הפקות המקור נעלמות מתקציב הרשות השנייה
הרשות השנייה הקציבה ל-2015 אפס שקלים להפקות מקור הכוללות דרמה וסרטי תעודה, כך נודע ל-ynet. עם זאת, מועצת הרשות החליטה להקצות 7 מיליון שקל לתחום ההפקות שיילקחו מתוך הקנסות ששילמו זכייניות ערוץ 2 ו-10 ב-2014. מימון זה יועבר לחברות חיצוניות ולכן עדיין לא ידוע מה יעלה בגורל התחום. מה שבטוח - נראה על המסך בעיקר תוכניות ריאליטי וחדשות
הסכום אותו הקציבה הרשות השנייה לרדיו וטלוויזיה בתכנון התקציב לשנת 2015 לתחום ההפקות התיעודיות, הכוללות דרמות וסרטי תעודה, הינו אפס שקלים. אלא שמועצת הרשות השנייה, בראשותה של אווה מדז'יבוז', החליטה להעביר לתחום ההפקות 7 מיליון שקל, שהם יילקחו מתוך הקנסות ששילמו זכייניות ערוץ 2 ו-10 במהלך 2014 לרשות. כך נודע ל-ynet.
כתבות נוספות בנושא הרשות השנייה
גורמים ברשות השנייה אמרו, שמדובר אמנם במהלך חוקי, אבל הוא מעיד עד כמה תחום ההפקות הולך ומאבד מערכו. לדבריהם, למעשה, תחום ההפקות ברשות השנייה יבוטל. המימון יועבר לחברות חיצוניות, אשר עדיין לא בטוח אם יעברו את תנאי המכרזים הדרושים להכנת הפקות מקור.
בימים אלו משלימה הרשות השנייה את הצעת התקציב, שתועבר לאישור משרד האוצר, וככל הידוע, בתוך המסגרת התקציבית, שתועמד על עשרות מיליוני שקלים, לא יהיה שקל אחד לתחום ההפקות התיעודיות.
המשמעות היא שהצופים בערוצים המסחריים ב-2015, בערוץ 2 ו-10, יראו הרבה חדשות, תוכניות ריאליטי וקצת סרטים דוקומנטריים 'לייט', אבל לא ישקדו עוד על הפקות דרמה ותעודה. יש לציין, שבידי הרשות השנייה נמצאים היום כ-25 סרטי תעודה בשלבי סיום, שיוכלו לעלות על המרקע במהלך 2015.
מאז הקמת הרשות השנייה, היא מכלילה בתוך התקציב השנתי שלה, שעומד על עשרות מיליוני שקלים (ב-2011 הוא עמד על 60 מיליון שקל ומאז אין שקיפות לגבי נתון זה - י.ו.), כמה מיליוני שקלים לתחום ההפקות, סכום שהלך וקטן בשנים האחרונות. אם לפני כ-7 שנים הועמד תקציב התחום על כ-20 מיליון שקל, הרי שהוא קוצץ והועמד ב-2014 על 4 מיליון שקל בלבד.
על פי התהליך, הכספים להפקות מועברים מהזכייניות המסחריות למשרד האוצר והוא זה שמעביר את הסכומים לרשות השנייה. מדי שנה כאמור להיות מועבר סכום של 15 מיליון שקל על ידי הזכייניות והשאר תוספות תקציב. כאמור, בסופו של דבר יועמד הסכום ב-2015 על 7 מיליון שקל, אך הוא לא מועבר מתקציב הרשות של 2015, אלא מכספי קנסות לצרכים שונים, שנלקחו מהזכייניות במהלך 2014. לאור הקיצוץ החד וחוסר היכולת לתקצב דרמות וסרטי תעודה, הודיע לפני כחצי שנה יוסי מולה, ראש תחום ההפקות ברשות השניה מאז 2005, על פרישתו מהתפקיד. התפטרותו תיכנס לתוקפה כבר בחודש הבא.
תחום ההפקות תומך בהפקת סרטים ותוכניות, בעיקר בז'אנר התיעודי. ההפקות אמורות לעסוק בנושאים מגוונים ובתכנים שבדרך כלל לא מקבלים ביטוי מספק בשידורי הערוצים המסחריים, והרשות הצהירה לאורך השנים על החשיבות הרבה שהיא רואה בהפקות אלו, שיש בהן עניין וערך ציבוריים.
ההפקות מבוצעות בהתאם לסעיף 48 בחוק הרשות השנייה, ובכל שנה מגדירה הרשות את הנושאים המרכזיים בהם תעסוק בהפקות שלה ואת המסגרת התקציבית לכך. ההפקות נעשות באמצעות מכרזים פתוחים וסגורים, קרנות שהקימה הרשות, שיתופי פעולה עם קרנות קולנוע וטלוויזיה וגופים ציבוריים וכן שיתופי פעולה עם גופי שידור מחו"ל. הפקות הרשות משודרות היום בערוצים המסחריים, 2 ו-10, במסגרת 'רצועה מהחיים' ואחוזי הרייטינג נאים. בנוסף מקדם תחום ההפקות הפקות של יוצרים צעירים באמצעות 'קן סנונית'.
מקורות ברשות השנייה הסבירו כי המצב סביב ההפקות מעיד על כניעת הרשות השניה לזכייניות מצד אחד, ועל חוסר הבנה מצד משרד האוצר, שמוותר לזכייניות על החובות. למשל, המקורות סיפרו כי משרד האוצר ויתר לזכייניות על חוב של 15 מיליון שקל, שהיו אמורים להעביר אליו לטובת תחום ההפקות, לאחר ששי באב"ד, מנכ"ל הרשות השנייה שהתפטר, הסכים לוותר על החוב. זאת בניגוד להצהרתו בתקופת כהונתו הקצרה, שישפיע על לוח השידורים ויעשה אותו איכותי יותר עם הקפדה על שידור תכנים בעלי חשיבות ציבורית, כמו דרמה, סרטים דוקומנטריים ותחקירים.
ב-2014 אף הוסיף באב"ד 800 אלף שקל לתקציב ההפקות, לצורך הפקות בנושא נשים, הקהילה האתיופית וימי זיכרון, ודרש שעל כל שעת ריאליטי או בידור, יחוייבו הזכייניות בשעה של סוגה עילית (דרמה או תעודה). אלא שטרום התפטרותו, בדיונים על תקציב 2015, הודיע כי תחום ההפקות יועמד על אפס שקלים עגול. עם זאת, מקור אחר ברשות השנייה אמר שרק לפרוטוקול כתוב אפס שקלים, ויקחו תקציב להמשך ההפקות מסעיפים אחרים בתקציב.
מהרשות השנייה נמסר: "מועצת הרשות השנייה אישרה להפנות את כספי העיצומים הכספיים שמתקבלים מזכייני הרשות כתוצאה מהליכי הפרות לטובת קידום הפקות מקור. במסגרת זו המועצה תתווה את הנושאים והתקציבים להפקות השונות בכדי להבטיח שכספים אלו יועברו חזרה למסך הטלוויזיה לטובת ציבור הצופים באמצעות הפקת תוכן ישראלי. הפקות אלה יבוצעו בשיתוף עם זכייני הרשות במסגרת מערכת הפקה חיצונית. הרשות רואה לנגד עיניה את טובת הציבור על מנת שיהנה ממגוון רחב ועשיר ככל שניתן של תכנים איכותיים, עשירים ומעניינים. הפקות הרשות גם במתכונת זו ימשיכו להוות מנוף משמעותי וחשוב לעידוד שוק ההפקה והיצירה הישראלית, תוך העשרת התוכן המקורי בטלוויזיה".