שתף קטע נבחר

 

תנו מקום לפחד: לעזור לילדים להתמודד עם שינויים

סיפורה של שרון בלוך, שנאלצה להיפרד מבנה המאומץ מסודן רם לאחר שסבתו לקחה אותו עימה לאוסטרליה, ריגש מדינה שלמה. שלוש שנים אחרי היא החליטה לצמוח מהכאב - והחלה לאמן הורים וילדים להפוך את השמחה לדרך חיים. בטור מיוחד היא מסבירה כיצד תעשו זאת

השינויים והתנועה בחיינו מהווים חלק אינטגרלי מעצם הקיום, הגדילה והדינמיות של היותנו יצורים חיים. אנו משתנים כל הזמן. הגוף שלנו צומח ומשתנה, מחשבותינו מתהוות ומשתנות ורגשותינו משתנים בהתאם.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים>>

 

ועדיין, באופן טבעי, אחד הדברים שמדירים שינה מעיניהם של הורים הוא החשש משינויים בחיי ילדיהם. גן חדש? תינוק שמצטרף למשפחה? מעבר דירה? גירושים? כל אלה מטלטלים את עולמנו. אלא שהקבלה של השינויים כחלק טבעי מהוויית חיינו עשויה להקל משמעותית על ההתמודדות, גם שלנו המבוגרים, ובוודאי כגורם מחזק ויציב עבור הילדים שלנו.

 

כולנו מכירים את הטקסים הקבועים שמלווים את חיינו: אצל הגדולים פותחים את הבוקר עם עיתון וקפה, למשל, בעוד אצל הילדים ישנו תהליך קבוע של התארגנות לשעת השינה. הטקסים שאנו יוצרים נותנים לנו אפשרות לחזור שוב ושוב על אותה פעולה באותו אופן וצורה וכך לחוש תחושת הכרות וידיעה פנימית אשר מרגיעה אותנו.

כאן נגלה הפרדוקס במלוא הדרו: מצד אחד, החיים נמצאים כל הזמן בתנועה ומזמנים לנו שינויים אין סוף, ומצד שני על מנת לייצר לעצמנו תחושת ביטחון אנו יוצרים התנהגויות קבועות וטקסים קבועים.

 

אז אם לנו המבוגרים קשה להתמודד עם שינויים, חישבו עד כמה חד הפרדוקס אצל ילדים! קצב הגדילה וההשתנות שלהם מהיר הרבה יותר משל מבוגרים ואף הצורך הקיומי שלהם בביטחון גדול יותר. לעתים אנו נוטים לפרש את הדבקות שלהם בטקסים כסוג של קיבעון - הם יכולים לראות את אותו הסיפור או לקרוא את אותו הספר עשרות פעמים, לבקש ללכת באותה הדרך לגן או להתעקש על אותה קופסת אוכל מדי בוקר.

שרון עם רם, אורין בתה הגדולה ונינג'וק, סבתו של רם. השינויים בחיינו הם חלק בלתי נפרד מהקיום ()
שרון עם רם, אורין בתה הגדולה ונינג'וק, סבתו של רם. השינויים בחיינו הם חלק בלתי נפרד מהקיום

 

כל אירוע מהותי בחיים מאלץ אותנו לעצור ולבחור את הדרך שבה נתמודד. כהורים, הדרך בה נתמודד חשובה כפליים מאחר ואנו לא מתמודדים רק עם השינוי והפרדוקס בעצמנו, אלא סוללים דרך ומלמדים את ילדנו כיצד להתמודד בעצמם, גם בעתיד כאשר יידרשו לעשות זאת ללא ידינו המכוונת.

 

אבל השינוי מתחיל בנו, ההורים. בהתנהגות שלנו אנחנו יכולים ללמד את הילדים להתמודד ביתר קלות עם שינויים בחיים.

 

לשחרר את הפחד

אחד הדברים המשמעותיים ביותר בהכלת שינויים הוא התמודדות עם הפחד ממה שיהיה ומהלא נודע. הפחד מהלא נודע יוצר אצלנו גם את רגש הדאגה, אשר מחליש אותנו מאוד וגורם לנו לדמיין לעצמנו תסריטים שליליים של כל הדברים "הקשים" אשר עלולים להתרחש בעקבות השינוי שאנו חווים.

 

לצערי, במהלך שנות עבודתי עם ילדים והורים, הבחנתי לא פעם בנטייה של הורים לקשר בין אהבה לדאגה. הורים רבים חשים שכחלק מהאחריות והאהבה ההורית שלהם ומתוך היותם הורים אחראים אשר לוקחים את כל האפשרויות בחשבון, הם חייבים לדאוג.

 

אין ספק שדאגה במידה סבירה מגנה על הילדים שלנו מסכנות ומסייעת לנו להיות הורים טובים יותר. אלא שדאגה מוגזמת משמשת כחרב פיפיות וסוחטת את מאגרי הכוחות הפנימיים שלנו כהורים. כשאנו דואגים מדי, אנו נוטים לשכוח את העוצמות שלנו כהורים ובני אדם בכלל, ולהתחבר בעיקר לחששות ולפחדים שמקננים בנו.

 

דאגת יתר גם מעבירה מסר מחליש לילדינו. ילד שעולה לכיתה א' וחש את הדאגה של הוריו מהמעבר יחוש עצמו כלא מסוגל להתמודד ופחדיו יתחזקו. ילד קטן יותר, בגן השעשועים, שכל הזמן אומרים לו להיזהר, לא יעז לאתגר את עצמו והתקדמותו תואט.

 

כאשר אתם תהיו בטוחים ביכולת שלכם להתמודד עם השינוי, גם הילדים שלכם יחששו פחות.

 

והנה כמה טיפים מנחים לסיום:

 

1. הכנה מראש

כאשר אתם יודעים על משהו שעתיד לקרות (כמו הולדת אח חדש במשפחה), שתפו את הילדים והכינו אותם מראש. זיכרו שילדים צריכים פרטים. ככל שתתארו להם מה עומד לקרות - כך תיקטן המצוקה והפרדוקס עליו דיברנו קודם לכן, ישפיע עליהם פחות.

 

2. התמקדו בחיובי

נסו להאיר באור חיובי את השינוי שעומד לבוא, והדגישו את המעלות והרווחים שנקבל בעקבותיו. למשל, עוד מעט יהיה לנו אח קטן ונוכל לצאת איתו לטיולים ולך יהיה עם מי לשחק. גם באירועים פתאומיים (תאונת דרכים, מחלה וכו') חשוב להעביר לילדנו מסר של עוצמה ומסוגלות, לנסות להניח את הדאגה בצד ולשים דגש על היתרונות שבמצב (למשל, האוטו נפגע אבל כולנו בריאים ועכשיו ניסע הביתה פעם ראשונה במונית).

 

3. תנו מקום לפחדים וחששות

בשיחה עם הילדים אפשרו להם להציף את הפחדים והחששות שלהם ממקום של הבנה והכרה. הפחד מהשינוי הוא טבעי ויש לתת לו מקום, לשוחח עליו ולהכיר אותו. עדיף לשלוט בפחד ולא לתת לו לנהל את הסיטואציה.

 

4. שדרו חוזק ועוצמה

הסבירו לילדים שהם חזקים ויש להם את הכוחות להתמודד עם הצפוי להם. אתם סומכים עליהם ונמצאים שם בשבילם.

 

5. אתה לא לבד

זה אולי החלק הכי חשוב. הדגישו בפניהם כל הזמן שהם לא לבד. אתם כהורים נמצאים איתם בתוך התהליך. ברגע שאנו כמבוגרים נלמד לחיות בשלום עם הטבע המשתנה של עולמנו, ולהתייחס לשינויים כאל הזדמנות, גם הילדים שלנו ירוויחו מכך.

 

שרון בלוך היא אשת חינוך ומרצה בנושאי הורות, מאמנת הורים וילדים לשמחה כדרך חיים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שרון בלוך ובנה רם. לצמוח מתוך הכאב
מומלצים