שתף קטע נבחר
 

מערבולת בשוק הרוסי: אובדן שליטה ובריחה

הקריסה של המטבע הרוסי, הרובל, הגיעה לשיאה כאשר מחירו של דולר אחד הגיע לרמה של 75 רובל. השימוש בנשק הריבית במטרה לחזק את המטבע נחל מפלה קשה שהובילה את הצלילה של המטבע ואת בריחת המשקיעים. גם בבורסה בת"א המניות החשופות לרוסיה הגיבו בירידות חדות למפלה של הרובל. לאן פניה של רוסיה?

כבר תקופה ארוכה שהמצב הפיננסי ברוסיה מדאיג את השווקים בעולם. המטבע הרוסי החל להיחלש כבר לפני חצי שנה על רקע הירידות במחיר הנפט והסנקציות שהטילו ארה"ב ואירופה על רוסיה, היום הסערה סביב נפילת המטבע הרוסי הגיעה לשיאה לאחר שהרובל קרס מול המטבעות המרכזיים בעולם.

 

לכתבות נוספות בנושא

 

ההיחלשות של הרובל מול הדולר הייתה היום בקצב מהיר ומסחרר. כך נראתה הקריסה הגדולה של המטבע הרוסי היום - דולר אחד נסחר במחיר חסר תקדים של 75 רובל. זה התחיל בנפילה לשער של 69 רובל לדולר אחד ולאחר חצי שעה בלבד, השער נגע כבר ב-75 רובל לדולר אחד.

 

גם בבורסות בעולם מגיבים למצב ברוסיה, "בחדרי העסקאות עדיין ממשיכה מכירת חיסול של נכסים פיננסים בעלי חשיפה לרוסיה או צמודי רובל", מציין אלעד שמש אסטרטג ראשי בקולמקס בית השקעות.

 

הבלאגן הכלכלי ברוסיה היכה היום גם בבורסת ת"א. מניית אפריקה ישראל, שמנהלת פרויקטים רבים ברוסיה ולכן חשופה לסיכונים של בכלכלת המדינה, צנחה היום בכ-11%. גם חברת הנדל"ן כלכלית ירושלים, הפועלת ברוסיה, צנחה היום בחדות ואיבדה כ-15% מערכה.

 

בורחים בבהלה

מה החריף את המצב היום? המטבע הרוסי הגיב לצעד מפתיע שנקט הבנק המרכזי במדינה במטרה לעצור את הסחרור של הרובל ואת צניחתו. הבנק המרכזי הרוסי הגיב במפתיע והחליט להעלות את הריבית מ-10.5% ל-17% - מדובר בשיעור עלייה עוצמתי ביותר, מה שגרם לאובדן שליטה על הרובל שרק המשיך ליפול בעוצמה מול המטבעות המרכזיים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

 

העלאת הריבית הייתה אמורה דווקא לחזק את המטבע המקומי של רוסיה. בדרך כלל העלאת ריבית גורמת למשקיעים למצוא עניין במטבע המקומי וכך המטבע מתחזק, אבל ברוסיה התגובה הייתה הפוכה לגמרי ותוצאת המהלך הביאה רק לנפילה חזקה עוד יותר של המטבע.

 

העונש של רוסיה

לאור הקריסה של הרובל היום, הכישלון של הבנק המרכזי במדינה עומד במוקד וכרגע לא נראה באופק שום צעד שיכול הבנק לעשות כדי להחזיר את השוק הרוסי ליציבות, "האמינות של הבנק המרכזי הרוסי קיבלה מכה קשה. הספקולנטים זיהו את הכישלון של הבנק המרכזי להחזיר את המושכות לידיו", מסכמים בלאומי שוקי הון.

 

מצבה של רוסיה נובע מההתנהגות המהוססת מלכתחילה של הבנק המרכזי הרוסי להתרחשויות הכלכליות במדינה, כך מסבירים בלאומי שוקי הון. "רוסיה נענשת בגלל הבנק המרכזי שלא נקט במדיניות העלאת ריבית בתחילת המשבר. נפילת הרובל היום היא עדות לכך שהבנק המרכזי מאבד שליטה והוא כרגע במצב בו הוא מגיב ולא יוזם", מציין רוני יונסיאן, מנהל דסק מחקר ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.

 

האם רוסיה בדרך למיתון עמוק? בבית ההשקעות קולמקס מעריכים כי ללא התערבות אלימה הכוללת פתיחת הסחר, הסרת הסנקציות והתייצבות של מחיר הנפט, רוסיה עלולה להיות בדרך לאינפלציה חזקה, זינוק באבטלה ואפילו פשיטת רגל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים