נֶכְדָּן, בוא למִצְלֶה והבה עוּגוֹנִית. מילים חדשות
מליאת האקדמיה ללשון עדכנה את המילון העברי. הפעם התמקדו הלשונאים במונחי המשפחה, אך לא קיפחו תחומים אחרים והחליטו להחליף את "על האש" ולתרגם את "קאפקייק". איך נקרא מעכשיו ל"ג'אנק פוד" ו"פומפה"?
לשונאי האקדמיה ללשון התכנסו השבוע כדי לשנות את שפתנו ולעדכן את המילון העברי עם מילים חדשות. מעתה הנכד של האח או האחות יקרא "נֶכְדָּן", המונח "הלם קרב" הוחלף ב"עָקַת קְרָב", ומפגש החברים שאותו אנו רגילים לכנות "על האש" ייקרא מעתה "מִצְלֶה".
עוד בחדשות:
נשיא המדינה העניק עיטורים לזידאן סייף המנוח ולאלמנת ברוך מזרחי
עשרות הגיעו לקבל ירקות חינם: "פעם התביישתי, אבל היום לא אכפת לי"
בשנים האחרונות הגיעו לאקדמיה ללשון בקשות רבות לקבוע מונחים בתחום המשפחה המורחבת. באקדמיה הסבירו את הבחירה בנֶכְדָּן באומרם כי בעבר קבע ועד הלשון את המילה לבן האח, אלא שהיא לא נקלטה במשמעות זו, ובמקומה משמשת מאז ועד היום המילה אַחְיָן.
כמו כן, דּוֹד רַבָּא ודוֹדָה רַבְּתָא הם אחֵי הסב או הסבתא, כאשר לצד אלו נקבעו גם דּוֹד גָּדוֹל ודוֹדָה גְּדוֹלָה. חִמֵּשׁ וחִמֵּשָׁה הם בני הנין. באקדמיה הבהירו כי חידוש המילה מיוחס לביאליק, ורבים כבר משתמשים בו. עתה החליטה האקדמיה לאמץ את המילה באופן רשמי.
חידושים נוספים נרשמו בתחום המזון. מלבד המילה מִצְלֶה, למזון שאנחנו אוכלים מחוץ לבית ונוהגים לכנות "ג'אנק פוד" נקרא מעתה זְלֹלֶת. באקדמיה הסבירו כי במילה יש שילוב של זלילה וזוֹל.
במקום המילה קאפקייק נשתמש במילה עוּגוֹנִית, ואדם שמקצועו עיבוד והכנה של ממתקים ומוצרים משוקולד יקרא מעכשיו שוקולדאי. מילה זו נבחרה מבין אופציות רבות בהן: שׁוֹקוֹלָדָן, שׁוֹקוֹלָדָר, שַׁקְלָד, שַׁקְלְדַאי, שַׁקְלְדָן, מְשַׁקְלֵד, שׁוֹקוֹלָן ועוד.
באקדמיה ללשון החליטו לאמץ את שלוש המילים: מִגְדְּנַאי - קונדיטור, מִגְדְּנָאוּת - קונדיטאות, מִגְדָּנִיָּה - קונדיטוריה, שכבר
נמצאות בשימוש. מילים נוספות שאשרה מליאת האקדמיה הן תְּמוּנָה מְזַהָה שהינה תמונת פספורט, פַּמְפֶּמֶת - פומפה, ותִּקּוּנַאי - אדם שמתקן דברים. לצד מילה זו הוצעו גם המילים תַּקָּן, תַּקְנַאי. בנוסף, בשל בקשת חיל הרפואה הוחלט לאמץ את המונחים עָקַת קְרָב ותְגוּבַת-עָקָה חֲרִיפָה במקום המונח הֶלֶם קְרָב.
רונית גדיש מהאקדמיה ללשון ציינה כי בהחלטות האחרונות נעזרה האקדמיה רבות בציבור הרחב – גם בהצעות לחידושי מילים, וגם בתגובות הציבור על ההצעות של הוועדה למילים בשימוש כללי שפורסמו באתר האקדמיה ובעמוד הפייסבוק.
"אנחנו מרגישים את העלייה בהתעניינות הציבור בעברית לא רק בתחום חידושי המילים, אלא גם בשאלות הרבות המופנות אל המזכירות של האקדמיה", ציינה גדיש. "בחודש שעבר נשבר שיא חדש והתקבלו למעלה מאלף פניות".