שתף קטע נבחר

 

יש ממה לחשוש? הפלסטינים משקיפים בהאג

הרשות הפלסטינית קיבלה מעמד של משקיפה והתקרבה צעד נוסף לעבר תביעה עתידית נגד ישראל בגין "פשעי מלחמה". עם זאת, מדובר בצעד סמלי והפלסטינים עדיין רחוקים מקבלת מעמד קבע

הרשות הפלסטינית קיבלה אמש (ב') מעמד של משקיפה בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג (ICC), צעד שלדברי הפלסטינים מקדם אותם לדרגת חברות קבע באסיפת בית הדין שבה חברות כיום 122 מדינות. עם זאת, מדובר בצעד פורמלי בלבד שכן החתימה על "אמנת רומא", שאפשרה את שדרוג המעמד של הרשות, אינה מאפשרת לה עדיין לנקוט צעדים בבית הדין נגד ישראל.

 

עוד בחדשות:

התאריך של נתניהו לבחירות בליכוד: 31 בדצמבר

חשש לשיטפון באזור דליפת הנפט

דחלילים במקום התושבים שמתו: יפן מידלדלת

 

בתום מבצע צוק איתן איים הנשיא הפלסטיני אבו מאזן לתבוע את ישראל בגין פשעים שכאלו. השגריר הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, הגדיר את המעמד החדש כצעד נוסף בתהליך שעליו הכריז אבו מאזן, וקרא למדינות החברות לסייע לקידום נוסף.

 

גורמים מדיניים בירושלים הגיבו לצעד: "מדובר בשינוי טכני, פרוצדורלי בלבד. אבל אם הפלסטינים ימשיכו בתהליך לקראת הפיכתם לחברה מלאה באו"ם, הם משחקים באש. אז הם יהיו חשופים לתביעות מצד ישראל על מעורבות הרשות בפיגועי טרור ועל אחריותה לירי טילים משטחה". עוד הבהירו כי גם ישראל משקיפה בבית הדין.

ובצד הישראלי:
חקירת מצ"ח על הרג 50 פלסטינים בצוק איתן / יואב זיתון ואליאור לוי
העימות הקיצי ברצועת עזה הוליד חקירה צבאית של שישה אירועים קטלניים, ובהם הרג ארבעת הילדים בחוף, הירי על בית הספר של אונר"א והריגת אישה לאחר שקיבלה אישור מעבר באזור מסוים
לכתבה המלאה

 

"אמנת רומא" היא אמנה בינלאומית המהווה את מקור הסמכות לפעילותו של בית הדין. על האמנה חתומות 139 מדינות, אם כי החתימה היא בבחינת הצהרת כוונות בלתי מחייבת. 67 מדינות אשררו אותה ובכך הפכו לחברות באמנה שנכנסה לתוקף ב-1 ביולי 2002.

 

בחודש אוגוסט הגיע שר החוץ הפלסטיני ריאד אל-מאליכי להאג ונפגש עם תובעים ב-ICC. בסיום הפגישה ציין אל-מאליכי כי יש ראיות ברורות לכך שישראל ביצעה פשעי מלחמה בעזה במהלך מבצע צוק איתן. "ב-28 הימים האחרונים היו ראיות ברורות לפשעי מלחמה שבוצעו על ידי ישראל ברמה של פשעים נגד האנושות", אמר אל-מאליכי לעיתונאים בהאג במהלך ביקורו.

 

הוא הוסיף והדגיש כי משרדו עושה מאמצים להפוך את הפלסטינים לחברים בבית הדין הבינלאומי - צעד שיאפשר ל-ICC לקבל סמכות לחקור חשד לפשעים בשטחים הפלסטיניים.

 

פנייה של הרשות הפלסטינית לבית הדין הבינלאומי בהאג יכולה לשמש גם חרב פיפיות נגד השלטון ברמאללה, וחושפת בכירים פלסטינים לתביעות נגדיות באותו בין דין.

 

ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת הודה בקשיים הכרוכים בהצטרפות לאמנה, אך הבהיר שהפלסטינים יישאו בתוצאותיה ובהשלכותיה, שהם בהחלט אפשריים, כמו למשל העמדה לדין של אישים פרטיים או קבוצות אנשים ב-ICC. בקרוב צפוי הבכיר הפלסטיני להיפגש עם מומחים משפטיים כדי לדון עמם בסוגיות הכרוכות בעניין.

 

איתמר אייכנר השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים