מועמד השמאל ניצח: חוק המריחואנה ניצל
טאבארה ואסקס, אונקולוג בן 74 שכיהן בעבר כנשיא אורוגוואי, זכה שוב בתפקיד ויחזור ללשכת הנשיאות לאחר שניצח בסיבוב השני בבחירות. ואסקס צפוי להמשיך את מורשתו של קודמו, חוסה מוחיקה: קידום תוכנית המריחואנה
נכנס לנעליים גדולות. קואליציית השמאל באורוגוואי, שאישרה נישואים חד-מיניים ולגליזציה של מריחואנה, תמשיך לשלוט במדינה: מועמד השמאל והנשיא לשעבר טאבארה ואסקס זכה אמש (יום א') בבחירות לנשיאות ויחליף את הנשיא המכהן, חוסה מוחיקה.
עוד חדשות בעולם :
יום האיי דו: אלפים נישאו בחתונה המונית בריו
מוחים ומלחכים: עדר כבשים כבש את פריז
הגיבור שחטף כדור והציל משפחה: רועה גרמני
ההצבעה בסיבוב השני של הבחירות גררה תשומת לב בינלאומית משום שיריבו של ואסקס, מועמד המרכז-ימין לואיס לה-קאיה פו, הבטיח כי יבטל את התוכנית הממשלתית הרגולטורית על ייצור ומכירה של מריחאונה בקנה מידה לאומי.
לה-קאיה פו (41) אמר אמש כי הוא התקשר לוואסקס כדי להודות בכישלונו ולאחל לו "הצלחה רבה". זאת לאחר ששלושה מדגמים הצביעו על הפסדו בבחירות בשיעור של 10 אחוזים - הפסד שנתפש כניסיון להציל את תוכנית המריחואנה מהכחדתה.
ואסקס, אונקולוג בן 74 שכיהן בעבר כנשיא משנת 2005 עד 2010, קרא מיד לאופוזיציה לחבור להסכמה לאומית כדי להתמודד יחד עם סוגיות המפתח כמו ביטחון הציבור, בריאות וחינוך. "אני מעוניין לקחת בחשבון את כל אזרחי אורוגוואי, לא במובן שיילכו אחריי אלא במובן שהם יוליכו אותי, יצעדו לצדי במסע", אמר ואסקס בנאום הניצחון.
הניצחון אתמול סימן חילוף תפקידים עבור ואסקס, שזעזע את הפוליטיקה במדינה כשהפך לנשיא בפעם הראשונה והביא לסיומן בשלום של 170 שנים של שלטון דו-מפלגתי. בקמפיין הנשיאות הראשון שלו הבטיח ואסקס שינויים ש"ירעידו את שורשי העצים". אולם כהונתו אופיינה בקו מתון וזהיר: הוא נמנע משינויים חוקתיים וקוטביות שטלטלה מדינות כמו ונצואלה.
רמת הפופולריות שלו כשעזב את הלשכה סללה את הדרך לבחירתו של הנשיא המכהן "פפה" מוחיקה. שניהם משתייכים לקואליציית "החזית הרחבה" ששולטת באורגוואי זה עשור והעבירה כאמור חוקים התומכים בנישואים חד-מיניים, מריחואנה ונושאי רווחה שונים.
יוותר על העיסוק ברפואה?
הפעם, הפופולריות של מוחיקה והכלכלה החזקה סייעו להצעיד את ואסקס חזרה ללשכת הנשיאות, שם הוא נתפש כמועמד הממשיך לנשיא שהתפרסם בצניעותו הרבה. "הכלכלה בעלייה. המדינה לא נראית כלל כמו שהייתה לפני 10 או 20 שנה, כשאורוגוואי הייתה במיתון", הסביר חוויאר סילבה, שעובד במפעל החשמל הלאומי, את הסיבה שבגינה הצביע לוואסקס.
לה-קאיה פו הוא בנו של נשיא לשעבר אחר, לואיס אלברטו לה-קאיה הררה, שכיהן בין השנים 1995-1990. במהלך הקמפיין שלו הוא ביקר בחריפות את תוכנית המריחואנה ואמר כי הוא ישים סוף לשוק הקנביס המנוהל על ידי המדינה, אך יותיר את האפשרות לעיבוד ביתי של הצמח. הסקרים הראו כי למרות הפופולריות הבינלאומית שלו, רבים מאזרחי אורוגוואי מתנגדים לחוקי המריחואנה ורצו שיבוטלו.
לה-קאיה פו נתפש בעיני כמה מצביעים כצעד לשובן של המפלגות המסורתיות ששלטו ברוב ההיסטוריה השלווה של המדינה, מלבד שנות הדיקטטורה הצבאית בשנים 1985-1973.
ואסקס, בנו של עובד נפט, גדל בשכונת פועלים במונטווידאו והצליח לסיים תואר ברפואה. ואסקס
המשיך לטפל בחולים בזמן כהונתו הקודמת והקדיש לכך יום אחד בשבוע, אך בראיון שנעשה עמו לאחרונה אמר כי יוותר על העיסוק ברפואה אם ייבחר שוב לנשיאות.
הסיבוב הראשון של הבחירות נערך באוקטובר, אז ניצח ואסקס רק עם 48 אחוזים מהקולות, אל מול 31 שהלכו ללה-קאיה פו. מוחיקה לא יכול היה להמשיך לכהונה נוספת ברציפות משום שזה מנוגד לחוקה במדינה. תוצאות סופיות של הסיבוב השני טרם פורסמו.