אמזון: הרובוטים שמסייעים לעובדים
איך מוציאים ביום אחד מיליון וחצי מוצרים שנשלחים לכל רוכשי סייבר מאנדיי? בעזרת צבא רובוטים קטנים שמסייעים לעובדי המחסן
צי הדרואידים של אמזון נחשף: כשנתיים לאחר שרכשה את הסטארטאפ KIVA, הזמינה החברה כתבים נבחרים בארה"ב לראות את כיצד אוספים ושולחים מאות אלפי פריטים במחסן בקליפורניה, אחד מ-10 מחסנים דומים ברחבי ארה"ב, ומכמה עשרות מחסנים סך הכל.
האירוע שלכבודו נפתחו השערים של המחסן בקליפורניה הוא Cyber Monday, יום שני שאחרי יום שישי השחור - בו האמריקאים יושבים מול המחשב וקונים את כל מה שלא הספיקו לקנות בבולמוס בקניון. אין צורך לומר שעבור ענקית הקמעונות אמזון זה היום העמוס בשנה. על פי הדיווחים שלהם, נמכרו ב-2013 36.8 מיליון פריטים ביום הזה. בממוצע - 426 פריטים בשנייה.
יש מיליונים
ועוד קצת מספרים: על פי WIRED, במחסן, שמכונה OAK4, יש 21 מיליון פריטים. בעתיד הוא יהיה כולו מרושת ברובווי KIVA ויהיו בו 26 מיליון פריטים. מדובר ב-5 מיליון סוגי מוצרים שונים ועל פי סגן נשיא אמזון - ביום רגיל המחסן יכול להוציא 700,000 אלף מהם. כשהמקום יהיה מבצעי לגמרי - המספר יעלה עד 1.5 מיליון פריטים.
הרובוטים ששוקלים 140 ק"ג, נושאים משא של מדפים שיכול להיות עד 340 ק"ג, בצורה חרישית ויעילה, חוסכים שעה עבודה לכל משלוח, אבל עדיין לא מייתרים את בני האנוש, אותם עדיין צריך לעבודות המצריכות מחשבה.
לא הכל וורוד
מצד שני, לעובדים האנושיים צריך להתייחס כבני אדם: בנובמבר השנה אמזון הגיעה לפשרה מול עובד שלה, וכעת מותר לפועלים במרכזי השילוח להתאגד ועל החברה להבטיח להם שלא ייענשו על כך.
בנוסף, בית המשפט העליון עוד דן בתביעה של עובדים מ-2010. נושא התביעה הוא כ-25 דקות שבילו יום יום ביציאה מהמחסן בשיקוף - כדי לראות שלא גנבו שום דבר מהמדפים. על פי בלומברג, אם בית המשפט יקבל את עמדת העובדים, אמאזון תיאלץ לשלם להם סך של יותר מ-100 מיליון דולר.
דרך התביעה נחשפו התנאים של העובדים באמאזון בין השנים 2009/10. למשל, עובד סיפר כי קיבל כ-12.95 דולר לשעה (מעל שכר המינימום) על סחיבת מדפים למרחק של כ-24 ק"מ ביום, במשמרת של 12 שעות, בסופה נאלץ לעמוד בתור המשפיל. ב-2013 אמאזון התפשרה עם 15 עובדים בנושא דומה.
המקרה מסמן מתח הולך וגובר בין החברה בעלת האסטרטגיה של מחירים ושולי רווח נמוכים, והעובדים שבתקופת החגים מספרם עולה ל-110 איש. גם כיום - עם הרובוטים.
רובוט עבודה
על על פי כתב CNET, מסלול חיי הפריט מתחיל במשאית שמגיעה למחסן של אמאזון. עובדים אנושיים מורידים מהמשאית את החפצים אל מסוע. שם עומדים עובדים שפותחים את הקופסאות ושמים מוצרים בעגלות משם הם ימויינו למדפים על פי סידור של המחשב.
כאשר תגיע הזמנה למוצר, יגיע רובוט למדף הנכון ייקח אותו ווייסע אל העובד עם המדף עליו. העובד האנושי יארוז את המוצר וישלח אותו. הרובוט יחזור עם המדף למקומו. הוא יעשה את זה כמובן בלי להתקע באלפי חבריו שמשוטטים גם - עסוקים בלהשביע את רצון הקונים, יודעים שלעולם לא יצליחו לשלח את עצמם החוצה מהמפעל.