שתף קטע נבחר

 

"זידאן הקריב את חייו, ואנחנו אזרחים סוג ב'". מה דרוזים בארץ חושבים על חוק הלאום?

דודו של השוטר שהסתער בפיגוע בבית הכנסת מוחה: "נתניהו עושה זאת בגלל לחץ". חייל מדלית אל-כרמל: "החוק הזה פוגע בנו". איש ביטחון לשעבר: "הסעתי הבוקר את בני ללשכת גיוס והתקשיתי לשכנע אותו שצריך להתגייס"

סערת חוק הלאום נמצאת ככל הנראה בדרך לפשרה, אבל העיסוק האינטנסיבי בהצעה והחשיבות שמקנה לה ראש הממשלה פוגעים במגזרים המרגישים שעיגון יהדותה של המדינה בחוק יסוד מדיר אותם מן הישראליות. מחמוד סייף, דודו של השוטר זידאן סייף שנהרג כשניסה לעצור את המחבלים שביצעו את הפיגוע בבית הכנסת בהר נוף, סיפר ל-ynet שהוא רואה בכך פגיעה של ממש.

 

"חוק הלאום לא טוב לכל מדינת ישראל, כולל היהודים", הוא אומר היום (ב'). "בימים האלו יש מהפכה בממשלה שאולי תגרום לבחירות, ונראה שראש הממשלה נמצא תחת לחץ של אנשים מאיימים. לחוקק חוק כזה זה מהלך רע. הערבים שמתגוררים בארץ נאמנים למדינה כמו שאנחנו הדרוזים. האחיין שלי הקריב את חייו כדי להגן על אנשים חפים מפשע. הוא עשה את חובתו וחייב לקבל את הזכויות שלו".  

זידאן סייף המנוח."עשה את חובתו. לא מגיעות לו זכויות?"  ()
זידאן סייף המנוח."עשה את חובתו. לא מגיעות לו זכויות?"

הנשיא ריבלין בהלוויית השוטר זידאן סייף (צילום: אביהו שפירא) (צילום: אביהו שפירא)
הנשיא ריבלין בהלוויית השוטר זידאן סייף(צילום: אביהו שפירא)

הדוד מחמוד סייף ()
הדוד מחמוד סייף

סייף המשיך: "ביקרו אצלנו הרבה שרים, חברי כנסת והנשיא לשעבר שמעון פרס, וכולם אמרו דברים שרצינו לשמוע, אבל לצערי חוק הלאום סותר את כל מה שהם אמרו. אני בעד לחוקק חוק שצריך לסלק את מי שפועל נגד המדינה, אבל האנשים שנאמנים לה צריכים להיות שווים ללא קשר לדת או הלאום שלהם. יש חללים דרוזים רבים בצה"ל ואנחנו עדיין ממשיכים לשרת.

 

"אדם שיתייחסו אליו כסוג ב' יתחילו לחשוב אחרת. אם החוק יעבור תהיה כאן בעיה רצינית. המדינה צריכה להתחשב בדרוזים שמשרתים במדינה ומגנים על אזרחיה. גם ככה, בלי החוק, הדרוזים לא מקבלים זכויות, מה יקרה אם יאשרו אותו?"

 

צעיר מדלית אל-כרמל שמשרת בצה"ל הוסיף: "זה חוק שפוגע בכל הדרוזים ובמיוחד החיילים. לא יכול להיות שאנחנו משרתים במדינה והיא תתייחס אלינו כאזרחים סוג ב'. חוק כזה מגביר את הגזענות והשנאה במדינה. ראש ממשלה שמכבד את עצמו צריך לכבד את דרכנו. אם החוק הזה יעבור המדינה תחליש אותנו".

 

יו"ר פורום הרשויות הדרוזיות והצ'רקסיות, ג'בר חמוד: "כאזרח מדינת ישראל ואיש ביטחון עשרות שנים אני מרגיש חוסר התחשבות בסיסית מצד יוזמי החוק המצביעים בעדו. אנו כעדה הדרוזית וכאזרחים במדינה הזאת מרגישים שהמדינה היא חלק מאיתנו ואנחנו חלק ממנה. לא רק בדיבורים אלא גם במעשים.

 

"אתמול בלילה הייתה לבן שלי מסיבת גיוס והוא שאל אותי: 'אבא, הם החליטו שזאת תהיה מדינה ליהודים, אז למה דרוזים צריכים להתגייס?'. לא ידעתי מה לענות לו. היום ב-6:30 בבוקר הסעתי אותו לגיוס בחיפה והייתי צריך להתאמץ כדי לשכנע אותו שעדיין אנו כעדה הדרוזית צריכים להמשיך להיאבק. לנושא הזה עוד יהיו משקעים. התוצאות השליליות שלו לא יאחרו לבוא גם בקרב העדה שמהווה סמל לאזרחות טובה ונאמנות למדינה".

 

"אני קורא לחמד עמאר, חבר הכנסת ממפלגת ישראל ביתנו, להצביע נגד החוק. זה המבחן האישי שלו כישראלי ודרוזי".

 

ראש מועצת ג'וליס, סלמאן עאמר: "בעיניי החוק הזה סתם פרובוקטיבי ואין לו שום משמעות. הוא לא ישנה את המציאות לטובה או לרעה. עצוב לחוקק חוק כזה מיותר, במיוחד בתקופה מתוחה כזאת".

 

יולי גלעד-גולדמן (35) מתל אביב עלתה לישראל מברית המועצות כשהייתה בת 18. לתחושתה, חוק הלאום הופך אותה למעשה לאזרחית סוג ב'. "החוק החדש מנוגד לחלוטין לערכי הדמוקרטיה", היא אומרת. "החוק יוצר אפליה בין מי שנולד בישראל לעולים החדשים, בכללם גם אלו שעברו גיור, אלו שלא ואלו שהדת לא נמצאת בראש סדרי העדיפות שלהם. אני באופן אישי מחוברת לדת, אבל לדעתי בנושא הזה צריכה להיות בחירה חופשית של האדם, ולא במסגרת חקיקה עתידית שתתבסס על ההלכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים