סרטן הערמונית: 1 מכל 9 גברים יחלה
לרגל חודש המודעות לסרטן הערמונית מתפרסמים נתונים מדאיגים כי מאז תחילת שנות ה-90 חלה עלייה במספר החולים בישראל בקרב יהודים וערבים כאחד. החדשות הטובות הן כי 92% מהחולים יחלימו
עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו
כך עולה מהנתונים המתפרסמים לרגל חודש המודעות לסרטן הערמונית. מומחים מסבירים, כי אחת הבעיות המרכזיות היא שהסרטן לרוב אינו מראה תסמינים, עד שהגידול כבר התפשט למימדים גדולים.
עוד על סרטן הערמונית:
כך מפחיתים הסיכוי לסרטן הערמונית ללא תרופות
מדענים: אכלו סויה למניעת סרטן ערמונית
חוקרים פיתחו בדיקת דם מדוייקת לאבחון סרטן ערמונית
לדברי פרופ' ג'ק בניאל מנהל המערך לאורולוגיה ומנהל תחום הרובוטיקה בבית חולים בילינסון, "סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בישראל ומיוחס לגברים מבוגרים בגילאי 60 ומעלה. "סיכויי ההחלמה מסרטן הערמונית גבוהים יותר ביחס לגידולי סרטן אחרים היות וההתפתחות של סרטן הערמונית לרוב איטית יותר".
הערמונית היא בלוטת מין בגודל של 3-4 סנטימטרים, הקיימת רק אצל גברים. היא ממוקמת במוצא שלפוחית השתן, בקדמת פי הטבעת. הערמונית מפרישה נוזל חלבי בסיסי לפני פליטת נוזל הזרע, שמטרתו ליצור הגנה על תאי הזרע.
על פי הנתונים בחמש השנים האחרונות אובחנו כ-12 אלף חולים בסרטן הערמונית, כאשר חלקם החלימו וחלקם עדיין מתמודדים עם המחלה. שכיחות סרטן הערמונית עלתה בקרב יהודים וערבים באופן מתון עד סוף שנות ה-80.
הסיכון לחלות בסרטן חודרני של הערמונית במהלך החיים (מהלידה ועד גיל 90) עומד על 11.6%, כלומר אחד מכל 8.6 גברים בקרב יהודים, ועל 6.6%, כלומר אחד מכל 15 גברים, בקרב ערבים.
מהם התסמינים?
בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית הוא אינו יוצר סימפטומים ואין לו כל סימן חיצוני. התסמינים מופיעים כאשר הגידול גדל ומפעיל לחץ על צינור השופכה. היות שסרטן הערמונית גדל לאט, הופעת התסמינים יכולה להתרחש שנים לאחר היווצרות הגידול עצמו.
במקרים רבים, גברים מעל גיל 50 סובלים מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית הנובעת מגורמים שאינם סרטניים. להגדלה שפירה (לא סרטנית) של בלוטת הערמונית ולגידול ממאיר בבלוטת הערמונית תסמינים זהים, ביניהם:
קושי במתן שתן.
עלייה בתדירות מתן השתן, בעיקר בשעות הלילה.
כאב בעת מתן שתן.
דם בשתן
דם בנוזל הזרע
פגיעה בתפקוד המיני
במידה שהסרטן שלח גרורות אל העצמות, נוצר כאב בעצמות. לעיתים, התסמינים הראשונים בהם יחוש הגבר הינם כאבי שרירים בגב, בירכיים או באגן.
מה הרופא יבדוק?
במהלך ביקור אצל רופא, יבצע הרופא בדיקה רקטלית, ישקול האם קיימים גורמי סיכון משפחתיים לסרטן, האם הופיעו תסמינים העלולים לרמז על בעיה בערמונית (כמו אצירת שתן, הפרעות בזרימת השתן, כאבים בעת יחסי מין), ובדיקה רקטלית למישוש הערמונית.
במידת הצורך, מופנה המטופל לבדיקת PSA, סמן חלבוני המעיד על סיכון מוגבר למחלה, יחד עם בדיקת אולטרסאונד רקטלית המודדת את גודל הערמונית וצורתה.