שתף קטע נבחר

 

היועמ"ש יבדוק התנהלות עיריית אשקלון; המשטרה: לא נמנע מערבים לעבוד בעיר

השרים ציפי לבני וגלעד ארדן מחו על ניסיון ראש העיר להגביל העסקת ערבים ישראלים. במשטרת מרחב לכיש מבהירים כי לא יעצרו פועלים שלהם רישיון עבודה. ערבי שעובד בעיר: "ראש העיר רוצה להתעשר פוליטית על חשבוננו"

הפצצה שהטיל אתמול (ד') ראש עיריית אשקלון, איתמר שמעוני, שהורה להגביל את עבודתם של פועלים ערבים בעירו, אינה מקובלת על המשטרה ועל שרי הממשלה. שרת המשפטים ציפי לבני ביקשה מהיועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לבדוק את התנהלות העירייה, וגם שר הפנים, גלעד ארדן, הורה לגורמים המקצועיים במשרד הפנים לבדוק את חוקיות ההוראה של שמעוני. לצד זאת, גורמים במרחב לכיש ציינו כי ימשיכו לפעול לפי חוק לפי חוק ולא יעצרו עובדים על סמך מוצאם. "אין הנחיות חריגות לגבי אשקלון, נעצור רק את מי שאין לו אישור עבודה", מבהירים שם.

 

"ההחלטה הזו פסולה בעיני", אמר שר הפנים ארדן, תושב אשקלון לשעבר. "אסור לנו לפעול באופן שיכלול ויכתים ציבור שלם במדינת ישראל. החלטות כאלה עלולות להוביל להגברת המתיחות וליבוי היצרים. בעת הזו על המנהיגות לפעול להרגעת הרוחות ולהשבת הביטחון האישי. אני מבין את דאגת ראש העירייה והאזרחים, אבל לשם החזרת הביטחון יש את הצבא והמשטרה ויש לעיריות גם יכולת לאבטח מוסדות ציבור ומקומות רגישים". גם לבני מחתה: "מדובר בדרישה לאפלייה קבוצתית שלא על רקע חוות דעת ביטחונית כללית או ספיציפית אפליית עובדים או דורשי עבודה על רקע לאום או דת היא אסורה ויש לטפל בכך במלוא חומרת הדין".

 

הפוסט מעורר המחלוקת של שמעוני ()
הפוסט מעורר המחלוקת של שמעוני

החלטתו מעוררת המחלוקת של שמעוני באה על רקע החשש מנוכחותם של פועלים ערבים באשקלון. ראש העירייה החליט לפעול בצורה גורפת, כזו שלא תאפשר לפועלים ערבים לעבוד באתרי בנייה סמוכים לבתי ספר וגני ילדים. במשטרה, כך מתברר, לא מתכוונים ליישם את ההחלטה שפוגעת בחוק שוויון ההזדמנויות בעבודה, שקובע שאסור להפלות מועסקים על רקע דתם או לאומיותם.

 

"לא נסלק עובדים ערבים ישראלים או פלסטינים שיש בידיהם אישורי עבודה, כפי שמחייב החוק", מבהירים במרחב לכיש. "באשקלון אין כל היערכות מיוחדת פרט להחלטה כלל ארצית להגביר במעט את הסיורים בעיר על מנת לשפר את תחושת הביטחון. כך או כך, חיי השגרה באשקלון נמשכים כרגיל".

 

מי שיגיע עם רשיון יעבוד כרגיל (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מי שיגיע עם רשיון יעבוד כרגיל(צילום: shutterstock)
 

יו"ר ועד ההורים באשקלון אביבית סימוני, טענה כי ראש העירייה שמעוני קיבל את החלטתו ללא ידיעת ההורים או התייעצות עם נציגיהם. "נכון הדבר שביקשנו להגביר את העירנות ולהוסיף מאבטחים במוסדות החינוך ואשכולות הגנים בהם חסרים מאבטחים, או ישנה עבודה ובנייה בתחומי הגן , אך לא הזכרנו את גירוש העובדים", היא אומרת. "כנראה שראש העיר 'התלהב' יתר על המידה וכרודף פרסום רצה לקבל את ההד התקשורתי, שלצערי מנחה אותו בכל החלטה פופוליסטית ולא ריאלית כמו ההחלטה הזו. אני מציעה לראש העירייה לשמוע את דעת ההורים המיוצגים על ידי ועד ההורים ולא ל'מקורבים' המנחים אותו בשם הורים".

 

אמירותיו של שמעוני התקבלו בכעס רב במגזר הערבי, ואף נשמעה דרישה לפטרו. "הוא אדם שמהווה סכנה לציבור היהודי והערבי", אמר תושב ערבי מצפון הארץ, שעובד באשקלון. "לא צפיתי לשמוע דברים גזעניים מראש עירייה. לפי דעתי, אדם כזה אין לו אחריות ואסור לו להיות באותו תפקיד. ככל הנראה הוא רוצה להתעשר פוליטית על חשבון ההסתה נגד האזרחים הערבים. חייבים לפטר אותו מתפקידו כי הוא מהווה סכנה לחברה הערבית והיהודית. ראש העירייה צריך להבין שהפועלים הערבים עושים עבודה מצוינת. בלעדיהם היהודים לא יסתדרו".

 

סאאד מסארוה מוואדי ערה, אומר כי לראש עיריית אשקלון אין יכולת לקבוע מי יעבוד והיכן. "מה שהוא אמר לא מכובד. אני מפיל עליו אחריות שלמה אם יהודים יתקפו אזרחים ערבים. דבריו מראה שהוא קורא לאחרים לפגוע בנו. הוא לא יכתיב לנו איפה לעבוד. אני נשאר במקום עבודתנו ירצה או לא ירצה", אמר מסארוה.

 

מ"מ ראש העיר רהט: אני נאבק בקיצונים אצלי

בקרב ראשי הרשויות בדרום נשמעו קולות נגד המהלך של שמעוני. "זו החלטה גזענית, שלא מוסיפה לכל הניסיונות לחזור לשגרה ומכניסה את כל האזור לוואקום", אמר ממלא מקום ראש עיריית רהט, עטא אבו מדיאם. "יש כאלה שקוראים לא להכניס יהודים לרהט ואני נאבק בקיצוניים גם בצד שלי. הדבר הזה הוא פגום ופסול, צריך לקרוא לדו קיום וסובלנות. ההחלטה של ראש עיריית אשקלון היא חסרת אחריות ואנחנו מטילים עליו את מלוא האחריות אם מישהו ייפגע. הרבה בדואים מבקרים באשקלון, אשדוד ובכל הנגב. הדאגה שלנו גדולה מאוד. אני קורא לממשלה וליועץ המשפטי לממשלה לקרוא את האיש הזה לסדר".

 

אשקלון. ניסיון לתת תחושת ביטחון לתושבים (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
אשקלון. ניסיון לתת תחושת ביטחון לתושבים(צילום: עידו ארז)
 

אבו מדיאם יכנס היום את חברי פורם ראשי הרשויות והנהגת הבדואים לישיבת חירום, שלאחריה צפויה הודעת גינוי משותפת והחלטה על דרכי פעולה. "אני מצטער בעבור ידידי איתמר שמעוני. האמירה שלו, בעיני, היא אמירה לא ראויה בתקופה הזו", אמר ראש המועצה הבדואית שגב שלום עמאר אבו מעמר. "כמנהיגי הנגב, שמובילים ציבור גדול מאחורינו, דרושה מאיתנו בעת הזאת מחשבה מעמיקה באשר לחיזוק היחסים בין מגוון האוכלוסיות. זו היא עת של אחדות וחשיבה נבונה. לצערי הרב, קולם של השפויים לא נשמע באשר לפיגוע המחריד, שאין בר דעת שלא מגנה אותו. על כן אני מעריך שידידי שמעוני לא התכוון לאמירתו ונדרשת ממנו הבהרה ויפה שעה אחת קודם".

 

קריאה לאחדות ושיפור המצב הגיעה גם מצד ראש עיריית ערד, טלי פלוסקוב. "אני נמצאת בתחושות מעורבות, אבל כולנו צריכים לגלות אחריות למצב ולהרגיע", היא אומרת. "בערד אלה השכנים שלנו שאנו גרים איתם מזה שנים. אנחנו ביחד ונמשיך להיות ביחד. זה לא צעד שיכול לשנות משהו, אנחנו צריכים להראות שניתן להתקיים ביחד ולנסות להרגיע את המצב ולא לחמם אותו".

  

ראש מועצת מרחבים שי חג'ג', הוסיף כי "ההחלטה של שמעוני נותנת פרס לטרור.

אנחנו כמועצה נמשיך להתנהל על פי ההנחיות של המשרד לביטחון פנים. אצלנו לא שינו הוראות, אבל הגברנו את השמירה סביב מוסדות החינוך על חשבוננו. אנחנו מקווים שתגיע רגיעה למדינת ישראל. אני מעדיף שמי שרוצה לעבוד יעשה זאת ולא יעסוק בטרור".

 

ראש המועצה האזורית שדות נגב, תמיר עידאן, סיפר כי בניסיון לדאוג לביטחונם של הילדים תוגברו הסיורים ליד מוסדות החינוך. "אנחנו רוצים לשמור על תחושת הביטחון של התושבים ועם זאת להמשיך את עבודות הפיתוח ביישובים", אמר עידאן. "הפועלים שעובדים בשדות נגב מוכרים לנו שנים רבות ואנו סומכים עליהם, אך על תחושת חוסר הביטחון של התושבים בזמנים כאלה ולאחר לחימה קשה לא ניתן לערער. אנו עושים ככל יכולתנו על מנת לטפל בנושא ולהעניק לתושבים תחושת ביטחון מרבית. אני קורא לשר החינוך ולשר לביטחון פנים למצוא פתרונות מיידים על מנת להחזיר לתושבים את תחושת הביטחון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שמעוני. תחושת ביטחון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים