שתף קטע נבחר

 

השמד ומשול. 2014, הסיפורים שהכעיסו אותנו

העולם כולו נגדנו, היד הקלה על ההדק נגד שחורים, סרטוני ההוצאה להורג שמשכיחים את זוועות אסד, ארגון הטרור האפריקני שאיש לא עוצר, עשרות הסטודנטים שהועלמו - וארדואן אחד. זה מה שעצבן אותנו השנה בעולם

תכלה שנה וקללותיה: לא ולדימיר פוטין, לא קים ג'ונג און, לא איראן וגם לא האוכל המגעיל של מישל אובמה. רגע לפני שהופכים את הדף על שנת 2014 ומקבלים את פניה של 2015, בחרו עורכי דסק החוץ וכתבי ynet להעלות על דף האינטרנט כמה סיפורים שהכעיסו אותם במיוחד בעולם בשנה האחרונה - מזוועות דאעש ועד לטבח בעשרות סטודנטים במכסיקו

 

2013, השנה שהייתה: עולם בלי סודות

   

עוד חדשות בעולם :

תעלומה: איך נכנסה אשת המרגל להריון?

ומה רואים בקולנוע של קים ג'ונג און?

בת הרוכל השחור שנהרג: 'אנו לא נגד שוטרים'

 

דאעש על ראש שמחתנו

במרס 2015 יציינו בסוריה ארבע שנים לתחילת ההתקוממות נגד משטרו של בשאר אסד שגבתה את חייהם של יותר מ-200 אלף בני אדם. מבין שלל מעשי הטבח של המשטר הסורי בארבע השנים האחרונות, תקרית אחת שבה השתמש המשטר בנשק כימי במזרח דמשק הביאה למותם של יותר מ-1,300 בני אדם ולאלפי נפגעים וכמעט הכניסה את ארה"ב למלחמה בסוריה. אבל אז מתח הנשיא האמריקני ברק אובמה את הקו האדום שהציב קודם לכן, קיבל רגליים קרות ונשאר מחוץ למערכה.

 

ג'ון והחבורה: כך מפיק דאעש הוצאה להורג

סרטון של דאעש: ראש כרות של אמריקני

 

"העולם לא רוצה שאסד יילך. הוא שכח אותו. יותר מ-200 אלף בני אדם נהרגו בגללו. עשרה מיליון בני אדם הפכו להיות פליטים בתוך סוריה ומחוצה לה - יותר מכל האוכלוסייה בישראל. אסד ימשיך להרוג עוד אנשים ולשלוט בסוריה", העריך בפניי באחרונה גורם אופוזיציה סורי. אסד, אגב, פירק על פי הסכם בינלאומי את הארסנל הכימי שלו והוציא אותו מהמדינה, אבל יש לא מעט דיווחים על כך שמשטרו עושה שימוש בכלור נגד אוכלוסייה אזרחית במקום בגז סארין.

 

הוצאתו להורג של אלן הנינג הבריטי

הוצאתו להורג של אלן הנינג הבריטי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אבל עזבו אתכם מאסד. מה שמעניין בימים אלה את הקהילה הבינלאומית זה איך להיפטר מדאעש בכל דרך אפשרית. מה שלא הצליחו לעשות 200 אלף הרוגים וטבח כימי מתוקשר ביותר הצליחו לעשות סרטונים מזוויעים של הוצאות להורג מצד ארגון טרור אכזרי וציני במיוחד.

 

מנקודת מבטו של אסד, השנה האחרונה הייתה מוצלחת במיוחד מבחינתו על רקע ההתעסקות האובססיבית של העולם בדאעש. המשטר הסורי כבר הפך לחצי לגיטימי. אפילו ארצות הברית אומרת את זה אף שלא באופן ישיר. מצד אחד אומרת וושינגטון שאסד אינו לגיטימי, אבל מצד שני מבקשת ממנו לתקוף את מעוזי דאעש בסוריה.

 

אלה אותם אמריקנים שהיו על סף תקיפת המשטר הסורי רק לפני יותר משנה. נראה כאילו זה קרה לפני שנות אור, אך בעבר הלא רחוק אין מי שלא הזדעזע ממעשי הטבח של המשטר בדמשק, ממספר הגופות שנערם כל יום בערים ומהסיפורים הטרגיים והבלתי נתפשים של אזרחים חפים מפשע שמשלמים את מחיר הסכסוך.

 

הרודן בחליפה מעונבת רשם לעצמו שנה מוצלחת. אסד ()
הרודן בחליפה מעונבת רשם לעצמו שנה מוצלחת. אסד

למרבה הצער, האכזריות הבלתי ניתנת לעיכול של דאעש החליפה את האכזריות שפתאום "ניתנת לעיכול" של אסד.

 

שנת 2014 הוכיחה שעבור העולם, בייחוד המערב, אפשר לעבור לסדר היום כשרודן ערבי עם חליפה מעונבת והשכלה מערבית מבצע הרג המוני מהכיסא שלו בארמון, אבל לא ניתן לעבור לסדר היום כשארגון טרור מבצע הוצאות להורג ודואג שתמיד תהיה מצלמה באזור כדי לתעד את הרגע האכזר.

 

(רועי קייס)

 

חייל לבן מכה חייל שחור

תגידו שלא יכול להיות שבמדינה מתקדמת כמו ארה"ב, ברחוב בניו יורק, לאור יום, שוטרים מפילים אדם על המדרכה וחונקים אותו למוות. הצילום המדהים הזה משודר שוב ושוב על מסכי רשתות השידור האמריקניות, כשברקע מתווכחים משפטנים ופעילי זכויות אדם על החלטת המושבעים לפני כמה ימים שלא להעמיד לדין את השוטרים החונקים.

 

זעם ב-NY: שוטר שחנק למוות שחור לא יואשם

 תיעוד: יצאו מהניידת והרגו את הילד השחור

 

זה מעורר שאלה מה בדיוק התרחש בימים שלפני לידת הסמרטפונים - וזה לא היה מזמן. אדם שחור גדול ממדים בשם אריק גארנר עומד בפינת רחוב ביי סטריט בסטייטן איילנד, מניף ידיים לצדדים, מדבר, מסביר, צועק. לא תוקף, לא שולף אקדח ולא סכין. כנראה שרק מסרב להיעצר. תוך שניות תוקפים אותו כמה שוטרים ומפילים אותו לקרקע. עד כאן הכול חוקי, אבל די מסריח. ואז מגיע הרגע המדהים: גארנר צועק שוב ושוב שהוא חולה אסטמה ולא מצליח לנשום, אבל אחד השוטרים ממשיך ללפות את צווארו וללחוץ. שוטר אחר מוחץ את ראשו. תוך זמן קצר נשם את נשימתו האחרונה ומת.

 

הנער בן ה-18 היה לא חמוש כשנורה למוות. בראון (מימין) והשוטר שהרג אותו וילסון (צילום: AFP PHOTO / St. Louis County Prosecutor's Office) (צילום: AFP PHOTO / St. Louis County Prosecutor's Office)
הנער בן ה-18 היה לא חמוש כשנורה למוות. בראון (מימין) והשוטר שהרג אותו וילסון(צילום: AFP PHOTO / St. Louis County Prosecutor's Office)

הצטרף למחאת השחורים. לברון ג'יימס עם חולצת "אני לא יכול לנשום" של אריק גארנר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצטרף למחאת השחורים. לברון ג'יימס עם חולצת "אני לא יכול לנשום" של אריק גארנר(צילום: AFP)

יצאו מהניידת וירו בילד תוך שתי שניות. טמיר רייס ואקדח הצעצוע (צילום: מתוך יוטיוב) (צילום: מתוך יוטיוב)
יצאו מהניידת וירו בילד תוך שתי שניות. טמיר רייס ואקדח הצעצוע(צילום: מתוך יוטיוב)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

גארנר לא היה צדיק. הוא מכר סיגריות באופן פיראטי ובלי לשלם מסים ועצבן את בעלי העסקים באזור ואת השוטרים. במילים אחרות: עבריין קטן שמנסה להתפרנס. אך בכל מקרה, לא הייתה לשוטרים כל סיבה שבעולם לחנוק אותו למוות. אלמנתו סיפרה שרצתה להזדקן אתו ביחד וליהנות מנכדים. זה נגמר. עכשיו היא פוחדת כשבנה בן ה-15 יוצא לרחוב.

 

בחודש אוגוסט, השוטר הלבן דארן וילסון ירה למוות בנער השחור בן ה-18 מייקל בראון בעיר פרגוסון במדינת מיזורי. חבר מושבעים החליט שלא להעמידו לדין. בקליבלנד שבמדינת אוהיו ירה שוטר לבן למוות בילד שחור, טמיר רייס בן ה-12 ששיחק בגן משחקים עם אקדח צעצוע. צילום וידאו חשף את העובדה שהשוטר ירה בילד שתי שניות לאחר שירד מהניידת. גם באריזונה הרג שוטר לבן אזרח שחור.

 

לא בכל המקרים מדובר בשחורים תמימים. לא בכל המקרים צריך להאשים מיד את השוטרים, שעובדים קשה כדי להגן על האזרחים. הקהילה השחורה בארה"ב זקוקה להגנה יותר מכל קהילה אחרת, והשחורים צריכים להודות למשטרה שמנסה להגן עליהם. אבל שוטר לבן הורג אזרח שחור זה כבר עניין שבשגרה. תראו את המספרים: צעירים שחורים בגילים 15 עד 19 נהרגים פי 21 פעמים יותר מאשר לבנים.

 

(יצחק בן-חורין, וושינגטון)

 

לא גינית, לא עשית

או"ם? שמום. אירופה? יש לנו את אמריקה. ארה"ב? רק על עצמנו צריך לסמוך.

 

"העולם כולו נגדנו" הפך בשנה האחרונה לא רק לסיסמה, אלא גם לדרך פעולה. ההתעלמות ממזכ"ל האו"ם באן קי-מון, התגובות הבוטות למדינות האירופיות שהודיעו על הכרה במדינה פלסטינית, ההתבטאויות בשיחות סגורות של שר הביטחון יעלון, לפיהן מזכיר המדינה קרי "משיחי ואובססיבי" - כל אלו ועוד רק חיזקו את תחושת המצור שראש הממשלה בנימין נתניהו מנסה להנחיל כאן.

 

למי קראת אובססיבי ומשיחי? יעלון וקרי (צילום: ירון ברנר, מתי שטרן) (צילום: ירון ברנר, מתי שטרן)
למי קראת אובססיבי ומשיחי? יעלון וקרי(צילום: ירון ברנר, מתי שטרן)

לרוב זה מתחיל בקידום בנייה של 10 יחידות דיור, אולי קצת יותר, ביישוב - נקרא לו מעלה אפרת ג'.

 

כן, זה באמת יכול להכעיס שהצרפתים והבריטים מגנים בנייה שכזו במעלה אפרת ג'. בסך הכול, מה רוצים תושבי מעלה אפרת ב'? איכות חיים טובה יותר, נוף משופר, פחות צפיפות.

 

וכן, זה ממש יכול להרגיז שהאו"ם בהודעתו אומר כי בנייה כזו, של 10 דירות, במעלה אפרת ג', מדאיגה ולא מקדמת את השלום במזרח התיכון. הרי בסוריה עורפים ראשים, הטרור של דאעש מגיע עד אוסטרליה וגם באפריקה האיסלאמיסטים רוצחים. אז תהליך שלום? למה זה צריך בכלל לעניין אותך, מר באן?

 

תדרוכים שמעניינים רק את התקשורת הישראלית. דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
תדרוכים שמעניינים רק את התקשורת הישראלית. דוברת מחלקת המדינה ג'ן סאקי(צילום: AFP)

וכן, זה אפילו מרתיח שהאמריקנים, בתדרוך היומי של מחלקת המדינה/הבית הלבן/שניהם, תדרוך שמעניין רק את התקשורת הישראלית, טוענים כי בנייה ב"התנחלויות", ולא בהתיישבות חלילה, אינה לגיטימית. שוטרים לבנים יורים אצלכם ברחובות בשחורים ולכם אכפת מה מתרחש אצל החברה הכי טובה שלכם, במעלה אפרת ג'? זו ידידות?

 

אבל אולי, ברגע של שפיות זמנית, כשהכעס שוכך, אולי בכל זאת כדאי להקשיב להם. לאו"ם, לאירופים, לאמריקנים. לגינויים, לדאגות, לאזהרות. כמו הפלסטינים, גם העולם כנראה לא יילך לשום מקום.

 

(סער הס)

 

בוקו ומבולקה

לא חראם? חראם עלינו. בוקו חראם. אז נכון, הארגון הקיצוני הפועל בצפון-מזרח ניגריה העניק לנו, עורכי החוץ, לא מעט אפשרויות לכותרות מתחכמות, אבל מעבר לכך אין שום דבר מצחיק בקבוצה החולנית הזו. גם שמו של הארגון, שהפך למטרה הקדושה שלו, אינו מעלה גיחוך - "חינוך מערבי הוא חטא".

 

לא חראם. ארגון הטרור שרוצח תלמידי בית ספר

הבריחה משבי בוקו חראם: נערות מעידות

 

בוקו חראם, שהחל את דרכו ב-2002 (וייתכן שפעל עוד בשנות ה-90), "זכה" להיצרב בתודעה העולמית השנה, ב-14 באפריל, אז חטף 276 נערות שבאותו הזמן נבחנו בבחינות הבגרות בבית הספר. ימים לאחר מכן איים מנהיג הארגון, אבו בכר שקאו, למכור אותן לעבדות ולכפות עליהן נישואים. חטיפת הנערות הפכה, ובצדק, לקמפיין מחאה בינלאומי תחת ההאשטאג BringBackOurGirls#.

 

עדיין בשבי. הנערות החטופות בניגריה    (צילום: AFP)

עדיין בשבי. הנערות החטופות בניגריה    (צילום: AFP)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מי יעצור אותם? אבו בכר שקאו ולוחמיו בארגון הטרור "בוקו חראם" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מי יעצור אותם? אבו בכר שקאו ולוחמיו בארגון הטרור "בוקו חראם"(צילום: AFP)

אולם מאז שככו קולות המחאה העולמיים ובוקו חראם המשיך בחטיפות ובפיגועים קטלניים שגבו רק ב-2014 את חייהם של כמעט 4,000 בני אדם. באוקטובר, כשנדמה היה כי הושגה הפסקת אש ודווח שהנערות ישוחררו, נשמעה אנחת רווחה עולמית. אולם שבועיים לאחר מכן הכחיש שקאו שהגיע להסכמות עם ממשלת ניגריה והעולם נאלם דום.

 

בחודשים האחרונים החל ארגון הטרור להשתמש במחבלות מתאבדות בפיגועים רצחניים המכוונים שוב נגד תלמידים בבתי ספר ובמכללות. בוקו חראם אינו מחבל רק במוסדות חילוניים שנתפשים בעיניו כופרים אלא גם מכוון מתקפותיו נגד מסגדים. מטרת העל שלו היא להשריש באזור את פרשנות השריעה הנוקשה בדרך להקמת מדינה איסלאמית אדוקה בניגריה. קבוצה זו טובחת בעם הניגרי ואין מי שיעצור אותה. לא קואליציה בינלאומית ולא סלבריטאים שמצטלמים עם נייר. ואין מילה אחרת לתאר את זה מלבד - מכעיס.

 

(ליטל גנה)

 

להרוג ג'ירף, להפיל מרמיטה

גן חיות בקופנהגן ממית את מריוס, ג'ירף "מיותר", מחשש שיזדווג. ברזיל נכנסת לסחרור מונדיאל, אלפים הופכים להומלסים בגלל זינוק במחירי הדירות. הסירחון מאחורי הניצחון הדחוק של ניקולס מדורו בבחירות לנשיאות ונצואלה. הסוף הידוע מראש של המשא ומתן המתיש בין איראן למערב. יחסי הציבור של "מלזיה איירליינס". כלב של אחות שחלתה באבולה מומת בספרד. 

 

דנמרק: ג'ירף "מיותר" הומת ויושלך לאריות

 

"נשים לא שוות לגברים". ארדואן (צילום: AP) (צילום: AP)
"נשים לא שוות לגברים". ארדואן(צילום: AP)

רג'פ טאיפ ארדואן חונך את הארמון שלו. ארדואן טוען שנשים לא שוות לגברים. ארדואן סוגר את טוויטר ויוטיוב. זמרת שרוצה להתפרסם מציעה את בתוליה תמורת שחרור הנערות החטופות בניגריה. שרת התרבות של צרפת מודה שלא קראה ספר שנתיים. הפאניקה סביב הפריצה הצפון קוריאנית ל"סוני", השתיקה סביב מה שקורה בצפון קוריאה. הקיר המכוער בבניין עצרת האו"ם בניו יורק. ראש העיר ניו יורק מפיל מרמיטה בחג וגורם למותה. ה"רגשי" של המלכה אליזבת' השנייה לקראת משאל העם בסקוטלנד.

 

סקנדל מין בפולין: הופרד זוג חמורים מאוהב

הטיוח נחשף: מתה המרמיטה שהפיל ראש העיר ניו יורק

 

גן חיות בפולין מפריד זוג חמורים שהכעיסו אמהות כי קיימו יחסי מין לעיני ילדים. הטענות שחוסה אלברנגה משקר ולא נסחף עם סירה 13 חודשים באוקיינוס. זה שהמקום הראשון שתהיה בו עיר ממוזגת זה דובאי. הוותיקן מפגין פתיחות חסרת תקדים כלפי הומואים וממהר להתקפל. ולדימיר פוטין סוגר סניפי מקדונלד'ס במוסקבה בתגובה לסנקציות. דיונים על אסתטיקה קולנועית בהוצאות להורג של דאעש. מאות אוסטרלים עושים סלפי ליד בית הקפה שבו התבצר המחבל.

 

סין אוסרת על משחקי מילים בטלוויזיה ובפרסומות. חברת סטארפ-אפ ישראלית מוציאה ממוסד פסיכיאטרי את המתורגמן מטקס האשכבה של מנדלה כדי שיוביל את הקמפיין שלה. נעמי קמפבל מתבלבלת ומברכת את "מלריה" על פרס נובל לשלום. הרפש והטלנובלה בחייו של פרנסואה הולנד, מהמנהיגים האפורים אי פעם. פוטין מכסה בצעיף את אשת הנשיא הסיני ומעורר סערה ברשתות החברתיות. הביטוי "סערה ברשתות החברתיות".

 

(יואב תירוש)

 

הסטודנטים שנעלמו מעל פני האדמה

בואו נגיד שכמה עשרות סטודנטים להוראה בתל אביב עולים על אוטובוסים, נוסעים לירושלים ומפגינים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה.

 

בואו נגיד ששוטרים במדים מגיעים לאזור ההפגנה ביחד עם כמה חמושים לא מזוהים, מתחילים לירות לכל עבר באש חיה, הורגים שישה סטודנטים, פוצעים יותר מ-20 ולוקחים למעצר 43 סטודנטים.

 

ראש עיר ואשתו הורו להעלים עשרות

קברי אחים, עשרות נעדרים ומשטרה בלי נשק

 

בואו נגיד ש-43 הסטודנטים שנעצרו נעלמים כאילו בלעה אותם האדמה, ובואו נגיד שלאף אחד במדינה לא ממש אכפת מהסיפור עד מציאתם של כמה קברי אחים ובתוכם עשרות גופות חרוכות - באזור שבו נעלמו עשרות הסטודנטים.

 

מחו על המדיניות הכלכלית של הממשלה המכסיקנית. צללים של הסטודנטים הנעדרים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחו על המדיניות הכלכלית של הממשלה המכסיקנית. צללים של הסטודנטים הנעדרים(צילום: רויטרס)

הורו לטבוח בסטודנטים המוחים. ראש העיר איגואלה, חוסה לואיס אבראקה, ורעייתו מריה דה לוס אנחלס פינדה וייה (צילום: AP) (צילום: AP)
הורו לטבוח בסטודנטים המוחים. ראש העיר איגואלה, חוסה לואיס אבראקה, ורעייתו מריה דה לוס אנחלס פינדה וייה(צילום: AP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

מחאה בוערת. הצתת בניין ממשלה במדינת גררו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מחאה בוערת. הצתת בניין ממשלה במדינת גררו(צילום: רויטרס)

בואו נגיד שבדיעבד התברר ששוטרים מושחתים העבירו את הסטודנטים לידי כנופיית סמים. ובואו נגיד שחברי הכנופיה רצחו את כל 43 הסטודנטים בהוראת ראש העיר, רעייתו ומפקד המשטרה המקומי, השליכו את גופותיהם לתוך בורות, שרפו אותן ואז זרקו את השרידים לנהר.

 

עכשיו בואו נעצום את העיניים ונשאל את עצמנו "האם דבר כזה באמת יכול לקרות אצלנו כאן בישראל?". טוב, נו, ברור שהתשובה היא "לא" מוחלט. אז איפה כן? ובכן, יש כמה מקומות שעולים ישר בראש - אבל נכון לשנת 2014, הסיפור שזעזע את העולם והכעיס מכסיקנים רבים אירע בין חופיה הנהדרים של אקפולקו במערב מכסיקו לבין חופיה הנהדרים של קנקון במזרח מכסיקו - בעיר איגואלה.

 

מאז חשיפת הסיפור הקשה קמה צעקה גדולה במכסיקו, מאות ואלפי בני אדם הפגינו ברחובות, הבעירו צמיגים ומבני ציבור, מחו נגד אוזלת ידה של הממשלה ואף דרשו מהנשיא אנריקה פנייה נייטו - שמתמודד עם האתגר הגדול ביותר לשלטונו מאז נבחר ביולי 2012 - להתפטר. אלא שהפרשה רחוקה מסיום, הממשלה והנשיא לא התפטרו, ורק מנוחת המשפחות השכולות עדיין לא שקטה וזה מקומם.

 

(רועי סמיוני)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
יותר מדי מקרים בארה"ב של הרג שחורים על ידי שוטרים לבנים
צילום: AFP
מומלצים