93% מרופאי הפוריות בישראל: נתנו טיפולים מיותרים
הנשים לוחצות לטיפולי פוריות אינסופיים, הרופאים מתנגדים למימון טיפולים ללא הגבלה - ובדרך מבוזבזים כספי ציבור. זו התמונה שעולה ממחקר שבוצע באוניברסיטה העברית, שבדק מה עומד מאחורי אינפלציית טיפולי הפוריות בישראל. יו"ר האגודה לפוריות: ידינו כבולות, החוק מחייב אותנו לבצע הטיפולים
הנשים לוחצות - הרופאים מבצעים טיפולי פוריות מיותרים: מחקר חדש מצא כי כ-93% מרופאי הפריון בישראל הרגישו כי הטיפול שביצעו מיותר ובוצע רק כתוצאה מדרישת המטופלים. הרופאים מבקשים להגביל את הטיפולים ומזהירים כי הם גורמים לסיכון מיותר למטופלת, ומבזבזים את כספי מערכת הבריאות הציבורית.
הרופאים: מתנגדים למדיניות הקיימת בתחום
מדינת ישראל היא שיאנית השימוש בטכנולוגיות עזר לפריון והפריה חוץ-גופית, ולמעשה היא במקום הראשוןהאמהות מדברות
"אם היו מגבילים לי טיפולי פוריות - לא הייתי אמא"
עינת שגיא-אלפסה
הן עברו שנים של הזרקת הורמונים, שאיבת ביציות והחזרות שנכשלו, אך לא ויתרו ולאחר למעלה מ-10 מחזורי טיפול הן חובקות ילד. שלוש אמהות מגיבות על ההחלטה להגביל את מספר מחזורי טיפולי הפוריות לשמונה וטוענות: "מדובר בהחלטה שרירותית שתמנע מרבים כמונו להפוך להורים"
מחקר חדש של ד"ר סיגל גולדין, מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטה העברית, בשיתוף פרופ' איתן לוננפלד, מהמרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה, ביקש לבחון מהן ההשלכות האתיות המעשיות של המדיניות הקיימת בתחום הכיסוי של שירותי רפואת הפריון והאם המדיניות הנהוגה משקפת מצב אופטימלי מבחינה אתית וערכית.
בנוסף ביקש המחקר לבדוק האם המדיניות הנהוגה משקפת מצב אופטימלי מבחינת יעילות השימוש במשאבי מערכת הרפואה הציבורית בישראל. שאלות אלו הופנו ל-65 רופאים מומחים העוסקים בתחום ההפריה החוץ גופית בישראל ומהווים את רוב אוכלוסיות מומחי הפריון בארץ.
מהממצאים עולה כי רוב מכריע מקרב הרופאים מתנגד או אינו תומך במדיניות הקיימת, המבטיחה כיסוי טיפולים ללא הגבלה, וכן מתנגד למדיניות הקיימת המבטיחה טיפולים ללא הגבלה לנשים עד גיל 45 (ללא תרומת ביצית).
בנוסף עולה מהמחקר שכמעט כל הרופאים מתנסים במצבים של לחץ שמפעילים המטופלים לתחילת או המשך טיפול בניגוד לחוות הדעת של הרופא המטפל, ושרובם המכריע (92.7%) התנסה במצבים של מתן טיפולים שלדעת הרופא הם מיותרים, כתוצאה מדרישת המטופלים לממש את זכויותיהם הביטוחיות ומהמתווה הקיים כיום, המחייב את הרופא להיענות לדרישות אלה.
"מדובר בבזבוז משאבי מערכת הבריאות"
לטענת החוקרים יש לתת משמעות רבה יותר להצעת רופאי הפריון בישראל, לפיה יש להנהיג רפורמה חלקית במדיניות המימון הציבורי של טיפולי הפריון, ויחד עם זאת לשמר את הקשב והרגישות לסביבה החברתית בצורה מאוזנת יותר מהנהוג כיום."אני לחלוטין מסכימה עם ממצאי המחקר", אומרת ל-ynet פרופ' מרתה דירנפלד, יו"ר האגודה לחקר הפריון ומנהלת היחידה לפוריות בבית החולים כרמל. "רופאי הפריון נמצאים בין הפטיש לסדן. ידינו כבולות כל עוד משרד הבריאות וקופות החולים קובעות שאישה זכאית לטיפולי פוריות עד גיל 45".
לדברי פרופ' דירנפלד פנו המומחים למשרד הבריאות בדרישה להגביל את הטיפולים עד גיל 44, אולם נענו בסירוב. "מהכסף הרב שייחסך מטיפולי הסרק, ניתן לממן תרומת ביציות ואפילו הקפאת ביציות לשימור הפריון, אולם בקשתנו נדחתה. מדובר בבזבוז משאבי מערכת הבריאות וכספי הציבור ובטיפולים מיותרים שעלולים לסכן את המטופלת".
טיפולי פוריות. כיום יכולות נשים עד גיל 45 לעבור טיפולי פוריות ללא הגבלה
צילום: shutterstock
מומלצים