שלא ישעמם: 10 רעיונות לפעילות בגינה
הסתיו הוא עונה מצויינת לבילוי יומי בגינה הציבורית, ואם בא לכם להכניס קצת עניין לנדנדה-מגלשה-סולם לטובית נייזר יש 10 רעיונות בילוי פשוטים - ומהנים
יום יום אחרי הגן הורים וילדים מוצאים את עצמם בגינה השכונתית ליד אותה נדנדה-מגלשה-סולם. בעוד שחזרתיות היא דבר חיובי אצל ילדים, שמרגישים ביטחון במקום מוכר ומתרגלים יכולות שונות (איזון, טיפוס וכדומה), אצל ההורים יכול להתפתח הרצון לגוון.
<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>
אז איך תהפכו את הבילוי השגרתי בגינה השכונתית למשהו מרענן ומגוון? אספנו עבורכם כמה רעיונות:
1. לוח וגיר
גם אם תשאירו את הלוח בבית, תוכלו למצוא בקלות משטח פנוי לצייר עליו עם גירים בגינה. נכון שלא מדובר בחידוש עולמי, אבל חבילה קטנה של גירים בתיק או בעגלה יכולה בקלות לשדרג את הביקור בגינה. הילדים יוכלו לצייר את כפות הרגליים או הנעליים שלהם ושל החברים, או לצייר ולמרוח צבעים. תוכלו גם ללמד אותם קלאס (המשחק ההוא שמאוחסן עמוק בבוידעם) או ים יבשה, ולסמן את גבולות המשחק עם הגירים.
2. סיפור פשוט
קחו מהבית או מהספרייה ספר שהילדים אוהבים והקריאו להם אותו בגינה. חוויה חדשה יכולה להיות שילוב של עלילת הספר עם מרחב הגינה. חשבו לדוגמה על ספריה של רינת הופר ("שבלול בצנצנת" או "איילת מטיילת") והוציאו את הילדים למשימות במהלך ההקראה - תנו להם לאתר שבלול, חיפושית או ציפור, חפצים בצבעים שונים ועוד.
3. זרעונים וגרעינים
אם בין כה וכה אתם מבלים כל יום בגינה, נצלו את הזמן לטפח חלקה קטנה ופיראטית. אספו יחד עם הילדים אחרי ארוחת הערב
גרעינים של פלפל ועגבנייה וזרעו אותם בסמוך לטפטפות שבגינה. התרחקו כמה שניתן מהצמחים הקיימים, אבל במרחק כזה שהזרעים עדיין ייהנו מקצת מים. בכל מקרה, העובדה שתבקרו אותם כל יום, תאפשר לילדים לעקוב אחרי הצמיחה שלהם ולדאוג להם למים ולתנאים אופטימליים. כמה נהדר זה יהיה כשינבטו הצמחים (מדובר בזרעים של צמחים עיקשים ביותר שבלי לשים לב נובטים בקלות ובהצלחה רבה) שהילדים זרעו.
נסייג שאכילת התנובה היא כבר משהו יותר פיראטי ודורשת שיקול דעת (יש ריסוס במקום? כמה כלבים מבלים בערוגות? וכו') אבל אם התהליך יהיה חיובי אולי שווה לפנות למחלקה הרלוונטית בעירייה ולהציע להקצות לילדים ערוגה קטנה ליד מתקני השעשועים (בדומה לגינות הקהילתיות ברחבי הארץ).
4. מגדיר צמחים
למדו את הילדים את שמות העצים, הצמחים והפרחים שבגינה. אספו אתם את העלים ובחנו אותם, ספרו להם על החשיבות של הצמחים והראו להם שבדומה לברזייה של האנשים, גם להם יש מקור מים זמין (אתרו את הטפטפות). תוכלו לפנות לעירייה כדי לקבל מידע על העצים שנטעו במקום והסבר מקדים על הצומח.
5. קרנבל בגינה
חפשו בסמוך לעצים שבגינה את הפירות שהם משירים. אם בסביבת הגן יש עצי חרוב (או עצים עם פרי דומה שהגרעינים בו יבשו) תוכלו ליצור באמצעותם תזמורת קצבית בה כל ילד מנער את הרעשן שלו. תוכלו גם ללמד את הילדים מקצב פשוט שיופק מתיפוף באמצעות מקל קטן על גבי המתקנים. כך תהפכו את המגלשה הסטנדרטית למשטח נגינה שמח.
6. טרמפולינה של עלים יבשים
הסתיו זו העונה הקסומה בה עלים יבשים נערמים בכל מקום ורק מחכים שמישהו יקפוץ עליהם, ויש משהו נפלא ברעש הקראנצ'י של עלים שמתפצפצים מתחת לסוליות. הזמינו את הילדים לקפוץ על ערימת עלים - הם יכולים לאסוף עלים מרחבי הגינה לאזור מרוכז אחד שם יוכלו להוציא את המרץ ולקפץ.
7. עצים מקושטים
לפני שנה בסביבות חג ט"ו בשבט עברתי בשדרת בן גוריון בתל אביב וקלטתי שחלק מהעצים מקושטים. לא במסגרת קמפיין פרסומי שעוטף את השדרה פעמים רבות, אלא כמשהו פשוט ונאיבי בהרבה. גן ילדים סמוך אימץ מספר עצים לא צעירים וחגג להם יומולדת. הילדים עטפו אותם בבלונים ובסרטים, הניחו עליהם ברכות והודו להם שהם פשוט שם. כמה חמוד. תוכלו לקשט יחד עם הילדים את העצים הקבועים בגן שלכם, אלו שנותנים צל בקיץ ובכלל דואגים לאוויר טיפה יותר נקי.
8. ספסלים מושקעים
בגינה סטנדרטית אין יותר מדי ריהוט, פרט למתקנים וספסלים, שעל פי רוב משמשים את ההורים.
אבל למרות שבימינו ניתן למצוא הרבה גינות עם מתקנים אטרקטיביים וחדישים, את מרבית הספסלים לא חידשו כבר עשרות שנים. תוכלו יחד עם הילדים לחשוב על דרך לשדרג את הספסלים ה"קבועים" שלכם ולהפוך אותם לאישיים יותר. תוכלו לקשור סרטים על שלבי הספסל, להניח חתיכות ריפוד על המושבים או לתלות שלטים קטנים על גב הספסל עם שמות החברים הקבועים בגינה.
9. פיקניק
הצטיידו בשמיכה דקה או משטח פעילות וארגנו פיקניק קטן עם משפחות נוספות. כל אחד יניח את כיבוד אחר הצהריים שלו על השמיכה ותוכלו ליהנות ממגוון של מאכלים שונים. אפשר להשתולל מעט עם אריזה מיוחדת למאכלים, כלים צבעוניים וכו', אבל לפעמים מספיקה שמיכה אחת שנפרשת על הדשא כדי ליצור אווירה חדשה.
10. מסיבת תחפושות
חשבו על הגינה בתור לוקיישן קסום של שעשועים והוסיפו לה פריטים פשוטים של תחפושות. זו יכולה להיות גלימה (בד סאטן שנסגר על הצוואר עם כפתור) או שרביט מקרטון. אמנם ילדים ממציאים בלי סוף סיפורי מסגרת, אבל תוספת קטנה של אקססוריז יכולה להוסיף לשעות אחר הצהריים סיפור חדש.
תוכלו גם להביא אתכם בד שאתם לא צריכים - סדין בלי גומי, וילון צעקני מדי שכבר לא מתאים לבית וכן הלאה - ולקשור אותו לאחד המתקנים. תוכלו למתוח אותו בין הנדנדות או מתחת למגלשה. כך תוכלו ליצור אזור מחבוא חדש לילדים.
הכותבת היא יוצרת תקליטורי הנסיעה
"אוטוטו חוויה בנסיעה" ו"אוטוטו ואחותו סוסיתא". בימים אלו עומד לצאת תקליטור שלישי בסדרה