד: התקציב שלנו - או בחירות
המתח סביב אישור התקציב עולה מדרגה. גורמים ביש עתיד אומרים כי שר האוצר נחוש להעביר תקציב חברתי ותוכנית דיור גם במחיר פירוק הממשלה. בקואליציה האשימו: "הוא יביא על ישראל בחירות יקרות ומיותרות"
האם ממשלת ישראל תשרוד את משבר אישור התקציב? המתח בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לבין יו"ר יש עתיד שר האוצר יאיר לפיד שוב עולה מדרגה, כשברקע איום של לפיד לפרוש אם לא יאושר התקציב על כל מרכיביו. "שר האוצר לפיד נחוש להעביר תקציב חברתי לטובת מעמד הביניים והשכבות החלשות, ולצד זה תוכנית דיור רחבה. אם מישהו יפגע בנושאי הליבה הללו, הוא יפרוש מהממשלה", נמסר אמש (שבת) מלשכתו.
בסביבתו של לפיד אומרים כי ראש הממשלה ויו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין איבדו שליטה על חברי מרכז הליכוד. "הם משפיעים עליהם וגורמים להם לנסות לסכל את רפורמת גרמן במערכת הבריאות". אם לא די בכך, על המשק מרחפת כעת סכנת השבתה כללית - גם במוסדות החינוך. ביום שלישי יכריז יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן על סכסוך עבודה כללי במשק. לפי הודעת ההסתדרות, העילות להכרזת הסכסוך הן: "בושת שכר המינימום במדינת ישראל, התרחבות מדאיגה של תופעת עובדי הקבלן וזלזול המדינה באי החלה של צו ההרחבה בנושא תעסוקת אנשים עם מוגבלות בשירות המדינה".
הליכוד וישראל ביתנו נגד הרפורמה בקק"ל
בשבוע שעבר אושר תקציב המדינה בקריאה ראשונה במליאה וספר התקציב אף חולק לחברי הכנסת, אולם שלוש מחלוקות מרכזיות בין הליכוד ליש עתיד מעכבות את המשך הדיונים על תקציב המדינה וחוק ההסדרים, ומונעות את אישור חוק מע"מ אפס בקריאה שנייה ושלישית במליאה. במקום נאומים חוצבי להבות של אנשי אופוזיציה על כך שהתקציב נטול בשורה למעמד הנמוך ולמעמד הביניים, הקרבות מתנהלים דווקא בקואליציה, שבה נשמעים ללא הרף איומים הדדיים שהביאו גם לפיצוץ השיחות. לפי שעה כל צד מתבצר בעמדתו.
ההצבעות על הרפורמות הכלולות בחוק הסדרים הוקפאו, בשל מחלוקת בין לפיד לבין ראשי הליכוד וישראל ביתנו, שמעוניינים לפצל הצעות חוק מסוימות מחוק ההסדרים ולהעבירן למסלול חקיקה רגיל, ובכך לקבור למעשה את ההצעות.
בראש רשימת הרפורמות שמבקשים נציגי הליכוד וישראל ביתנו לטרפד נמצאת ההחלטה לחייב את הקרן הקיימת לישראל להעביר מדי שנה 65 אחוז מהכנסותיה משיווק קרקע אל תקציב המדינה. נציגי הליכוד וישראל ביתנו הציעו במקום זאת כי קק"ל תעביר ב-2015 סכום של כמיליארד שקל, אך הצעת החוק - לפיה מדי שנה יועבר סכום דומה והאוצר יקבע כיצד הוא יחולק בין משרדי הממשלה - תפוצל מחוק ההסדרים ולמעשה תיקבר.
מתנגדים גם לרפורמת גרמן
כמו כן, בליכוד ובישראל ביתנו רוצים לפצל מחוק ההסדרים ולהעביר לדיון נפרד בוועדת הבריאות את הפרק בהמלצות ועדת גרמן שעוסק ברפואה הפרטית בישראל. בפרק זה כלולות כמה החלטות שנועדו להגביל את התרחבות הרפואה הפרטית ולתמוך ברפואה הציבורית, ביטול הפטור ממע"מ על תיירות רפואית, גביית היטל בשיעור של 15 אחוז על הכנסות מתיירות רפואית, וקביעת תקרת הכנסות לבתי חולים פרטיים, שמעבר לה ייגבו תמלוגים בשיעור של עשרות אחוזים. גרמן עומדת על כך שהרפורמה הזו תאושר.
הצעה נוספת שנציגי הליכוד וישראל ביתנו מנסים לפצל מחוק ההסדרים היא להנפיק מניות של חברות ממשלתיות בבורסה. הצעה זו כוללת את הפרטת התעשייה הצבאית והפרטת נמל אשדוד, הנפקת 49 אחוז ממניות החברה לשירותי איכות הסביבה, והעברת החברות העירוניות של תל אביב לבעלות מלאה של העירייה. בנוסף, מוצע להנפיק בבורסה 7.5 אחוזים ממניות חברת החשמל ולהקצות מניות מיעוט בחברת נתיבי הגז.
שלושת החוקים שמבקשים בליכוד ובישראל ביתנו לפצל מחוק ההסדרים, מעוררים התנגדות בקרב גורמים העלולים להיפגע מהם: קק"ל - מהחיוב להעביר חלק מהכנסותיה למדינה, בתי החולים הפרטיים (ובפרט אסותא) - מהמלצות ועדת גרמן, ועובדי החברות הציבוריות - שחוששים מהפיקוח והשקיפות שיהיו עם העברת חלק מהשליטה על החברות הללו לידיים פרטיות. גורמים בכנסת דיווחו בשבוע שעבר על פעילות ערה של משרדי לובינג שנשכרו מטעם הגורמים הללו על מנת לשכנע חברי כנסת לפעול לביטול החוקים.
מע"מ אפס מחכה
הסכסוך בין שר האוצר לסיעות הליכוד וישראל ביתנו מעכב בינתיים גם את אישורן של שתי התוכניות המרכזיות של הממשלה להורדת מחירי הדיור: מע"מ אפס ומחירי מטרה. תוכנית מע"מ אפס, שאושרה כבר על ידי ועדת הכספים, מעוכבת כעת על ידי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, שמסרב להעלותה לקריאה שנייה ושלישית בכנסת כל עוד לפיד לא יתפשר בנוגע לחוק הקק"ל ולהמלצות גרמן. מנגד, התוכנית השנייה של הממשלה להורדת מחירי הדיור - מחיר המטרה - מעוכבת גם היא מפני שנקבע מראש שהיא תיכנס לתוקפה רק לאחר שתוכנית מע"מ אפס תאושר ותתחיל לפעול.
"שר האוצר וכל חברי הכנסת של יש עתיד תומכים תמיכה מלאה בזכותה של הכנסת לקיים דיון על כל סעיפי התקציב", נמסר מלשכת שר האוצר לפיד, "אולם לצערנו המציאות הפוכה. גורמים אינטרסנטיים,
ובראשם חברי מרכז הליכוד, מפעילים לחצים כבדים על חברי הכנסת במטרה לפגוע בכספים החברתיים וברפורמות לטובת הציבור, השכבות החלשות ומעמד הביניים". יש עתיד גם דרשה להעביר בחקיקה הקפאת מינויים במשרדי הממשלה, דבר שגם לו מתנגדים בליכוד. על הרקע הזה אומרים ביש עתיד כי יעדיפו "ללכת לבחירות ולא לפגוע בשכבות החלשות ובמעמד הביניים בישראל".
מנגד, גורמים בכירים בקואליציה האשימו את לפיד בסחבת ובפיצוץ הדיונים. "כל עוד לפיד יתעקש שלא לדון בסעיפי חוק ההסדרים במסגרת ועדות הכנסת - בניגוד לחוות הדעת המשפטית של היועץ המשפטי לכנסת - הוא יביא על ישראל בחירות יקרות ומיותרות", אמרו. גורמים בלשכת יו"ר הכנסת אדלשטיין הוסיפו כי אין בכוונתו לאפשר למליאה להצביע על חוק מע"מ אפס - חוק הדגל של יש עתיד - עד שייפתרו כל המחלוקות סביב התקציב.
"קשה לנו להאמין שיו"ר הכנסת יפגע במעמד הכנסת ובממלכתיות תפקידו, וישמש כלי שרת בידי אינטרסנטים פוליטיים שמבקשים לבטל רפורמות חיוניות לצמיחה ולהורדת יוקר המחיה בישראל", הגיבו גורמים ביש עתיד. "בהחלטתו ישפוך יו"ר הכנסת דלי מים צוננים על זיק התקווה שניצת אצל זוגות צעירים, כאשר הסתיימו הדיונים על חוק מע"מ אפס בוועדת הכספים. יש עתיד תמשיך במאבקה לפתור את משבר הדיור מחד, ולהעביר תקציב חברתי ואחראי מאידך".