שתף קטע נבחר

 

תואר ראשון, בובה ובלט: מורשת הוגו צ'אבס

שנה אחרי מותו, הנצחת המנהיג הנערץ בוונצואלה בשיאה: אלפי סטודנטים מגיעים להרצאה אקדמית על חייו, שמונצחים גם בהופעת מחול. בטלוויזיה הוא מופיע 6 דקות בממוצע ליום. אנשי האופוזיציה מאשימים: "פולחן צפון קוריאני"

כל הסטודנטים קמים על הרגליים כשגנרל לבוש מדים נכנס לכיתה במרכז ללימודי הביטחון בקרקס וקורא: "צ'אבס חי!". פה אחד הם עונים לו "המאבק ממשיך!" ומתיישבים, להרצאה בת שעה על חייו של המנהיג הסוציאליסט המנוח שמת מסרטן בשנה שעברה.

 

עוד חדשות בעולם:

ישראל, פמיניזם ואייפונים: ציטוטי ארדואן

"זכאי": מובארק חגג, הורים שכולים התמוטטו

דאעש תקף מטורקיה. צפו בתיעוד מקובאני

 

קורס אקדמי חדש בוונצואלה, "לימודי הרעיונות של המנהיג העליון הוגו צ'אבס", נוסד על ידי הצבא וכבר מושך יותר מרבבת סטודנטים. המבקרים טוענים שמדובר בפולחן אישיות בנוסח צפון קוריאה, אך התומכים אומרים שהקורס מקדם את הרעיונות והערכים של המנהיג, שוונצואלה והעולם "החומרני" זקוקים להם נואשות.

הרצאה על צ'אבס בקרקס (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרצאה על צ'אבס בקרקס(צילום: רויטרס)

הרצאה בפני אנשי צבא. 10,000 סטודנטים כבר נרשמו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרצאה בפני אנשי צבא. 10,000 סטודנטים כבר נרשמו(צילום: רויטרס)

הקורס הוא חלק מהתואר הראשון ועוקב אחרי השורשים הפילוסופיים של צ'אבס, בהם המצביא הדרום אמריקני סימון בוליבר והוגי דעות דרום אמריקניים. הוא מנתח את הילדות של המנהיג המנוח, אהבתו לבייסבול, שנותיו בצבא וניסיון ההפיכה שכשלה, ניצחונו בבחירות וכהונתו בת 14 השנים כנשיא. זו שהפכה אותו לאליל עבור עניים רבים ולשנוא נפשם של מתנגדיו.

 

אחד הסטודנטים הנלהבים, החייל ויקטור פלורס, סיפר כי הוא נהנה במיוחד מהאנקדוטות שלא שמע לפני כן, למשל על סבתו של צ'אבס רוזה אינס. "אפשר להכיר את הצד הפשוט יותר של צ'אבס, את הצד האנושי שלו", הוא אומר.

דלת הכיתה כבר מקושטת לקראת חג המולד (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דלת הכיתה כבר מקושטת לקראת חג המולד(צילום: רויטרס)

בובת צ'אבס בוונצואלה. דמותו מופיעה בכל מקום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בובת צ'אבס בוונצואלה. דמותו מופיעה בכל מקום(צילום: רויטרס)
 

הסטודנטים מגיעים בעיקר מסוכנויות הממשלה והמוסדות הצבאיים. כרגע מדובר בקורס משלים לתואר הראשון. ראשי הקורס והסטודנטים דוחים את האשמות שמוקדם מדי ללמד על מי שמת רק בשנה שעברה. הסטודנט פלורס אומר: "למדנו עליו עוד בחייו, מנאומיו עד תוכניות 'שלום נשיא' בראשון. זה רק ההמשך".

 

סטודנטים שתומכים באופוזיציה טוענים שמדובר בשטיפת מוח של הממשלה, וכי אין ערך אקדמי או יוקרה מקצועית בלימודים. מה שבטוח הוא שפרצופו של המנהיג המנוח צץ בכל פינה בוונצואלה: על בניינים, על חולצות וגם בצורת בובות בדמותו. הפולחן סביבו לא הפסיק גם לאחר מותו, וממשלתו של הנשיא ניקולס מדורו מעודדת את המגמה. מדורו אף מכנה את עצמו "בנו של צ'אבס" כדי לחזק את התמיכה בו.

"בלט פוליטי". ההופעה על חייו של המנהיג הנערץ (צילום: AP) (צילום: AP)
"בלט פוליטי". ההופעה על חייו של המנהיג הנערץ(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מבקרים רבים פוקדים את המקום שבו נקבר, הציוצים הנבחרים שלו בטוויטר כבר הפכו לספר ויש אפילו הופעת בלט על חייו. אנשי האופוזיציה

טוענים שההופעה היא תעמולה, אך הבמאית מריה רוסל דוחה את הטענה. "בשבילנו זה חשוב, זה חלק מהמסר שאנחנו מעבירים: זה בלט,

בלט פוליטי, אבל בלט עם כוונה אסתטית. זו יצירת אומנות, לא ברושור". 

 

מחקר שנערך לאחרונה על פולחן אישיותו העלה כי גם שנה לאחר מותו צ'אבס מופיע בטלוויזיה כשש דקות בממוצע ליום. מי שעומד מאחורי הקורס מתעקשים שהביקורת מעודדת בכיתה, עם אותה רוח של "תיקון" שצ'אבס הטיף לה. הקורס פותח שנה שעברה והתרחב השנה, ומוצע במוון אוניברסיטאות ממלכתיות, וגם ברחובות באמצעות אירועים ללא תשלום.

 

חסידיו של צ'אבס מקווים שהקורס יגיע בקרוב לאוניברסיטאות פרטיות, למרות שהדבר צפוי להיות קשה. "כמה מגוחך!", אומר לוקאס מורנו בן ה-20 שלומד הנדסה באוניברסיטה הקתולית בקרקס. "הם יכולים לנסות את זה פה. אף אחד לא יירשם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
גיבור המופע על חייו של צ'אבס
צילום: AP
מומלצים