שתף קטע נבחר
 

הסיליקון מסוכן? הכל על ניתוח להגדלת חזה

אלפי נשים עוברות מדי שנה בישראל ניתוח להגדלת חזה. איך בוחרים את סוג השתל, כיצד מתכוננים לניתוח וכמה זמן נמשכת ההחלמה? כתבה שנייה בסדרה שתוציא אתכם בריאים מחדר הניתוחים

זהו אחד הניתוחים הנפוצים בישראל: יותר מ-6,500 נשים עוברות הגדלת חזה מדי שנה בארץ. 

 

עד כמה הניתוח נחשב מסוכן, איך בדיוק הוא מתבצע, מה משך ההחלמה ומה תופעות הלוואי? אנו מגישים את כל התשובות עם ד"ר אודי ארד, מומחה בכירורגיה פלסטית מהמרכז הרפואי תל אביב:

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

חדר ניתוח - הכתבה הקודמת בסדרה:

מה הסיכון? כל מה שצריך לדעת לפני ניתוח קיסרי

  

למה מבצעים הגדלת חזה?

הניתוח נועד להגדיל ולהבליט את השדיים תוך שימוש בשתלי סיליקון. הוא נועד לנשים המעוניינות בחזה גדול יותר או בשיפור הצורה של החזה ובמידת המלאות שלו.

 

לעתים משמש הניתוח להשוואת גודל השדיים במקרים של חוסר סימטריה.

 

כמה נפוץ הניתוח?

לפי נתוני החברה האמריקנית לכירורגיה פלסטית ואסתטית, הגדלת חזה הוא הניתוח האסתטי השכיח ביותר בארצות הברית עם מעל 290,000 ניתוחים בשנה, וכך גם בישראל (כאמור כ-6,500 ניתוחים בשנה).

 

האם יש חלופות לניתוח?

נעשו ניסיונות לפתח חלופות לשתלים, כגון הזרקת חומרי מילוי או שומן לחזה, אבל פעולות אלו פחות מקובלות כיוון שהן מאפשרות הגדלה מוגבלת של החזה, בערך במידת חזייה אחת, ובדרך כלל יש צורך במספר הזרקות חוזרות.

 

מה צריך להכין לפני?

לקראת הניתוח יש לבצע בדיקות דם, ובהתאם לגיל ולמצב הבריאותי בדיקות א-ק-ג, צילום חזה והדמיית שד (ממוגרפיה או אולטראסאונד).

 

מומלץ להימנע מנטילת תרופות נוגדות קרישה כמו אספירין או מיקרופירין, או תוספי מזון טבעיים שעלולים לעכב קרישת דם. מומלץ גם להפסיק לעשן לפני הניתוח.

 

מה קורה ביום הניתוח?

הניתוח מתבצע בדרך כלל במסגרת אשפוז יום בחדרי ניתוח פרטיים. כשעה לפני הניתוח, מתקבלת המטופלת לחדר הניתוח כשהיא בצום (שש שעות ממזון), ומשתחררת הביתה שעות בודדות לאחריו.

 

לפני הניתוח פוגשת המטופלת רופא מרדים שבודק ומכין אותה להרדמה, ואת המנתח שמסמן את החזה לקראת הניתוח. הסימונים נעשים בעמידה, כדי שהמנתח יוכל לדעת מהם הגבולות ההיקפיים של השדיים בזמן שהמטופלת במצב שכיבה.

הניתוח נועד להגדיל ולהבליט את השדיים תוך שימוש בשתלי סיליקון (צילום: index open) (צילום: index open)
הניתוח נועד להגדיל ולהבליט את השדיים תוך שימוש בשתלי סיליקון(צילום: index open)
 

כמה זמן נמשך הניתוח?

הניתוח מתבצע בהרדמה כללית ואורך כשעה.

 

כמה רופאים משתתפים בניתוח?

הניתוח מתבצע לרוב על ידי מנתח יחיד, בעזרת אחות חדר ניתוח.

 

מה בדיוק עושים בניתוח?

הצלחת הניתוח תלויה בתכנון מדוקדק. חשוב מאוד לאפיין את נתוני החזה והשד לפני הניתוח, ולהגדיר את היעדים בניתוח. יש להבין אם מדובר בשד שתמיד היה קטן או שהתרוקן מנפח לאחר הריונות, הנקות או ירידה במשקל. חשוב מאוד להתרשם ממידת הסימטריה של השדיים, הפטמות והעטרות, מעובי רקמת השומן והשד וממבנה בית החזה.

 

בהתאם לממצאים האלה ניתן לגבש המלצה לגבי צורת השתל, מיקום השתל (מתחת או מעל השריר) וגודל השתל. בנשים עם חזה שצנח (פטמה נמוכה) צריך לשלב גם הרמה של החזה, כיון שהגדלת השד לבדה לא תמיד יכולה להרים את הפטמה ולמלא את השד במידה מספקת.

 

הניתוח מתחיל בחתך עורי, לרוב בתוך הקפל מתחת לכל שד (כ-4 ס"מ), אבל החתך גם יכול להיות בגבול העטרה. יש גישה פחות נפוצה שבה ניתן לבצע חתך דרך בית השחי או הטבור, ולבצע את הניתוח בעזרת אנדוסקופ ושתל המכיל מי-מלח.

 

דרך החתך העורי מתבצעת הפרדה של הרקמות ליצירת כיס בממדי השתל המיועד. ניתן למקם את השתל מתחת לרקמת השד ומעל שריר החזה, וזאת אם יש די רקמה כדי לכסות ולרפד את השתל. אחרת, מומלץ למקם את השתל מתחת לשריר החזה.

 

לאחר הכנסת השתל מתבצעת סגירה של החתכים בעור עם תפרים נמסים. לרוב אין צורך להשאיר נקזים.

 

באילו שתלים משתמשים?

שתלי סיליקון שונים זה מזה בצורתם (עגולים או בצורת טיפה), בגובה, ברוחב, בבלט, בנפח ובמרקם החיצוני (מחוספס או חלק). בחירת השתל נעשית בייעוץ לפני הניתוח, בהתאם להעדפת המטופלת ולנתוניה הגופניים. חשוב לזכור ששתל גדול מדי עלול לגרום לאי-נוחות ולצניחה מואצת של השד לאורך זמן.

 

רוב המנתחים הפלסטיים בארץ ובעולם מעדיפים להשתמש בשתלי סיליקון על פני שתלים עם מילוי של מי-מלח. שתלי הסיליקון החדשים של החברות המובילות בעלי סיכון נמוך מאוד לדליפה. אף שבעבר עלו חששות לקשר בין שתלי סיליקון להתפתחות של מחלות ראומטולוגיות וסרטן, לא נמצא בסיס לחששות אלה ובשנים האחרונות חודש האישור לשימוש בחלק משתלי הסיליקון בארצות הברית.

 

לרוב השתלים כיום אין תאריך תפוגה שלאחריו חובה להחליפם. כלומר, אין חובה להחליף שתלים אלא אם כן אובחנה בהם בעיה כלשהי.

 

מה קורה אחרי הניתוח?

בשלב ההתעוררות מהניתוח יש לצפות לעייפות ולטשטוש קל למשך שעות בודדות. מאפשרים למנותחת להתאושש מההרדמה, ואז היא מורשית לרדת מהמיטה ומהכיסא, להתהלך ולהתחיל בהדרגה בשתייה ובאכילה.

אין חובה להחליף שתלים אלא אם כן אובחנה בהם בעיה (צילום: AP) (צילום: AP)
אין חובה להחליף שתלים אלא אם כן אובחנה בהם בעיה(צילום: AP)
 

מה הטיפול שמקבלים אחרי הניתוח?

מיד לאחר הניתוח מקבלים טיפול נגד כאבים ואנטיביוטיקה.

 

מתי משתחררים הביתה?

בדרך כלל משתחררים הביתה כעבור מספר שעות השגחה.

 

מה זמן ההחלמה בבית?

רוב המטופלות נשארות בבית יום-יומיים בלבד. מומלץ שלא לעבוד לפחות שבוע, ולהימנע מהרמת משקלים כבדים וספורט במשך שבועיים לפחות.

 

מה מותר ומה אסור לאכול אחרי הניתוח?

אין הגבלות מזון לאחר הניתוח.

 

איזה טיפול צריך לבצע בבית?

בשבועות הראשונים לאחר הניתוח החזה ייראה מעט נפוח וגבוה - זוהי תוצאה של הנפיחות והבצקת מהניתוח, ויש לצפות לירידה הדרגתית בנפיחות לאורך השבועות הבאים. יש לזכור שהשד ימשיך להתרכך ולקבל את מראהו הסופי במהלך כמה חודשים.

 

אין צורך לטפל בפצעים, כיוון שהם חבושים בפלסטרים. עיקר הטיפול הוא במשככי כאבים לפי הצורך ובאנטיביוטיקה מניעתית לימים הראשונים אצל חלק מהמנותחות.

 

מומלץ להיזהר ממאמץ גופני, בעיקר כזה המערב את אזור החזה, וכן ממחבלות ישירות לאזור הניתוח. 

 

כדאי לתמוך את החזה בחזיית ספורט ללא ברזלים למשך שבועיים ולהימנע מהרמת משאות כבדים. יש להימנע משכיבה על החזה במשך כמה שבועות, עד שהשתלים מחלימים במקומם.

 

מהם סימני האזהרה המצריכים פנייה למיון או לרופא?

יש לפנות לרופא או לחדר המיון אם מופיעים סימני דימום או זיהום: חום גבוה, נפיחות בלתי סבירה של השד (בעיקר אם צד אחד גדול בהרבה מהשני), דמם משמעותי, אודם ניכר המתפשט על העור או הפרשה מתחת הפלסטרים, וכאבים מתגברים שאינם מוטבים מתרופות.

 

מתי אפשר לחזור לפעילות ספורט?

ניתן לחזור לפעילות אירובית בסיסית (הליכה וריצה קלה) לאחר כשבועיים, תוך שימוש בחזיית ספורט. כדאי להימנע מהרמת משקולות כחודש מהניתוח.

 

מתי נדרשת ביקורת אצל הרופא?

יש לבצע ביקורת אצל המנתח כשבוע לאחר הניתוח.

 

ייעוץ רפואי: דר אודי ארד, מומחה בכיר לכירורגיה פלסטית והמרכז המשולב לאסתטיקה, ביה"ח איכילוב

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לרוב השתלים כיום אין תאריך תפוגה שלאחריו חובה להחליפם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים