שתף קטע נבחר
 

גז טבעי? רק 11 מפעלים מ-2,000 מחוברים

מהפכת הגז הטבעי ממשיכה לדשדש: יו"ר ועדת הכלכלה אמר כי רה"מ נענה לבקשתו להתערב בפיקוח על המחירים בענף. נציג התעשיינים: "אם כל תעשיין צריך לקום כל בוקר ולהילחם על הגז, יוקר המחיה לא ירד"

יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ אבישי ברוורמן (עבודה), הודיע הבוקר (ג') כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נענה לבקשתו - והחליט להתערב בסוגיית הפיקוח על מחירי הגז הטבעי. לדבריו, נתניהו יבדוק את הטענות לגבי היווצרות מונופול בענף שמזיק לתעשייה הישראלית. כך סוכם בשיחה שקיימו אמש השניים, ושבעקבותיה החליט לדחות את הדיון שנקבע למחר במליאת הכנסת, בצעת החוק שלו להטיל פיקוח על מחירי הגז.

 

 

"סיכמנו על פגישה עם ראשי משרדו בנושא, אחרי שהסברתי לו כי במצב הקיים יש מונופול של החברות המפיקות ואין תחרות", אמר ברוורמן בפתח דיון שיזם בוועדה על מונופול הגז. "אני מאמין כי ראש הממשלה, שחרט על דגלו את האמונה בקפיטליזם נאור, הקשיב לעמדתי הכלכלית המקצועית ואני מקווה שנראה במהירות איך מתקדמים". יו"ר הוועדה  גם חזר על דברים דומים שאמר לשר האוצר: "עזוב את המילקי וטפל במחירי הגז, המשפיעים על יוקר המחיה".

 

אלי אברמוב מהתאחדות התעשיינים אישר בדיון, שהם מסכימים על הצורך בפיקוח בתנאי שהוא לא יפגע בתחרות. עם זאת הוא עמד על בעיה נוספת חמורה ומיידית שגם אותה העלה ברוורמן בפני ראש הממשלה: יש גז, אבל הוא לא מגיע לתעשייה. עד כה התחברו לרשת הגז רק 11 מפעלים מתוך 2,000 שהיו צריכים להתחבר עד השנה לפי תוכנית הממשלה. לדברי ברוורמן, נתניהו הבטיח לטפל גם בבעיה הזאת ו"לשחרר את הפקק שמעכב יותר משנה את ההתחברות".

 

"אם היה גז למגבות ערד - הוא לא היה נסגר"

לטענת יו"ר הוועדה, הפקק נוצר בגלל "אופרה קפקאית" שבה משחקים "פקידים רגולטורים ממשרדים שונים, המתווכחים אם שינוע הגז בטוח כשמדובר בגז פחות מסוכן מהאמוניה והברום שמותרים בשינוע". לדבריו, נתניהו לא האמין למשמע אוזניו והבטיח להתערב אישית כדי להביא לחיבור מהיר של הגז למפעלים. "הגז יוריד בחצי את מחיר האנרגיה שלהם. אם היה גז למפעל מגבות ערד הוא לא היה נסגר ומאות עובדים לא היו מפוטרים", אמר ברוורמן.

 

ברוורמן הסתמך על חוות דעת של מומחה בינלאומי, ג'ק סמית, שקבע תשואה רווחית למפיקי הגז הנמוכה פי כמה מזו שמקבלי המפיקים הישראלים. עם זאת הוא ציין, שהצעת החוק שלו לפיקוח על מחירי הגז לא נוקבת במחיר מטרה אלא מבוססת על המצב הקיים - חברת החשמל משלמת 5.6 דולר ליחידת חימום והתעשיינים 6.5-7.5 דולר ליחידה כשהמחיר הסביר אמור לעמוד על 3.5 דולר ליחידת חימום, כמחצית ממה שהם משלמים בפועל.

 

לטענתו, המחיר הגבוה הוא תוצאה של המונופול של קבוצת תשובה, שמחזיקה בשדות של תמר ולווייתן ושולטת ב-90% של פוטנציאל הגז. "גם הממונה על ההגבלים מסכים שזה מונופול וכשאין תחרות חייבים לפקח על המחירים", אמר. "יו"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל, אמר לי כי ברגע שהמונופול יוריד את מחיר הגז אנחנו נוריד את מחיר החשמל. תהיה  תחרותאם קבוצת תשובה תצא מהשדות של כריש ותנין, אפילו שהן יפיקו רק 10% מהגז".

 

עוד הוא הדגיש, כי "אני יודע שמתקיפים אותי ואת יושרתי המקצועית, אבל כשהסברתי זאת ככלכלן לראש הממשלה, הוא הבין את האמת הכלכלית. אני מת שתהיה תחרות, אבל אין. הציבור לא מבין את זה ומתבלבל מהרעש על המילקי. הורדת מחיר הגז בדולר אחד זה רווח של עשרות מיליונים לתושבי ישראל, שיבוא מהורדת עלויות הייצור לתעשייה, שתביא להורדת יוקר המחיה. בינתיים, הממשלה נותנת חסות לאוליגרכיה במקום כלכלה הוגנת".

 

את עמדת משרד האוצר סיפקה עדי חכמון, רפרנט האנרגיה באגף התקציבים, שנמצאת רק חודשיים בתפקידה. "גם אנחנו חושבים שהמחירים היום לא מייצגים מחירים תחרותיים, אבל אנחנו עדיין בודקים את הבעיה הסבוכה ובאיזה מודל נגיע למחירים כאלה", אמרה. "יש הרבה דברים שצריך לקחת בחשבון". ברוורמן כעס שהאוצר שלח פקידה חדשה וחזר על התשובה ששמע לפני חודשים רבים מפקידים אחרים, "שלא רוצים לגמור את זה".

 

יו"ר הוועדה הוסיף ושאל מדוע לא באו במקומה בכירי המשרד ברמת המנכ"ל. חכמוןהשיבה שהם בכנס שדרות,ד בר שרק העלתה את חמתו: "הם הלכו לשדרות לחפש כותרת ואותך שלחו בתור בשר תותחים. זו בושה וחרפה. עמדת האוצר פשוט מביישת וקצת כבוד לוועדה לא היה מזיק. מישהו כאן לא רוצה להחליט וזה חוסר אחריות".

 

התעשיינים: "להסיר את המכשולים"

אברמוב מהתאחדות התעשיינים ציין, כי המעבר לגז יוריד את מחיר הדלק ליחידת חימום עד 6-7 דולר, במקום ממוצע של 18 דולר כיום. "זה יביא לפריצת דרך אדירה ותמריץ עצום לתעשייה", אמר. "אבל בינתיים, החיבור לגז של רוב המפעלים, שעליו התעשייה תקום או תיפול, מתעכב. מפעלים גדולים כבר מחוברים לתשתית הולכה, אבל רשת החלוקה למפעלים אחרים נמצאת בידי זכיינים שנתקלים בים של ביורוקרטיה וכלום לא מתחבר.

 

"אם כל תעשיין צריך לקום כל בוקר ולהילחם על הגז, יוקר המחיה לא ירד", הוסיף. "רשות הגז הטבעי ומשרדי הכלכלה והאנרגיה צריכה להסיר את המכשולים. לגבי הפיקוח על מחירי הגז צריך מנגנון שיעשה אותו בשום שכל כדי להבטיח שהוא לא ימנע את התחרות. כשמדברים על מחיר הגז צריך לזכור שזה תלוי איפה המפעל וכמה אתה משלם על הולכת הגז, אבל גם שם הביורוקרטיה חוגגת ומפריעה".

 

נציג משרד התשתיות טען שחוות הדעת הבינלאומית שהציג ברוורמן לא תואמת את התנאים בישראל, וכי ראוי לשים לב שהמחירים באירופה, שמגיעים עד 10 דולר ליחידת חימום, עדיין מאפשרים כניסת ספקים נוספים לשוק. סמנכ"ל דלק, יהודה סבן, יצא נגד "האמירות הלא ענייניות והביטויים הקשים לגבי בעלי שליטה והחברות המפיקות". לדבריו "פיקוח במדינות שקבעו מחירים לפי תשואה למפיקים הביא למחסור חמור בגז".

 

סבן הוסיף כי שיעורי התשואה על ההון במדינות שונות עלולים להיות גבוהים לפי רמות הסיכון שבחיפושי הגז, "לכן אין בסיס לכל הטיעונים שעלו כאן". באשר למחיר הגז שנקבע לחברת החשמל הוא ציין כי "גורמי הממשלה היו מעורבים בתהליך, האוצר ורשות החשמל פיקחו עליו וההסכם כולו אושר בממשלה".

 

רון נחמני מעמותה גז נפט כחול לבן שמשקיעה בקידוחים אמר כי העסק כאן איננו רק יצחק תשובה. העמותה שהשקיעה לפני 15 שנה בשותפות עם אבנר ודלק קידוחים, סיכנה לא פחות כספים מהציבור. "אני לא יודע אם מישהו מהם עשה לכם עוול", הטיח במבקרים. "לנו יש חזון לפתח את הים. אבל טון הדברים שנשמעו כאן כמו בוועדת ששינסקי לא מאפשר לנו לפתח ובגללו כבר ירדה האפשרות לגייס משקיעים נוספים בחיפושי גז ונפט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבטרוס
הזרמת גז טבעי מ מאגר תמר
צילום: אלבטרוס
מומלצים