סגירת אתרים: רק בצו שיפוטי
ועדת החוקה של הכנסת בלמה סעיף בהצעת חוק שהיה אמור לאפשר למשטרה לסגור על דעת עצמה אתרי אינטרנט העוסקים בהימורים, סמים או פדופיליה. המשמעות: יידרש צו בית משפט בדומה למקרה של האזנות סתר
המשטרה לא תסגור אתרי אינטרנט. ועדת החוקה של הכנסת קבעה היום (ד') כי הצעת החוק שנוגעת לחסימת אתרי הימורים, פדופיליה ומכירת סמים תשונה. המשמעות: חסימה של אתר אינטרנט תיעשה רק באמצעות צו של שופט שיופנה לספקיות השונות - בדומה לחוקי האזנות סתר.
מניעת עבירות
השינוי התבצע במסגרת דיון לקראת אישור בקריאה שנייה ושלישית בהצעת משרד המשפטים בנוגע ל"הגבלת השימוש במקום לשם מניעת ביצוע עבירות". בתחילה הייתה כוונה לאפשר למשטרה לחסום אתרי אינטרנט כשם שהיא חוסמת במקרים מסוימים כניסה למקומות פיזיים. איגוד האינטרנט הציג בישיבה עמדה לפיה חסימה של אתרים שונתה במהותה משום שהיא מכילה צנזורה.
לטענת איגוד האינטרנט שיוצג בוועדה על ידי עו"ד חיים רביה ממשרד פרל כהן צדק לצר ברץ והמנכ"לית המשותפת מי-טל גרייבר שורץ: "הצעת החוק אינה פותרת את הבעיה, אלא רק מנסה להעלים את קיומה מהציבור כמעין בת יענה, בעוד שהעבירות ימשיכו להתקיים באתרים מאחורי חומות החסימה. חסימת אתרים אינה יעילה וישנן דרכים קלות וזמינות לעקוף חסימות אלו."
עוד נטען על ידי האיגוד כי חסימת גישה לאתר לא-חוקי אחד עלולה לחסום גישה לאלפי אתרים לגיטימיים אחרים היושבים על אותה כתובת כפי שהוכח במדינות שאימצו חוקים דומים. זאת, כשלמעשה מרבית המסחר בחומרים פדופילים או בסמים אינו מתבצע כיום ברשת הגלויה, שאותה מבקש משרד המשפטים לחסום, אלא במה שקרוי ה-Darknet - היכן שקשה יותר עד בלתי אפשרי לבצע חסימות. החשש הוא כי הסמכות הניתנת לחסימת גישה לאתרים מסוג אחד תדרדר במהרה לחסימת אתרים מסוגים נוספים.
סוני אינגר, קצין חקירות נוער ארצי, הזכיר בדיון את סמי הפיצוציות. "תפקיד המשטרה הוא גם מניעה ולא רק אכיפה", הוא אמר ונתן דוגמה לחוק המעניק למשטרה את הזכות לשפוך משקה אלכוהולי. "זהו אקט מניעתי - לא במקום אישום. נדבך משמעותי ושובר שוויון בכל נושא האלכוהול".
האינטרנט הוא מקום?
הסיפור נטוע בשנת 2010, המשטרה פנתה לספקיות האינטרנט בישראל בדרישה לחסום שני אתרי הימורים: ויקטור צ'נדלר וסטן ג'יימס,זאת לפי סעיף 229 בחוק העונשין שמאפשר לה לסגור מקום בחשד שמתבצעים בו הימורים. חודש מאוחר יותר הספקיות החלו לחסום את האתרים ואמרו כי מילאו אחרי ההוראה.
איגוד האינטרנט הישראלי עתר לבית המשפט ובשנת 2013 אושרר בערכאת בג"צ כי "למפקדי המחוזות במשטרת ישראל לא נתונה כיום הסמכות ליתן צווים לספקיות הגישה לאינטרנט, המורים לחסום גישה לאתרי הימורים". השופט א' גרוניס אף הוסיף "למחוקק הפתרונים".
ואכן, במקביל, הצעת החוק של משרד המשפטים מסוף 2012 מנסה להסדיר את סמכות המשטרה להורות לספקיות האינטרנט לסגור, כלומר לחסום אתרי הימורים, אתרים המציגים חומרים פדופיליים ואתרים למכירת סמים.
ההצעה שעברה השנה בקריאה ראשונה בכנסת אומרת מרגע שקצין משטרה בדרגת תת ניצב שהוא מפקד מחוז או יחידה ארצית, שוכנע כי אתר משמש לביצוע עבירה, רשאי עבור שלושים יום, יהיה כבר צורך בצו של בית משפט להמשיך ולחסום את האתר, והמשטרה בכל מקרה תחוייב לפרסם הודעה על דבר החסימה ולנסות לפנות לבעלי האתר. הוא, מצידו יוכל לערער לבית המשפט.