איך פותרים בעיות לטווח ארוך?
יוסף ייעץ למלך פרעה לנהל את ממלכתו תוך הסתכלות קדימה. הוא יורד לשטח, בודק מספר פתרונות שונים ומנסה כל הזמן להתייעל. כך צריך לנהוג כל מנהל טוב. פרשת שבוע כלכלית
וַיְהִי בַבֹּקֶר וַתִּפָּעֶם רוּחוֹ וַיִּשְׁלַח וַיִּקְרָא אֶת כָּל חַרְטֻמֵּי מִצְרַיִם וְאֶת כָּל חֲכָמֶיהָ וַיְסַפֵּר פַּרְעֹה לָהֶם אֶת חֲלֹמוֹ וְאֵין פּוֹתֵר אוֹתָם לְפַרְעֹה: (בראשית מא, 8)
מדוע "וְאֵין פּוֹתֵר אוֹתָם לְפַרְעֹה?" מדוע לא פשוט: "אין פותר אותם?" רש"י מסביר כי הפתרונות היו רבים, אך הם לא סיפקו את פרעה, "ולא היה לו קורת רוח בפתרונם". פרעה לא מתייאש, אלא מתעקש למצוא פתרון, אשר יספק אותו וייחשב לו כפתרון מועיל.
בבואנו לבחון ולפתור בעיות וסוגיות, שצצות ועולות בארגונים, כדאי ליישם את הרעיון הזה הנלמד ממעשהו של פרעה. אל לנו להסתפק בפתרון הראשוני המהיר והזמין, אלא כדאי להמשיך ולהציע פתרונות רבים, לנתחם ולהשוותם ולבחור את הפתרון המתאים ביותר הן מבחינת התוכן הן מבחינת ההרגשה הפנימית.
יַעֲשֶׂה פַרְעֹה וְיַפְקֵד פְּקִדִים עַל הָאָרֶץ וְחִמֵּשׁ אֶת אֶרֶץ מִצְרַיִם בְּשֶׁבַע שְׁנֵי הַשָּׂבָע: וְיִקְבְּצוּ אֶת כָּל אֹכֶל הַשָּׁנִים הַטֹּבוֹת הַבָּאֹת הָאֵלֶּה וְיִצְבְּרוּ בָר תַּחַת יַד פַּרְעֹה אֹכֶל בֶּעָרִים וְשָׁמָרוּ: וְהָיָה הָאֹכֶל לְפִקָּדוֹן לָאָרֶץ לְשֶׁבַע שְׁנֵי הָרָעָב אֲשֶׁר תִּהְיֶין בְּאֶרֶץ מִצְרָיִם וְלֹא תִכָּרֵת הָאָרֶץ בָּרָעָב: (בראשית מא, 36-34)
מפתרון חלומות לפתרון בעיות
יוסף פתר את חלומו של פרעה, ולא די בכך, אלא הוא גם מציע לו הצעות אופרטיביות כיצד יש להתמודד עם הפרשנות שמצא. הוא מציע לפרעה לנהל את המדינה מתוך הסתכלות לטווח רחוק. בטווח הרחוק צפוי משבר של רעב גדול, והדרך הנכונה להתמודד עִמו היא על ידי צבירת מלאי במחסני המזון בשנים הקרובות כהכנה למשבר. כתוצאה מאגירה איטית של תוצרים לא ייגרם חסר במלאי במהלך שנות הצבירה, וכן תהיה אספקה שוטפת בשנים הבאות, בהן לא יהיה מלאי חדש.
אסטרטגיה ניהולית זו נכונה לא רק כאשר קיימת ידיעה על משבר עתידי צפוי. כדאי תמיד לנהל את המלאי באופן שיאפשר תפקוד מקסימלי גם בעתות של משברים בלתי צפויים. תפקודו של הארגון בעתות משבר, בכל תחום שהוא, תלוי בהכנה נכונה ובהיערכות לכל תרחיש אפשרי.
וְיוֹסֵף בֶּן שְׁלשִׁים שָׁנָה בְּעָמְדוֹ לִפְנֵי פַּרְעֹה מֶלֶךְ מִצְרָיִם וַיֵּצֵא יוֹסֵף מִלִּפְנֵי פַרְעֹה וַיַּעֲבֹר בְּכָל אֶרֶץ מִצְרָיִם: (בראשית מא, 46)
יוסף יוצא מבית האסורים ומקבל מינוי חדש: אוצר המדינה ומשנה למלך מצרים. הוא אינו בוחר להישאר בארמון המלוכה ומשם לנהל את ענייני המדינה, אלא עובר בכל ארץ מצרים. הוא "יורד לשטח", "יורד לעם", כדי לבדוק כיצד העסק מתנהל. הוא עורך אבחון ארגוני בשטח, לפני שהוא מביא את ההצעות הקונקרטיות לתוכנית העבודה האופרטיבית. כך צריך לנהוג מנהל טוב. על מנהל, הרוצה להוביל את הארגון להתייעלות, ללמוד תחילה את השטח. לא אחת אנו שומעים את הביטוי: "צמח מהשטח/מלמטה". חשוב להכיר את העבודה ולהרגיש את האנשים בשטח כדי להוביל את הארגון. מי שמנותק מ"למטה" לא יוכל להבין איך הדברים מתנהלים באמת.
מרים שפיר היא יועצת קריירה ומחברת הספר "רעיון עבודה שבועי" - היבטים תעסוקתיים בפרשות השבוע