שתף קטע נבחר

ברזילי: המתינה לטיפול במשך 32 שעות - ונותרה נכה

כשהגיעה מרים סוויסה לביה"ח הרופא שקיבל אותה חשד כי מדובר בשבץ מוחי - אך רק 32 שעות לאחר מכן קיבלה טיפול. התוצאה: היא נותרה ללא יכולת דיבור, משותקת ותלויה לחלוטין בסביבה. כעת היא תובעת את בי"ח ברזילי. "היא הייתה מרכז הבית, ועכשיו היא לא יכולה לעשות כלום", אומרת בתה

כשמרים סוויסה חשה ברע, היא הבינה שמשהו מאוד לא בסדר ולכן הגיעה במהירות לבית החולים. 32 שעות לאחר מכן, היא אפילו זכתה שיטפלו בבעיה שלה - אך זה היה מאוחר מדי. השבץ המוחי בו לקתה כבר נתן את אותותיו, והיא נותרה נכה. כעת היא תובעת את בית החולים "ברזילי", בטענה כי לא טיפל בה כיאות.

 

מכתב התביעה עולה כי סוויסה, בת 60 מאשקלון, פנתה לקופת החולים שלה לאחר שסבלה מכאבים וחולשה ביד וכתף ימין, והופנתה לבית החולים "ברזילי" באשקלון. הרופא שקיבל אותה במיון העלה מיד חשד שמדובר בשבץ מוחי, אך הרופאה הנוירולוגית שהזמין הגיעה רק כעבור שלוש שעות. חשוב להבין כי זהו זמן קריטי, מכיוון שככל שחולף הזמן נסגר חלון ההזדמנויות לטיפול יעיל בשבץ מוחי, ולאחריו נגרם נזק בלתי הפיך.

 

מסיבה לא ברורה הנוירולוגית לא התייחסה לאפשרות שמדובר בשבץ מוחי, והעבירה את סוויסה סדרת בדיקות לא רלוונטיות, שבזבזו את הזמן היקר שעוד עמד לרשותה. בדיקת סי.טי. בעמוד השידרה הצווארי העלתה ממצא שלא מסביר את הסימפטומים מהם סוויסה סבלה, ולאחר מכן היא אושפזה במחלקה הנוירולוגית.

 

למחרת בבוקר היא התלוננה לראשונה גם על כאבים ברגל ימין, ושוב עלה החשד לשבץ מוחי, אך בדיקת הסי.ט.י מוח, שהעלתה כי היא סובלת מקריש דם שגרם לשבץ, התבצעה רק ב-17:25, כ-30 שעות לאחר שהתקבלה למיון - ורק אז זכתה לטיפול הולם.

מרים סוויסה. המתינה 3 שעות לנוירולוגית ()
מרים סוויסה. המתינה 3 שעות לנוירולוגית

 

שלוש שנים חלפו מהמקרה, אך העיכוב הדרמטי בטיפול הותיר את סוויסה נכה, נטולת יכולת דיבור, מרותקת לכיסא גלגלים ותלויה לחלוטין בסביבתה. "לפני האירוע היא הייתה מרכז הבית. יש לה חמישה ילדים ושישה נכדים, כולם היו באים אליה והיא הייתה מכינה אוכל לכולם, אבל היום היא לא יכולה לעשות יותר כלום. היא לקחה את האירוע מאוד קשה וצריכה לקחת כדורי שינה וכדורי הרגעה", מספרת בכעס בתה, סמדר בואצי.

 

היא ומשפחתה החליטו לתבוע את ברזילי, והגישו בימים האחרונים תביעה לבית המשפט המחוזי בירושלים באמצעות עו"ד גיא ניסים. "במקרים רבים של שבץ מוחי נותנים TPA שממיס קרישי דם, אבל המקרה שלה אפילו לא היה כזה חמור והיה ניתן להסתפק בתרופות אחרות. היא לא הייתה צריכה להגיע למצב הזה", אומר עורך הדין.

 

המומחה הרפואי מטעם התביעה, נוירולוג בכיר ומצנתר מוח ביחידה לנוירודיולוגיה פולשנית בבית החולים בילינסון, קבע שאם היו מאבחנים כמו שצריך את מצבה של סוויסה בשעות הראשונות, היה ניתן לטפל בה בצורה טובה יותר ולמנוע את הפגיעה בדיבור והשיתוק ברגל ולהקטין את הפגיעה ביד ימין. "חולה כזו הייתה צריכה לעבור מיד עם קבלתה סדרת בדיקות", הוא קובע, ומדגיש שגם לאחר בדיקת הסי.טי. הראשונה, שהייתה שגויה, לא נעשתה הערכה חדשה כדי לבדוק למה בכל זאת סוויסה סובלת מחולשה ביד. "מדובר בקיבעון מחשבתי שהוא אינו לגיטימי בפרקטיקה הרפואית היומיומית. אילו נקטו הרופאים בברזילי בדרכי אבחון מקובלות ונוקטים משנה זהירות בהערכת מסוכנות החולה לאירוע מוחי, אזי לא היה קושי באבחון".

 

בחודש ינואר האחרון פורסמו ב-ynet נתוני האיגוד הנוירולוגי, לפיהם הטיפול בבתי החולים בישראל הוא איטי מדי. לפי ההנחיות, יש לבצע בדיקת סי טי תוך 25 דקות, אלא שבמקרה של סוויסה היא המתינה פרק זמן הגבוה פי 76.8 מההנחיות. ההמתנה הממוצעת הייתה 39 דקות, פרק זמן שהיה מציל את סוויסה.

 

מברזילי נמסר כי הם מנועים להגיב מפאת חיסיונה של החולה ועקב הגשת כתב התביעה. "כמובן שהטענות תיבדקנה כמקובל בהליכים מסוג זה", נמסר.

 

את התביעה הגישו עורכי הדין גיא ניסים ואביחי דר ממשרד ג.ניסים-א.דר.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרים סוויסה. הנוירולוגית כלל לא התייחסה לאפשרות שמדובר בשבץ מוחי
צילום: פוטו נגבה רמת גן
עו"ד גיא ניסים
צילום: פוטו נגבה רמת גן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים