סין הכלכלה הגדולה בעולם: איך הם עשו את זה?
קרן המטבע הבינלאומית הכריזה כי כלכלת סין מהווה כעת 16.5% מהכלכלה העולמית, ואילו כלכלת ארה"ב מהווה עתה 16.3%. בכך הופכת כלכלת ארה"ב לשנייה בגודלה בעולם, לראשונה זה 142 שנים. איך הם עשו את זה?
לפעמים תחזיות כלכליות מצליחות לחזות נכון. זה זמן רב שכלכלנים חוזים שכלכלת סין תחצה בגודלה את כלכלת ארה"ב, כאשר רוב התחזיות העריכו שזה יקרה בין השנים 2015-2020. ואולם הסינים החליטו להקדים את המאוחר, וכלכלתם חצתה לאחרונה את זו של ארה"ב והפכה לגדולה בעולם. קרן המטבע הבינלאומית (ה-IMF) הכריזה על כך והפכה את זה לרשמי: במחירי כוח קנייה, כלכלת סין מייצרת כעת 17.6 טריליוני דולרים בשנה, לעומת 17.4 טריליוני דולרים של ארה"ב - ועוד ידם נטויה.
כתבות נוספות של אדם רויטר :
כלכלת ארה"ב צומחת, אך לא הכל בה ורוד
סוף טוב? תמה ההרחבה הכמותית בארה"ב
כלכלת ארה"ב משתפרת: העודף התקציבי גדל
קצב הצמיחה של סין - 8%-11% בממוצע שנתי - הביא אותה לכך שהיא מהווה כעת 16.5% מהכלכלה העולמית, ואילו כלכלת ארה"ב מהווה עתה 16.3%. בכך הופכת כלכלת ארה"ב לשנייה בגודלה בעולם לראשונה זה 142 שנים, מאז עקפה את כלכלת בריטניה הגדולה. איך הסינים עשו זאת?
מחזירים עטרה ליושנה
מי שעוקב אחר כלכלת סין לא באמת מופתע מהפיכתה לגדולה בעולם ובכל זאת יש בכך משהו סימבולי. עד לפני כמה מאות שנים סין היתה הכלכלה הגדולה בעולם, כך שעתה היא בעצם "החזירה עטרה ליושנה". כבית החרושת של העולם, נהנתה סין בעשורים האחרונים ממאפייני צמיחה יוצאי דופן. לשם כך נעזרה ברוב הגורמים שמעודדים צמיחה:
1. חלוקת עבודה והתמחות: כל גורם בכלכלה מתמחה במה שהוא יודע לעשות הכי טוב. סין הקומוניסטית מונהגת גם היום על ידי שלטון צנטרליסטי, והשכילה לנצל את האלמנט הזה: היא תכננה מלמעלה והעבירה את כל המשאבים הנחוצים.
2. כניסת כפריים לשוק העבודה, מחקלאות לתעשייה ועיור: לסין היתה ועדיין יש אוכלוסיית חקלאים כפריים גדולה מאוד, שזה יותר מ-30 שנה עוברת מהכפר לעיר (עיור), מוכנה לעבוד באופן קשה במידה בלתי רגילה לעומת עובדים בעולם המערבי, להשתכר שכר נמוך מאד ולעזור במהפכה התעשייתית. המעבר מכלכלה המבוססת על חקלאות פרימיטיבית, לכלכלה המבוססת על תעשייה מכל הסוגים והמינים, דחפה את כלכלת סין קדימה.
3. בית החרושת של העולם: סין השכילה לייצר במחירים זולים מאוד והציפה את שוקי העולם בעשורים האחרונים בסחורה. היצוא סיפק למדינה יכולת לפתח ולהכפיל עוד ועוד את התעשייה המשגשגת, לצבור יתרות מט"ח בהיקפים אדירים ולהתבסס פיננסית. סין של היום מייצרת החל מהדברים הזולים והפשוטים ביותר וכלה בדברים היקרים והמורכבים ביותר. בכך היא עונה על דרישות הביקוש של העולם המערבי באשר הן. ראוי לציין כי תופעה זו אפשרה ירידה של מדרגות האינפלציה במדינות המערב (יבוא זול מבחינתן).
4. הסכמי סחר: פיתוח הסכמי סחר טובים עם מדינות בדרום מזרח אסיה והצלחה בהסרת מגבלות עבר, בכל הקשור לסחר חופשי עם רוב מדינות העולם, תרמו רבות לסין ולמעשה היו לטובת כל הצדדים.
5. השכלה: מספר האנאלפביתים בסין מצוי בירידה מתמדת וקבועה, ובמקביל סינים רבים משיגים תארים באוניברסיטאות ובמכללות. כידוע, השכלה משפרת את היכולת הכלכלית במשקים ומביאה ליתר יעילות.
6. ניצול יתרונות לגודל: הסינים ניצלו עד תום את היתרונות לגודל בבחינת היכולת של ייצור המוני לשם הוזלת מחירים. כמו כן הם סיפקו אשראי בהיקפים אדירים לצרכנים מערביים, ובכך מוטטו פירמות לא סיניות במסגרת תחרות שרבים יכנו אותה כ"לא הוגנת ודורסנית". בין השאר הכוונה לתחומי התקשורת, הרכיבים האלקטרוניים, הפנלים הסולריים ועוד רבים. אך איזו מדינה בהיסטוריה בחלה באמצעים כדי לנצח כלכלית?
7. צריכה מקומית מוגברת: התפתחותו של מעמד ביניים גדול בסין מייצר ביקושים מקומיים גבוהים מאוד שתורמים לגידול של הכלכלה המקומית לצרכים פנימיים. הסינים משתדלים לייצר את הכול בעצמם ולייבא כמה שפחות, ובכך עוזרים עוד לכלכלתם.
8. אשראי זול: הבנקים הגדולים של סין, רובם ככולם בבעלות ממשלתית ישירה או עקיפה, פיזרו אשראים בהיקפים כה גדולים, עד כי יצרו בועת אשראי בתחום הנדל"ן וקיים חשש סביר שמתרחשות גם בועות אשראי בענפים נוספים בסין. עם זאת אשראי צרכנים זול הוא מנוע צמיחה חזק לא רק בסין, אלא גם בארה"ב ובאירופה, שמשתמשות בו כמאיץ עיקרי לחידוש הצמיחה.
פירמידה משפחתית הפוכה
ואולם, לסין המורגלת בקצבי צמיחה שנתיים של 8%-11% בממוצע, לא צפוי קצב צמיחה כזה בעתיד. הסיבה העיקרית להאטה בקצב הצמיחה הצפוי היא סיבות דמוגרפיות. התכנון הצנטרליסטי שהתיר ילד אחד לכל משפחה יצר עיוותים חסרי תקדים בהיסטוריה האנושית. רוב המשפחות הן בעלות שני סבים, שתי סבתות, זוג הורים וילד יחיד. זוג ההורים צריך לדאוג לארבעה סבים וסבתות, והילד היחיד יצטרך לדאוג לזוג הוריו. הפירמידה ההפוכה הזו כבר יוצרת פגיעה, למשל בכך שיש יותר גברים מנשים בגיל הנישואין, עקב הריגת תינוקות נקבות באזורים הכפריים.
אבל, למרות הירידה הצפויה בקצב צמיחה קיימים בסין גורמי צמיחה רבים שהמערב כבר ניצל מזמן, ולכן היא תוסיף ותצמח בעתיד הנראה לעין בקצב גבוה בהרבה מכל מדינה מערבית.
מנקודת מבט ישראלית
הסינים מגלים יותר ויותר עניין בישראל. בעיני הסינים יהודים נחשבים לעם החכם בעולם, ובישראל יש כידוע ריכוז גבוה של אנשים מהסוג הזה. נציגים סינים מגיעים לכאן ומתעניינים בכל מה שיכול להיות מיושם במשק הסיני בממדי ענק, וכבר ביצעו מספר רכישות של חברות ישראליות מהגדולות במשק.
כימצ'ינה הסינית לדוגמה רכשה את חברת מכתשים אגן העוסקת בייצור ושיווק חומרים להגנת הצומח, והם משתמשים בה כבפלטפורמה לביסוס פיתוחים בשוק הסיני ומו"פ שיכול לעזור להם ביצוא ברחבי העולם. הרציונל שלהם דומה ברכישתה של תנובה ע"י חברת ברייטפוד וכנ"ל בעניין שהם גילו ברכישת חברת כלל ביטוח. הם גם מבצעים עסקאות רבות מאחורי הקלעים שאינן מגיעות לידיעת הציבור הרחב. הסינים מגלים עניין מיוחד בפיתוחים הקשורים לתחומי מים, אקולוגיה, פרויקטי תשתית וחברות טכנולוגיה שלהן טכנולוגיה ייחודית עם פוטנציאל בשוק הסיני.
הכותב הוא יו"ר רויטר מידן ומנכ"ל חיסונים פיננסים