שתף קטע נבחר

 

הנתיב החדש של המוסלמים לאירופה

הים מסוכן מדי, בולגריה ויוון בנו גדר, ועכשיו רבבות מסתננים מאפגניסטן, סוריה, קוסובו ומדינות נוספות חודרים לאירופה דרך הונגריה. עד שדנים בבקשות המקלט שלהם, הם כבר בורחים לעומק היבשת ונעלמים

בעוד הים התיכון הופך מסוכן מדי עם בוא החורף ונתיבי ההסתננות האחרים הולכים ונסגרים באמצעות גדרות תיל, המהגרים החדשים שמחפשים נתיב הסתננות לתוך מדינות האיחוד האירופי מצאו לאחרונה יעד חדש: הונגריה.

 

עוד חדשות בעולם :

 

אלפי מהגרים, שבאים ממדינות קרובות כמו קוסובו ואלבניה וממדינות רחוקות הרבה יותר כמו אפגניסטן וסוריה, חוצים מדי שבוע לאחרונה את הגבול להונגריה ומבקשים מקלט מדיני.

משפחת מהגרים חוצה את הגבול מסרביה להונגריה (צילום: AP) (צילום: AP)
משפחת מהגרים חוצה את הגבול מסרביה להונגריה(צילום: AP)
המספר הגדול של מהגרים לתוך אירופה הגביר לאחרונה את כוחן של תנועות הימין הקיצוני והתנועות האנטי-איסלאמיות במערב אירופה, וגורם למתחים אפילו באזורים מבודדים ושקטים יחסית, כמו למשל הכפר ההונגרי אסוטהלום, הסמוך לגבול עם סרביה, שם מה שרק לפני שלוש שנים היה טפטוף של מהגרים הפך השנה להצפה של ממש. "המצב הפך השנה לפשוט בלתי אפשרי", אומר ראש הכפר, לסלו אורוצקאי.

 

בקיץ האחרון הוא הקים צוות של פקחים המעבירים את רוב זמנם באיסוף מהגרים, שאותם הם לוקחים לתחנת המשטרה בעיר סגד, שם מבקשים רובם מקלט מדיני בהונגריה. לאחר מכן - בדיוק כפי שעושים המהגרים הנכנסים לאיחוד האירופי דרך שטח איטליה - הם ממשיכים לגרמניה, שבדיה ומדינות אחרות במערב אירופה, שם הם מקווים לפתוח בחיים חדשים או להצטרף לקרובי משפחתם שכבר עשו זאת.

 

"הרבה אנשים באים והם רוצים להיתפס", אומרת קיטי מקינזי, דוברת הנציבות האזורית של UNHCR במרכז אירופה. "הם מגישים בקשה למקלט ואז הם הולכים למה שנקרא מרכזי קליטה. אחר כך רבים מהם, אם לומר בכנות, נעלמים למערב אירופה".

אשפה שהשאירו אחריהם מהגרים שחנו ביערות. סבלנות התושבים פוקעת (צילום: AP) (צילום: AP)
אשפה שהשאירו אחריהם מהגרים שחנו ביערות. סבלנות התושבים פוקעת(צילום: AP)

מפקד משטרת הגבולות בסגד, גאבור אברהרדט, אמר כי רק השנה נפתחו הליכים נגד יותר מ-26 אלף בני אדם מ-61 מדינות בגין חצייה לא חוקית של הגבול דרך האזור שעל הפיקוח עליו הוא אמון. רק לשם השוואה: בשנת 2004, השנה שבה הצטרפה הונגריה לאיחוד האירופי, מספרם עמד על 34 בלבד.

 

3 שעות ברגל עם GPS

לשלטונות הונגריה הוגשו השנה כבר 35 אלף בקשות למקלט מדיני בהשוואה ל-18,900 בשנת 2013, וזרם המהגרים גדל מאוד בחודשים האחרונים. בחודש מרס הוגשו 683 בקשות למקלט מדיני, אבל בנובמבר הוגשו כבר 9,125 בקשות כאלה ובסוף דצמבר המספר החודשי צפוי לעמוד כבר על 12,500. כמחצית מבקשות המקלט השנה היו של מהגרים מקוסובו.

 

"עזבתי כי אני רוצה למצוא לעצמי דרך בחיים", סיפרה אלבנה שבאני, בת 22, שברחה מקוסובו עם בעלה. שניהם מובטלים והרגישו שאין להם תקווה למצוא עבודה בקוסובו, אחת המדינות העניות ביותר באירופה. הם נסעו באוטובוס לרובוטיקה שבצפון סרביה ואז בעזרת ה-GPS של הטלפון הנייד שלהם הם צעדו במשך שלוש שעות לתוך הונגריה ונתפסו על ידי הפקחים באסוטהלום.

 

כמו קוסובורים רבים אחרים, הם מתכוונים לעשות את דרכם לגרמניה, אחת הכלכלות החזקות ביותר באירופה. חלק מהמהגרים מקוסובו אפילו נולדו שם או חיו שם כבר כפליטי מלחמה, אבל גורשו בשנת 2010 כשהרשויות קבעו כי המצב בקוסובו בטוח דיו לחזור לשם.

כפפות שהשאיר אחד המסתננים על עץ ביער (צילום: AP) (צילום: AP)
כפפות שהשאיר אחד המסתננים על עץ ביער(צילום: AP)

הקבוצה השנייה בגודלה של מבקשי מקלט בהונגריה השנה הייתה של 7,400 מבקשי מקלט מאפגניסטן, ואחריה 6,600 איש מסוריה. במהלך ביקור השבוע בגבול ראו כתבי סוכנות הידיעות AP קבוצות רבות של מהגרים. אדם אחד, שהזדהה כפלסטיני מסוריה, אמר באנגלית רצוצה כי עזב את דמשק באוגוסט וצעד את רוב הדרך ברגל. ילד אפגני שנראה בן 12 לכל היותר נחבש באותה העת ברגלו בתחנת המשטרה בסגד.

 

לדברי גורמים ברשויות בהונגריה, מהגרים שעושים דרכם למדינה משתמשים לעתים קרובות ברשתות הברחה ועוברים דרך טורקיה למדינות הבלקן. ברגע שהם מגיעים להונגריה, המשתייכת לאזור התנועה החופשית של מדינות האיחוד האירופי הידוע כ"מדינות שנגן", עומדת ביניהם האפשרות לנסוע ברחבי רוב 28 המדינות החברות בגוש כאילו אין ביניהן גבולות.

 

Frontex, סוכנות הגבולות של האיחוד האירופי, אומרת כי נתיב ההסתננות ממערב הבלקן להונגריה הפך לאטרקטיבי יותר אחרי שהרשויות ביוון הגבירו משמעותית את הכוננות במעבר הגבול "אוורוס" בין יוון לטורקיה לפני שנתיים. גם בולגריה הציבה השנה גדר תיל באורך 33 קילומטר בגבולה עם טורקיה, מה שגרם לירידה משמעותית במספר המסתננים הבלתי חוקיים לשטחה.

מהגרים שהצליחו לחצות את הגבול מחכים להיתפס על-ידי המשטרה (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים שהצליחו לחצות את הגבול מחכים להיתפס על-ידי המשטרה(צילום: AP)

מרטה פרדבי מוועדת הלסינקי ההונגרית, המספקת סיוע משפטי חינם למבקשי מקלט, אומרת כי הנתיב של מערב הבלקן "צבר חשיבות, במיוחד לאור העובדה שאנשים ערים יותר לסכנות הטמונות בחציית הים התיכון בדרך לאירופה". סוכנות האו"ם UNHCR מעריכה שיותר מ-3,400 מהגרים מתו רק השנה במהלך הניסיונות שלהם לחצות את הים התיכון.

 

"תתכוננו, כל הכפר שלנו בדרך"

אל מול זרם המסתננים האדיר נעזרת משטרת הגבולות בסגד בסיוע של פקחים ומתנדבים, התופסים את המהגרים ומחזיקים אותם עד שהם מועברים למתקני שהייה מאולתרים. שם המהגרים, שרק לעתים נדירות נושאים עמם מסמכים, נותנים טביעות אצבע, עוברים בדיקות רפואיות וטיפול אם יש בכך צורך, ומקבלים מזון ושיכון זמני. אלה המבקשים מקלט (כ-95% מהם לדברי אברהרדט) נשלחים למשרד ההגירה, שבהמשך חורץ את גורלם.

פקחים בגבול. חצי מהבקשות נזנחות, כי המגישים המשיכו לעומק אירופה (צילום: AP) (צילום: AP)
פקחים בגבול. חצי מהבקשות נזנחות, כי המגישים המשיכו לעומק אירופה(צילום: AP)

התושבים המקומיים מתלוננים על האשפה שהמהגרים מותירים אחריהם - מברשות שיניים, בגדים רטובים ונעליים קרועות - ועל המדורות שהם מציתים ביערות הסובבים בעודם ממתינים בשעות הלילה להיאסף על-ידי מבריחים.

 

מבין 18,900 בקשות המקלט שהוגשו להונגריה ב-2013, יותר מ-11 אלף בקשות נותרו תלויות ועומדות ללא בקשה לקידום נוסף שלהן על-ידי מגישי הבקשה - מה שמחזק את ההשערה שרוב המהגרים פשוט ממשיכים ליעדים אחרים באירופה, מחוץ להונגריה.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מקינזי: "הרבה אנשים רוצים להצטרף למשפחותיהם במערב אירופה, אבל הרבה אנשים היו נשארים בהונגריה אם היו להם סיכויים טובים יותר להשתלב. לא סביר להניח שזה יקרה. ראש ממשלת הונגריה ויקטור אורבן אמר כי הוא נגד 'מדיניות הגירה ליברלית'".

 

מרטה פרדבי מוועדת הלסינקי ההונגרית אומרת כי תוכניות פליטים כמו אלה שמפעיל הארגון שלה תלויות מאוד במימון האיחוד האירופי

ומקבלות רק סכומים צנועים מהונגריה. ממשלתו של אורבן, היא אומרת, "פועלת במכוון כך שהונגריה לא תהיה מדינה שמציעה משהו שיהיה אטרקטיבי למהגרים בלתי חוקיים או למבקשי מקלט".

 

בינתיים בשטח, בגבול, הפקח וינס סלמה שפועל בגבול באסוטהלום, מצפה לגל גדול של מהגרים שיגיע בדיוק בזמן לחג המולד. הוא מספר כי קבוצת מהגרים מקוסובו סיפרה לו שכל הכפר שלה, כ-2,500 עד 3,000 איש, עושה כעת את דרכו לעבר הונגריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מהגרים מחכים שהמשטרה תבוא לתפוס אותם
צילום: AP
מומלצים