שתף קטע נבחר

צילום: גטי אימג'ס

ספורטאי השנה שאפילו גוגל לא סופר

ליקטנו את הספורטאים המצטיינים של 2014 שנותרו "מחוץ לרדאר". תנאי הסף לכניסה לרשימה: פחות מ-100 אזכורים בגוגל בעברית

כמדור המכונה "מחוץ לרדאר" ומתיימר להביא את הסיפורים שנותרים לרוב - כאמור, מחוץ לרדאר - של תקשורת הספורט, כמובן שגם סיכום השנה שלנו צריך להעלות על נס את הספורטאים וההישגים שלא זכו לחשיפה בתקשורת הישראלית. לא פשוט להכריע באופן אמפירי אילו ספורטאים עונים להגדרה שאנחנו מחפשים, אך בכל זאת קיים כלי שמסוגל לספק אינדיקציה מסוימת.

 

לכתבות נוספות במדור

 

קוראים לו "גוגל". כמות האזכורים בעברית במנוע החיפוש הפופולרי בעולם, גם אם איננה מדויקת לגמרי, מספקת מושג מסוים לגבי מידת חשיפה בתקשורת הישראלית ובכלל בשיח ברשת. כמו בשנה שעברה, גם ב-2014 "מחוץ לרדאר" בחר עשרה ספורטאים בולטים מהשנה החולפת, שחיפוש שמם בגוגל בעברית מניב פחות מ-100 תוצאות. כאן לא תמצאו את כריסטיאנו רונאלדו ואפילו לא את רנו לאווילני, אבל תזכו להכיר את הכדורעפן ששתה בקבוק שמפו במהלך מחנה אימונים.

 

כריסטיאנו רונאלדו. הוא דווקא חזק ברדאר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כריסטיאנו רונאלדו. הוא דווקא חזק ברדאר(צילום: AFP)
 

 

סימון בילס (ארה"ב)

ענף: התעמלות מכשירים

אזכורים בגוגל: 16

 

אחרי שגבי דגלאס הפכה בלונדון לאלופה האולימפית האפרו-אמריקאית הראשונה בקרב-רב, סימון בילס לקחה ממנה את השרביט ושיכללה את הישגיה. באליפות העולם השנה זכתה בילס בפעם השנייה ברציפות בזהב בקרב-רב, והוסיפה גם מדליות זהב בקרקע, קורה, בתחרות הקבוצתית עם נבחרת ארה"ב ומדליית כסף בקפיצות. סך הכול, מתוך שש מדליות זהב שהוענקו בתחרויות הנשים, ארבע הלכו לבילס, שיא אמריקאי.

 

סימון בילס. מכונת מדליות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סימון בילס. מכונת מדליות(צילום: gettyimages)

 

בניגוד לסגנון הבלטי של המתעמלות הרוסיות, הסגנון של בילס מבוסס על הרבה אנרגיה וכוח. חרף הריכוז הרב והמאמץ הנדרשים ממנה במהלך ביצוע התרגילים המורכבים, היא פשוט מסרבת להוריד את החיוך מפניה, מה שמוסיף לביצועיה חן רב.

 

 

ויק וויילד (רוסיה)

ענף: סנובורד

אזכורים בגוגל: 3

 

הפספוס הגדול של ספורט החורף האמריקאי. לאחר שוויילד יצג את ארה"ב במשחקים האולימפיים בוונקובר ב-2010, החליטה התאחדות הסקי האמריקאית לעצור את המימון לענף הסנובורד האלפיני.

 

ויק וויילד. מארה"ב לרוסיה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ויק וויילד. מארה"ב לרוסיה(צילום: gettyimages)

 

וויילד, שהבין כי במצב הנוכחי אין לו סיכוי להצליח, ניצל את נישואיו לגולשת סנובורד רוסייה והשיג אזרחות במדינה המארחת של המשחקים האולימפיים ב-2014. תחת דגל רוסיה, זכה וויילד בשתי מדליות זהב בסלאלום ובסלאלום הענק. ואם היה חסר עוד משהו כדי לגרום לאמריקאים לאכול את הלב, אז נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין בכבודו ובעצמו, העניק לו עיטור מיוחד מטעם המדינה.

 

שם: ג'ניפר ג'ונס (קנדה)

ענף: קרלינג

אזכורים בגוגל: 0

 

ג'ניפר ג'ונס. תרומה גדולה מהקפטנית (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ג'ניפר ג'ונס. תרומה גדולה מהקפטנית(צילום: gettyimages)

 

בניגוד לכדורגל או לכדורסל, לתפקיד הקפטן בקרלינג, או "סקיפ" כפי שהוא מכונה בענף, יש משמעות אמיתית במשחק ומוטלת עליו האחריות הגדולה מכולם. לכן קשה שלא להעריך את ג'ניפר ג'ונס (40), שהובילה את נבחרת הנשים של קנדה לטורניר אולימפי מדהים עם 11 ניצחונות מול אפס הפסדים, זו הפעם הראשונה בהיסטוריה בה נבחרת נשים מסיימת אולימפיאדה כבלתי מנוצחת. התרומה של ג'ונס להצלחה הייתה עצומה. היא רשמה 86% הצלחה בהטלות, הרבה יותר מכל סקיפ אחרת באולימפיאדה.

 

בחייה הפרטיים, ג'ונס נמצאת בזוגיות ומגדלת ילד עם ברנט ליינג, כוכב קרלינג בעצמו. לאחרונה, בגלל מעברו של בן זוגה לקבוצה באונטריו, עלה החשש כי היא תעזוב בעצמה את מחוז מניטובה ובכך תביא לפירוק הצוות שזכה בזהב אולימפי. ג'ונס עצמה הסירה נכון לעכשיו את החששות ואמרה כי היא לא ממהרת לעזוב את החבורה המנצחת.

 

 

קרולינה מארין (ספרד)

ענף: בדמינטון

אזכורים בגוגל: 7

 

שחקנית הבדמינטון הספרדייה, בסך הכל בת 21, הדהימה כשהפכה לאירופאית השלישית בכל הזמנים והראשונה מאז 1999 המוכתרת לאלופת העולם. מארין, שזכתה השנה גם באליפות אירופה, הגיעה לאליפות העולם בדנמרק כמדורגת תשיעית - אבל לקחה את כל הקופה והפתיעה בגמר את האלופה האולימפית והמדורגת ראשונה, לי שורוי. הייתה זו נקמה מתוקה של הספרדייה על הסינית שהדיחה אותה באולימפיאדה כבר בשלב הראשון.

 

קרולינה מארין. דאבל (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
קרולינה מארין. דאבל(צילום: gettyimages)

 

אפילו במדינה כמו ספרד, שבה בדמינטון רחוק מלהיות ענף פופולרי, הצליחה מארין לרתק את חובבי הספורט למסכי הטלוויזיה למשך מספר שעות ואף ליצור תהודה רצינית ברשתות החברתיות.

 

 

מריוש ולאז'לי (פולין)

ענף: כדורעף

אזכורים בגוגל: 11

 

מגובה בתמיכה של עשרות אלפי אוהדים מקומיים משולהבים, שהרעידו את האולם (או את אצטדיון הכדורגל המקומי שאירח את משחק הפתיחה) בכל פעם שהמעופפים הפולנים ניתרו מעל הרשת, נבחרת פולין זכתה באליפות העולם בכדורעף. מריוש ולאז'לי, המכונה בפי חבריו "שמפו" בגלל ששתה פעם בקבוק שמפו במחנה אימונים של קבוצתו בעקבות התערבות, היה הגיבור הגדול של 18 הימים הקסומים שעברו על הנבחרת הפולנית.

 

מריוש ולאז'לי. כינוי בעקבות התערבות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מריוש ולאז'לי. כינוי בעקבות התערבות(צילום: gettyimages)

 

אחרי ארבע שנים בהן לא לבש את המדים הלאומיים בגלל סכסוך עם מאמן הנבחרת, ולאז'לי חזר ולא יכול היה לבקש קאמבק מוצלח יותר. הוא השיג יותר נקודות מכל שחקן אחר באליפות (233) ונבחר למצטיין הטורניר, מיד לאחר הזכייה, הוא הודיע על פרישה מהנבחרת, הפעם סופית. "אנחנו בהלם ממה שעשינו, זה מה שכל שחקן חולם עליו. אני שמח שהייתי חלק מההישג הזה, אבל זה הספיק לי. המשימה שלי עם הנבחרת הפולנית הסתיימה", הוא אמר.

 

 

טטיאנה קשירינה (רוסיה)

ענף: הרמת משקולות

אזכורים בגוגל: 92

 

אחרי שזכתה כאן בת"א בטרבל מוזהב באליפות אירופה, חזרה מרימת המשקולות על אותו ההישג גם בבמה הגדולה יותר, אליפות העולם שנערכה בקזחסטן.

 

טטיאנה קשירינה. כיכבה גם בת"א (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
טטיאנה קשירינה. כיכבה גם בת"א(צילום: אורן אהרוני)

 

קשירינה, המתנשאת לגובה של 1.77 מ' ושוקלת 106 ק"ג, לא יכולה הייתה לספק הופעה מושלמת יותר, לא רק שהיא ניצחה בכל שלוש הקטגוריות, אלא שבכל אחת מהן קבעה שיא עולם חדש. השיא המעניין ביותר היה בדחיקה, שם הרימה משקל של 193 ק"ג והעלתה ספקולציות לגבי הסיכוי שתהפוך לאישה הראשונה בהיסטוריה המרימה 200 ק"ג.

 

 

מתיאס בראנדל (אוסטריה)

ענף: רכיבה על אופניים

אזכורים בגוגל: 5

 

מתיאס בראנדל לא נמנה על העלית של הרוכבים העולמיים, הוא מעולם לא זכה באחד משלושת המרוצים החשובים, הטור דה פראנס, הג'ירו או הוואלטה, אפילו לא קרוב לכך. ובכל זאת, בראנדל סיפק השנה לענף האופניים רגע שיא שזכה לחשיפה תקשורתית רחבה, והוביל אותו לומר: "אחרי חצי שעה ממש סבלתי, שאלתי את עצמי למה אני עושה דבר כזה בכלל?"

 

מתיאס בראנדל. רגע שיא (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מתיאס בראנדל. רגע שיא(צילום: gettyimages)

 

אחרי תשע שנים בהן השיא העולמי ברכיבה של שעה במסלול לא נשבר, הוא נשבר פעמיים השנה בתוך חודש וחצי. יינס ווייט, רוכב גרמני בן 43, היה הראשון לשבור את השיא ולרכוב 51.11 ק"מ בתוך שעה, אך לא היה לו זמן רב לנוח על זרי הדפנה, 42 ימים לאחר מכן גמא בראנדל 51.852 ק"מ בתוך 60 דקות. ההתעניינות הרבה שייצרה אינפלציית השיאים הביאה גם את ברדלי וויגינס, אלוף הטור דה פראנס לשעבר ואחד מהרוכבים הגדולים אי פעם, להצהיר כי הוא מתכוון לנסות לשבור את השיא.

 

סבסטיאן ברנדל (גרמניה)

ענף: קאנו

אזכורים בגוגל: 5

 

סבסטיאן ברנדל. עונה אדירה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
סבסטיאן ברנדל. עונה אדירה(צילום: gettyimages)

 

שנתיים אחרי שהוכתר לאלוף אולימפי בחתירה בקאנו ל-1,000 מ', רשם החותר הגרמני את אחת מהעונות הגדולות ביותר של חותר קאנו אי פעם.

 

אתם מוכנים? זו הולכת להיות רשימת הישגים ארוכה: דאבל מוזהב במקצים ל-1,000 ו-5,000 מ' באליפות העולם, מדליית כסף ב-500 מ', גם כן באליפות העולם, דאבל ב-1,000 ו-5,000 מ' באליפות אירופה ולקינוח ניצחון בכל שלוש תחרויות גביע העולם במקצה ל-1,000 מ'. "מעולם לא הייתי עייף כל-כך", אמר ברנדל אחרי שסיים את השתתפותו באליפות העולם. האמת? אנחנו יכולים להבין.

 

 

מיחאין לופס (קובה)

ענף: היאבקות

אזכורים בגוגל: 13

 

למרות שמועות על מעבר לכסף הגדול של ה-MMA, מיחאין לופס, המתאבק החזק בעולם במשקלים הכבדים, בחר להמשיך לייצג בנאמנות את מולדתו קובה בהיאבקות האולימפית. השנה החזיר לעצמו האלוף האולימפי מבייג'ינג ומלונדון את התואר העולמי אחרי ארבע שנים וזכה בו בפעם החמישית בסך הכול.

 

מיחאין לופס. זרועות ארוכות (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מיחאין לופס. זרועות ארוכות(צילום: gettyimages)

 

לופס נראה כמו אדם שהונדס גנטית להיאבקות יוונית-רומית, הוא מתנשא לגובה של 1.96 מ', ובאמצעות זרועותיו הארוכות הוא נוהג ללפות את יריביו. בעזרת כוחו האדיר הניכר משריריו הוא לא מתקשה לזרוק את יריביו גדולי הממדים. חרף הישגיו האדירים, לופס תמיד נותר בצלו של אלכסנדר קארלין, "הדב הרוסי", ששלט במשקל הכבד בשנות התשעים ונחשב למתאבק האולימפי הגדול בהיסטוריה. מדליית זהב שלישית בעוד שנתיים בריו תשווה את לופס לקארלין ואולי גם תפתח מחדש לדיון את שאלת ה"גדול מכולם".

 

 

מייקל ואן חרוון (הולנד)

ענף: דארטס

אזכורים בגוגל: 1

 

מעטים הענפים עם ספורטאי כה דומיננטי כמו פיל טיילור בדארטס. מאז 1990 ועד 2014 זכה טיילור ב-16 אליפויות עולם! ולמרות זאת, השנה הצליח ואן חרוון ההולנדי לערער את השליטה האבסולוטית של טיילור.

 

מייקל ואן חרוון. הדיח את המלך (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מייקל ואן חרוון. הדיח את המלך(צילום: gettyimages)

 

ואן חרוון ניצל הדחה מוקדמת מפתיעה של טיילור מאליפות העולם כדי לזכות בטורניר, להדיח את השליט העליון מפסגת הדירוג העולמי ולהפוך בגיל 24 לשחקן הצעיר אי פעם הניצב במקום הראשון בעולם. מאז ואן חרוון הספיק לזכות בגראנד פרי העולמי ובאליפות אירופה ולשמור על מקומו בפסגה. בימים אלו הוא וטיילור משתתפים באליפות העולם 2015, ואם ישכילו להגיע לגמר, הקרב הישיר ביניהם יהיה סיפתח נפלא לשנה הספורטיבית החדשה.

 

ואן חרוון נחשב לספורטאי אהוד בהולנד, וכוכבי כדורגל רבים, ביניהם רפאל ואן דר וארט, רובין ואן פרסי ורון פלאר, נוהגים להגיע לצפות במשחקיו ואף להשתעשע עמו במאבק על לוח החצים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
מייקל ואן חרוון
צילום: gettyimages
מומלצים