פיוס פלסטיני מזויף: אין דיאלוג, אין בחירות
לפי ההסכם ההיסטורי בין חמאס לפתח, ביום שלישי היו הפלסטינים אמורים ללכת לקלפי. אבל היחסים בין הפלגים בשפל ובחירות לא נראות באופק. אז למה חמאס לא שובר את הכלים? התשובה טמונה במציאות של אחרי צוק איתן
ביום שלישי השבוע ימלאו שישה חודשים לכהונתה של ממשלת האחדות בין
פתח
לחמאס,
ובכך יפקע הזמן שהוקצב לה לפני עריכת בחירות לנשיאות ולמועצה המחוקקת של הרשות הפלסטינית, כפי שנקבע לפני שבעה חודשים במעמד החתימה על הסכם הפיוס
בין התנועות. היום (א') הודיע חמאס כי על הפלגים הפלסטיניים להשלים את הדיאלוג ביניהם ולדון בעתיד ממשלת האחדות, מאחר שכל שינוי בהרכב שלה - או אפילו השארתו על כנו - כפוף להסכמה לאומית ולדיאלוג.
חרף העובדה שכצפוי בחירות לא נראות באופק, בחמאס לא ימהרו לפרק את חבילת האחדות המזויפת משום שבלעדיה שיקום רצועת עזה ייושם באופן איטי הרבה יותר. סביר גם שבמקרה כזה - ללא אחריות משותפת של ממשלת האחדות הפלסטינית ושל האו"ם בנושא - תערים ישראל קשיים רבים יותר על הכנסת חומרי בנייה לשיקום.
מאז כינון ממשלת האחדות שבו היחסים בין פתח לחמאס והידרדרו, בעקבות חטיפתם ורציחתם של שלושת הנערים בגוש עציון ועל רקע המציאות שנוצרה אחרי מבצע צוק איתן. כיום היחסים בין הצדדים נמצאים בשפל.
ממשלת האחדות אמנם אמורה למשול גם ברצועה, אולם בפועל את עזה מנהלת ממשלת צללים המורכבת בחלקה משרי ממשלת חמאס לשעבר. גם ביקורים של שרים מהגדה ברצועת עזה הפכו לנדירים. ראש הממשלה ראמי חמדאללה הגיע לרצועה לביקור ראשון רק אחרי מבצע צוק איתן - חמישה חודשים אחרי כינונה של ממשלת האחדות.
בתוך כך נמשכת המתיחות בין הצדדים גם בזירה התקשורתית. נשיא הרשות אבו מאזן הודיע כי בידיו הוכחות לכך שישנם משא ומתן, הבנות והסכמים סודיים בין חמאס לבין ישראל. בראיון לכלי תקשורת ערבי אמש הוא ציין כי ישנה התאמה מלאה בין ההצהרות היוצאות מצד חמאס לבין אלה היוצאות מישראל.
לדבריו, קיום משא ומתן עם חמאס קל לישראל הרבה יותר מאשר איתו, בניגוד לסברה שהוא אדם ותרן.
בחמאס מיהרו להגיב, ובכיר הארגון בעזה יוסף ריזקה הכחיש משא ומתן ישיר או עקיף בין ארגונו לבין ישראל. הוא דרש מאבו מאזן להציג את ההוכחות שלטענתו יש בידיו במקום "להפריח הצהרות לחלל האוויר".
החתימה על הסכם הפיוס באפריל האחרון
צילום: EPA
מומלצים