שתף קטע נבחר

 

הפעלת חוק שקיות הפלסטיק תידחה

בדיון בוועדת הפנים של הכנסת הוחלט לדחות למועד לא ידוע את הפעלת החוק - בניגוד לעמדת המשרד להגנת הסביבה. ח"כ מירי רגב הבטיחה שהציבור לא ישלם את מחיר החוק: "30 אגורות לשקית זה הרבה כסף"

חוק הגבלת השימוש בשקיות הפלסטיק לא יופעל ב-1 בינואר הקרוב אלא במועד שאינו נראה לעין, בניגוד לכוונת המשרד להגנת הסביבה והקמפיין שהוא מנהל לקידום החוק. יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה, ח"כ מירי רגב (ליכוד), הודיעה על הדחייה בפתח הישיבה הראשונה על החוק שנערכה הבוקר (ד'). רגב הדגישה כי מדובר ב"חוק קשה ומורכב", שיש לו מתנגדים רבים וצריך לדון בו ובהסתייגויות ממנו בכובד ראש ולא במגבלת זמן.

 

כתבות נוספות בנושא חוק השקיות:

 

רגב גם הודיעה כי "הוועדה תקפיד שהציבור לא ישלם את מחיר החוק" ותקבע רף עליון מידתי להיטל שהממשלה מבקשת לגבות על שימוש בכל שקית. היא אמרה שההיטל המוצע בסך 30 אגורות לשקית, "זה הרבה כסף ולא ניתן שהחוק יהיה פרה חולבת למישהו, כשראינו כמה האוצר לוקח לעצמו". הביקורת הוטחה בהיטל בגלל מחירו הגבוה ב-800% מעלות השקית (5 אגורות), והחשש ש"האוצר מעוניין בו ובהיקפו כמקור הכנסה נוסף".

 

ביקורת חברי הוועדה התבססה בנקודה זו על הסעיף בחוק הקובע במפורש שהאוצר יקבל 80% מההכנסה השנתית מההיטל, ורק 20% יממנו פרויקטים הקשורים להגנת הסביבה. האוצר העריך את ההכנסה השנתית הכוללת ב-1.3 מיליארד שקל, כך שבחלוקה הזאת לניקיון יישארו רק 200 מיליון שקל והאוצר יקבל 1.1 מיליארד שקל בשנה, שהם מס לכל דבר.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

החשש: האוצר ירוויח יותר ממע"מ על שקיות

בהקשר זה עלה החשש שהאוצר ירוויח יותר גם מגביית המע"מ על השקיות והוא נדרש לתת להן פטור. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה דוד לפלר, טען שלפי אומדנם, ההכנסה תהיה רק 200 מיליון שקל בשנה. זאת, בהנחה שהציבור יפחית את השימוש בשקיות מכניסת החוק לתוקף, ולא ישתמש בהן בהיקף הנוכחי (2.6 מיליארד בשנה) על פיו מבוסס אומדן האוצר. מבקרי ההיטל דרשו שההיטל יוקדש כולו להגנת הסביבה ולפיצוי יצרני השקיות שייפגעו מהחוק, שטענו כי הוא ייתן להם "מכת מוות".

 

גם ח"כ רגב הודיעה ש"החוק שיצא מהוועדה לא יפגע בפרנסה של אף אחד" וזה אחד הנימוקים לדחיית הפעלתו כדי לתת לכל המעורבים פרק זמן להיערכות לוגיסטית למצב החדש. השר לשעבר להגנת הסביבה ח"כ עמיר פרץ שהכין את החוק, אמר לוועדה במעמד הפרידה ממנו כי הוסכם מראש עם רשתות השיווק על יצירת מנגנון פיצוי ראוי ליצרני השקיות על החלפת פסי הייצור.

 

בדיון ציין המשרד להגנת הסביבה את החלופה של 8 שקיות בד לשימוש רב-פעמי, שיחולקו חינם לכל בית אב תמורת שוברים שיישלחו עם חשבון החשמל. עם זאת נמסר שכמויות גדולות של שקיות בד יחולקו גם מחוץ לרשתות השיווק, בחנויות מכולת ובמינימרקטים למי שלא קיבלו את השוברים, כחלק מהקמפיין לעידוד המעבר מהשקיות החד-פעמיות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים