הדולר היציג בשיא של 27 חודשים
המטבע האמריקני נוגע ב-4 שקלים: עלה ב-0.9% ל-3.994 שקלים. האירו נותר ללא שינוי על 4.92 שקלים. במחלקת המחקר של FXCM ישראל מזהירים: "להתפרקות השקל עשויות להיות השלכות שליליות ביותר על הכלכלה"
הטלטלה הפוליטית בישראל המשיכה להלום בשקל שהתרסק מול המטבעות המרכזיים בעולם. הדולר קפץ היום (ד') ב-0.9% לרמה של 3.994 שקלים - שיא של 27 חודשים. בכך השלים הדולר זינוק של יותר מ-5% בחודש האחרון. הפעם האחרונה בה נסחר הדולר מעל רמת ה-4 שקלים היתה בספטמבר 2012.
האירו שמר על יציבות ושערו היציג נקבע על 4.92 שקלים. מדובר ברמה הגבוהה שלו מאז פברואר 2013.
בעולם, הדולר ממשיך את מגמת ההתחזקות שלו מול המטבעות המרכזיים, בעוד שהאינדקס של הדולר שומר על שיא של 68 חודשים. הרובל הרוסי שומר היום על יציבות מול הדולר לאחר שהתרסק ביותר מ-6% אתמול. היום הודיע הבנק המרכזי ברוסיה כי מכר 700 מיליון דולר בשוק על מנת למתן את התרסקות המטבע הרוסי.
הטלטלה הפוליטית בישראל
במחלקת המחקר של FXCM ישראל ציינו הבוקר: "השקל מתמוטט בעקבות התפרקות הממשלה וההכרזה על בחירות. אמש, לאחר שהתברר כי אין מנוס מפיזור הממשלה והקדמת הבחירות, הדולר נסק וכבר ניתן לראות באופק את רף ה-4 שקלים.
"הצניחה המסחררת הזו של השקל תוך שעות ספורות ממחישה את חומרת הפגיעה של התפרקות הממשלה קצרת הימים על אמון השוק בהנהגה הפוליטית בישראל, ולכך עשויות להיות השלכות שליליות ביותר על הכלכלה הישראלית ולפגוע בצמיחה ב-2015.
"קשה לראות מה יוכל לעצור כעת את הפיחות החד בערכו של השקל. שיתוק המערכות, הקפאת הרפורמות, היעדרו של שר אוצר ואי הוודאות הפוליטית שיאפיינו את החודשים הבאים של מערכת הבחירות, רק יעצימו את הלחץ על השקל ויבריחו את המשקיעים. גם אם לפיחות של השקל בחודשים האחרונים היו גם השפעות חיוביות על הכלכלה הישראלית – ובעיקר על מגזר הייצוא – הרי שפיחות כה חד, שצפוי להימשך בחודשים הבאים, מהווה כעת סכנה על הכלכלה הישראלית".
עידן אזולאי, מנהל ההשקעות הראשי באפסילון בית השקעות, אמר: "באופן די צפוי, השוק מגיב באופן חריף יחסית לבחירות הקרבות כפי שניתן לראות בשוק המט"ח והאג"ח. עם זאת, במבט לעתיד, ההשפעה על כלכלת ישראל תורגש אם בכלל רק בטווח הקצר והיא תתבטא בכך שפרמיית הסיכון על הנכסים עלולה לעלות. עם זאת, יש לזכור שאנחנו לא צופים שינוי בריבית בקרוב וגם לא השפעה על האינפלציה, כך שבסופו של יום אני מניח שהמגמה של זרימת כסף לנכסים כמו אג"ח קונצרניות ומניות תימשך".
צילום: shutterstock
מומלצים