שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

המלך עבדאללה נגד האחים המוסלמים

אחרי מצרים, סעודיה והאמירויות, בירדן חושדים שגם המלך עבדאללה מסיר את הכפפות מול האחים המוסלמים. האם שורת מעצרים בימים האחרונים, ובראשם של סגן המפקח הכללי של האחים, מלמדת על מפנה ביחס של עמאן לאיסלאם הפוליטי?

אחד האירועים החדשותיים שמעסיקים את ירדן בימים האחרונים יותר מכול, הוא מעצרו על ידי מנגנוני הביטחון של סגן המפקח הכללי של האחים המוסלמים בממלכה ההאשמית, זכי בני ארשיד, אישיות ידועה ומוכרת במשך שנים רבות בחוגים האיסלאמיים בממלכה. המעצר בוצע בעמאן ביום חמישי שעבר וזכה להד תקשורתי רב.

 

עוד חדשות בעולם :

 

הסיבה המוצהרת אקטואלית מאוד לימים אלה. ארשיד כתב מאמר ביקורת נוקב נגד בת בריתה הקרובה של ירדן, איחוד האמירויות, אחרי שהאחרונה החליטה ללכת בעקבות מצרים וסעודיה ולהכניס את האחים המוסלמים לרשימת ארגוני הטרור. "איחוד האמירויות היא נותנת החסות מספר 1 לטרור. אין לה לגיטימיות", כתב ארשיד בדף הפייסבוק שלו ולא שכח לציין גם את ישראל: "ההנהגה שם ממלאת את תפקיד השוטר האמריקני באזור וממלאת את התפקיד המטונף ביותר כדי לסייע למפעל הציוני. היא תומכת בכל המהלכים ההרסניים הנוגדים את השאיפות של האומה הערבית והאיסלאמית".

שורפים את דגל ישראל בהפגנת תמיכה של האחים המוסלמים בחמאס, במהלך "צוק איתן" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שורפים את דגל ישראל בהפגנת תמיכה של האחים המוסלמים בחמאס, במהלך "צוק איתן"(צילום: AFP)

עבור שלטונות ירדן, המשתפים פעולה עם איחוד האמירויות בקואליציה הבינלאומית נגד דאעש, זה היה קצת יותר מדי, בייחוד אחרי שדבריו של זכי בני ארשיד פורסמו בהרחבה בממלכה. גורם משפטי סיפר כי התובע הכללי של בית הדין לביטחון המדינה הורה לעצור את הבכיר בארגון האחים המוסלמים ל-15 ימים באשמת "ביצוע מעשים שעלולים להעכיר את היחסים של הממלכה עם מדינה הנחשבת לאחות". המעצר, אגב, בא ממש בימים שבהם מבקר עבדאללה מלך ירדן באיחוד האמירויות.

 

מנהיג האחים המוסלמים בירדן, הימאם סעיד, גינה בחריפות את הצעד של השלטונות ואמר כי "על ממשלת ירדן לשחררו באופן מיידי". הוא סיפר כי ארשיד היה בדרכו לנסוע לציריך בעת שנעצר. גם בתנועת "חזית הפעולה האיסלאמית" קם קול זעקה והצעד הוגדר שם "לא חוקי". לפי שעה חוץ מביקורים בבית הכלא לא ניכרת ברחובות מחאה יוצאת דופן נגד המעצר.

עבדאללה מלך ירדן. "עדיין לא שובר את הכלים" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
עבדאללה מלך ירדן. "עדיין לא שובר את הכלים"(צילום: רויטרס)

עם זאת מעצרה של אישיות כה בכירה בשורות הארגון מעלה באופן טבעי בעיתונות הירדנית תהיות: האם מדובר בחזית חדשה של המלך והשלטון נגד האחים המוסלמים או שמדובר רק בצעד ספציפי ומוגבל? במאמר דעה בעיתון "א-סביל", המזוהה עם האחים המוסלמים בירדן, נטען כי מדובר ב"שלב חדש" ובהסלמה. גם בעיתון "א-רד" תהה אחד מהפובליציסטים אם יהיה לכך המשך ואם ירדן תלך בעקבות בנות בריתה הקרובות מצרים, סעודיה ואיחוד האמירויות ביחס לאחים המוסלמים כארגון טרור.

 

השר לעניינים פוליטיים ופרלמנטריים, חאלד כלאלדה, הוציא מכלל אפשרות את פירוק האחים המוסלמים או סיווגם כארגון טרור: "מה שקרה הוא סוגיה אינדיבידואלית ומשפטית שהחוק התקף במדינה גורף לגביה, והיא לא מהווה מפנה פוליטי בהתייחסות של המדינה לאחים המוסלמים".

 

ובכל זאת, יש המזכירים שהצעד לא נולד בחלל ריק. בעיתון הנפוץ "אל-חיאת" דווח בסוף השבוע כי לאחרונה עצרו שלטונות ירדן כמה מהנדסים אנשי האחים המוסלמים וייחסו להם אישומים הקשורים לטרור, בנוסף לעוד פעילים המזוהים עם הארגון. מספר העצורים משורות האחים המוסלמים, על פי העיתון, כבר עמד בשבוע שעבר על 19.

דיכוי האחים במצרים מקשה גם על הסניף הירדני (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דיכוי האחים במצרים מקשה גם על הסניף הירדני(צילום: רויטרס)

ד"ר עודד ערן, שגריר ישראל לשעבר בירדן וחוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי, העריך בשיחה עם ynet כי לא מדובר בעליית מדרגה: "גם בעבר, בימי המלך חוסיין, נהג המשטר לעצור את מי שהוא ראה כסכנה מיידית, בין השאר כדי לשלוח איתות לארגון מסוים שהוא חצה את הגבול לפי דעת המשטר. בדרך כלל זה נגמר אחר כך בשחרור, אם אחרי משפט או לפני משפט. אני חושב שזה חלק מהאמצעים שבהם משתמש המשטר כדי לאותת למתנגדיו שנחצו מבחינתו קווים מסוימים".

 

ד"ר ערן מעריך שעדיין לא מדובר בשבירת כללי המשחק בין המשטר הירדני לאחים המוסלמים. "אני לא רואה מצב שבו יאסרו את פעילות

האחים המוסלמים ואני לא רואה צורך בכך, כיוון שככל שאני יודע התמיכה באחים המוסלמים בירדן אינה גדולה יותר מבעבר והיא די מוגבלת. מאז האביב הערבי ניסו האחים המוסלמים לרכוב על גל של מורת רוח בירדן, אבל הם לא הצליחו ועשו שגיאות טקטיות ואסטרטגיות, למשל כשסירבו להשתתף בבחירות לפרלמנט ב-2013. הם לא הצליחו להתסיס את ההמון, ולהפגנות שלהם הגיעו רק אלפים בודדים".

 

הוא מציין גם כי אסור לשכוח שהאחים המוסלמים בירדן הם תנועת בת של האחים המוסלמים במצרים, וממנה הם קיבלו את ההנחיות. "כשהאחים המוסלמים במצרים ספגו בשנה האחרונה מפלה - זה השפיע גם על מעמד האחים בירדן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
המלך עבדאללה. מבקר כעת באמירויות
צילום: רויטרס
מומלצים