שתף קטע נבחר

באיזה קופ"ח תשלמו הכי הרבה על ביטוח משלים?

מערכת הבריאות הציבורית קורסת - ויותר ויותר ישראלים פונים לביטוחי הבריאות המשלימים: דו"ח של משרד הבריאות מעלה כי 73.4% מהאוכלוסייה מחזיקים בשב"ן של קופות החולים, שעלותו מאות שקלים בשנה. קשישים, נכים וערבים, לעומת זאת, נאלצים להמשיך ולהסתמך על השירותים הממלכתיים. ואיזו קופה הכי יקרה?

כשבתי החולים הממשלתיים צועקים שהם קורסים וקופות החולים נמצאות בגירעון של מיליארדים - אין פלא שהאזרחים חוששים וממהרים לרכוש ביטוחי בריאות. 73.4% מהאוכלוסייה מחזיקים בשב"ן, שירותי בריאות נוספים, אותם ביטוחים משלימים שמציעות קופות החולים, ומוציאים עליהם עשרות שקלים בחודש.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

דו"ח משרד הבריאות, שבדק את נושא הביטוחים המשלימים, מצביע על העלייה המהירה של מספר הרוכשים בשנים האחרונות. מ-2003 ועד שנת 2013 שיעור המצטרפים לקופות החולים עמד על 18% מהאוכלוסייה, אך שיעור המצטרפים לתוכניות הביטוח הנוספות עמד על 30%. כלומר, יותר ויותר ישראלים ממהרים לשים מבטחם בביטוחים שהם משלמים עליהם מכיסם, ולא בסל הממלכתי.

 

אלא שהישראלים לא מסתפקים בכך ומצטרפים לתוכניות הביטוח היקרות יותר. כללית פלטינום גדלה ב-2013 ב-8.6% ומאוחדת שיא ב-11.1%. בלאומית חלה ירידה של 0.4% בשיעור המחזיקים ברובד העליון, ואילו מכבי החלה לשווק את "מכבי שלי" רק בשנת 2013, אך כבר הצטרפו לתוכנית 15% מהמבוטחים. "מגמה זו מצביעה על המשך העמקת שירותי הבריאות הנוספים בקרב האוכלוסייה בישראל", נקבע בדו"ח.

 

בעוד שקופות החולים קורסות, נמצאות בגירעונות של מיליארדי שקלים ומחכות בקוצר רוח לחתום עם המדינה על הסכמי ייצוב שיזרימו להן אוויר לנשימה, תוכניות הביטוח המשלים דווקא רווחיות ביותר. "כללית" הרוויחה 31 מיליון שקלים בשנת 2013, מכבי הרוויחה 37 מיליון, לאומית 10 מיליון, ואילו מאוחדת סיימה בגירעון של 17 מיליון שקלים - שהוא עדיין סכום נמוך משמעותית מהגירעון של הסל הממלכתי.

 

הרווח המצטבר של קופות החולים עומד על 61 מיליון שקלים, בסך הכל 2% מההכנסות של הקופות מדמי החבר. 84% מכלל ההוצאות הן על שירותים רפואיים. כלומר, רובו המוחלט של הכסף חוזר למבוטחים בדמות שירותים רפואיים, טיפולים ותרופות, בניגוד לחברות הביטוח הפרטיות, שם ההחזר למבוטחים עומד על כ-60% בלבד. לפי החוק, קופות החולים חייבות להיות מאוזנות ולכן כל רווח שנצבר חייב לחזור למבוטחים בדמות הוספת שירותים או הורדת הפרמיה.

 

ביטוח משלים: מנציח את הפערים הכלכליים

איפה נשלם הכי הרבה עבור הביטוח המשלים? בשנת 2013 מבוטחי כללית שילמו בממוצע 641 שקלים, במכבי 700 שקלים, במאוחדת 618 שקלים ובלאומית 642 שקלים. עם זאת, כל קופה מציעה שירותים שונים, ולכן לא ניתן לשפוט לפי המחיר איזו תוכנית עדיפה.

 

ומה לגבי מפר החברים? לכללית יש 2.93 מיליון חברים בביטוח המשלים, 70% מכלל מבוטחיה. למכבי 1.73 מיליון חברים בביטוח המשלים, שהם 84% המבוטחים. במאוחדת 760 אלף הצטרפו לתוכניות השונות, המהווים 69%, ובלאומית 490 אלף שהם 63%.

 

מנתוני הדו"ח אפשר ללמוד גם על הפערים המשמעותיים בחברה, כאשר בעוד של-73.4% מהאוכלוסייה יש ביטוח משלים, הרי שבקרב לא יהודים השיעור צונח ל-39% בלבד. גם בקרב קשישים שנאלצים לקבל הבטחת הכנסה ונכים מספר המחזיקים בביטוח משלים נמוך גם כן, ועומד על 63.9% בלבד. בעוד ש-73% מקרב הילדים עד גיל 18 מחזיקים בביטוח משלים, הרי שבקרב ילדים שמשפחתם נאלצת לקבל הבטחת הכנסה הנתון עומד על 30% בלבד.

 

הפערים זועקים גם בהתפלגות לפי מחוזות, כאשר בפריפריה יש פחות מחזיקי ביטוח משלים לעומת המרכז. כ-82% מתושבי המרכז שמבוטחים בכללית מחזיקים בביטוח משלים, לעומת 59% בדרום ו-65% בצפון. במכבי מספר המבוטחים בדרום עומד על 85% ובמרכז על 90%, אך בצפון רק על 78%. במאוחדת הפער הוא גדול במיוחד: 83% במרכז ו-49% בצפון, ובלאומית מדובר על 78% במרכז ו-53% בצפון.





 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
רק ב-30% מהמשפחות העניות יש לילדים ביטוח משלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים