שתף קטע נבחר
 

נסעתם לחו"ל? אין ביטוח רפואי בארץ

יש לכם ילדים שנוסעים לטייל בחו"ל? אתם נוסעים לשליחות ומתכוונים לחזור אחרי שנתיים? מומלץ להקפיד על תשלומי הביטוח הלאומי. בלי זה תשכחו מביטוח בריאות כשתחזרו לארץ

גילה (שם בדוי), תושבת אחד מיישובי הפריפריה, מתגוררת עם משפחתה בדיור ציבורי מאז עלו מרומניה בשנות ה-80. חלק מבני המשפחה נשארו בחו"ל, ואחרי שנים רבות החליטה גילה לטוס עם נכדתה לבקר אותם.

 

כתבות נוספות בנושא ביטוח לאומי :

 

הביקור לא התקדם כמתוכנן ובמהלכו עברה גילה אירוע מוחי, שחייב אותה להתאשפז לתקופות שונות בעיר הולדתה בוקרשט. במשך כשנתיים נאלצו גילה ונכדתה להישאר בחו"ל, לעבור טיפולים רפואיים לא קלים ובעיקר לשמוע על המצוקה הכלכלית שהחלה לחלחל לילדים שנשארו בישראל. אחרי מאמצים כבירים הצליחה גילה להשיג את אישור בית החולים ולטוס בחזרה לישראל.

 

דווקא כאן, בישראל, במקום שבו חשבה שתהייה בטוחה יותר ותוכל לקבל טיפולים רפואיים ולהיות עם בני משפחתה, גילתה כי אינה זכאית לטיפולים. כשהגיעה לקופת החולים להסדיר את הטפסים והתשלומים לבית החולים התברר לה כי תיאלץ להמתין חודשיים עד שתוכל לקבוע תור לרופא לפי המפתח של חודש על כל שנה של היעדרות. לחלופין הוצע לה לשלם סכום אסטרונומי מבחינתה: 10,230 שקל בטרם תוכל לקבל שירותי בריאות מקופת החולים שלה. כל זאת, כיון שצברה חוב של 3,700 שקל לביטוח הלאומי במהלך התקופה שבה היתה מאושפזת בחו"ל.

 

הבעיה

במדינת ישראל קיים ביטוח בריאות ממלכתי הקובע כי "ביטוח הבריאות הממלכתי לפי חוק זה, יהא מושתת על עקרונות של צדק, שוויון ועזרה הדדית. כל תושב זכאי לשירותי בריאות לפי חוק זה". נקבע כי כל מי ששהה שנתיים או יותר בחו"ל, ויש לו חוב של שנה (ומעלה) לביטוח לאומי, תישלל ממנו באופן זמני הזכאות לביטוח רפואי והוא יהיה חייב בתקופת המתנה של חודש בעבור כל שנת היעדרות (עד חצי שנה). החוק מאפשר "פידיון" של תקופת ההמתנה בדמות תשלום סכום קבוע של 10,230 שקל.

הבעיה היא שבביטוח הלאומי בטוחים שיהודים ויהודים למחצה, נוהגים להגיע לישראל כדי ליהנות ממערכת הבריאות המצוינת שלנו. הם חושבים שמי שהיה פעם אזרח ונסע לחו"ל צריך לעבור תקופה מסוימת של אכשרה לפני שיהיה זכאי שוב לביטוח בריאות ממלכתי, הביטוח המנוהל היום על ידי המוסד לביטוח לאומי.

 

איך יכולה גילה, המתגוררת בדירת הדיור הציבורי ושבני משפחתה התרסקו כלכלית מאז נסיעתה המצערת לרומניה, להחזיר את החובות שנוצרו במהלך התקופה, ובמקביל לחכות לקבלתה מחדש כאזרחית הזכאית לביטוח בריאות ממלכתי מהביטוח הלאומי?

 

למוסד לביטוח לאומי אין ועדות חריגים, אין ועדות ערר והדרך היחידה לפעול מולו היא באמצעות פנייה לבתי המשפט. האם גילה, בת ה-80, באמת יכולה ללכת לבית המשפט ולהתחיל בתהליך ארוך של ערר? האם מישהו חשב שאולי היא לא בחרה להישאר בבית חולים ברומניה שנתיים, אלא נאלצה לעשות זאת?

 

הפתרון

כל שנדרש הוא להתקין מבחנים אחרים לבחינת הכללתו של אדם בגדר הזכאים לביטוח בריאות ממלכתי. בנוסף, הקמת ועדת חריגים, שתוכל לשמוע, לבדוק, ולקבל החלטות תאפשר לפקידי המוסד שיקול דעת בבואם לחרוץ גורלות.

 

ואם נרצה להיות אפילו קצת יותר "בני אדם" נקבע שהקנס שצריך לשלם יהיה קנס פרוגרסיבי, כזה שנקבע על פי ההכנסות. כי הרי לא ייתכן שמי שמתקיים מקצבת קיום או נכות ישלם סכום זהה למי שהכנסתו עשרות אלפי ש"ח לחודש.

 

הכותב הוא סמנכ"ל עמותת "ידיד" - מרכזי זכויות בקהילה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא לשכוח לשלם לפני שטסים לחו"ל
צילום: shutterstock
רן מלמד
מומלצים