כסף לעמותה כמו לעיר גדולה: מסלול השוחד
מקירשנבאום ומקורביה, דרך הרשות למלחמה בסמים ועד העמותה "מעל סם" - שקיבלה תקציבים כמו גוף גדול. התמורה: כסף או מינוי מקורבים, וזו רק דוגמה לחשד לשוחד והלבנת הון בפרשה. וקירשנבאום? היא הולכת לספינינג
סגנית השר פאינה קירשנבאום עדיין לא נעצרה עקב החסינות שלה כחברת כנסת, ואף מצאה הבוקר (יום ו') זמן ללכת לספינינג - אבל החשדות נגדה, נגד רבים אחרים במפלגת "ישראל ביתנו" ונגד בכירים נוספים בעמותות ובאיגודי ספורט ממשיכים להיערם. בימים הקרובים יזומנו נחקרים נוספים וייתכנו אף עוד מעצרים, לאחר שכ-30 איש כבר הובאו ביומיים האחרונים להארכות מעצר.
בתחילה כונתה הפרשה "צדיק כתמר", בין השאר כיוון שראש מועצת תמר נחקר אף הוא בחשד למעורבות. המשטרה חוקרת 15 פרשיות שהחוט המקשר ביניהן הוא סגנית השר קירשנבאום. באמצעות כמה עמותות שנטען כי הן מעורבות בפרשה, ניתן ללמוד על השיטה שבה פעלה הקצאת הכספים. כך, למשל, קירשנבאום או מקורבים אליה העבירו כסף דרך הרשות למלחמה בסמים, שהמנכ"ל שלה יאיר גלר נעצר, אל העמותה הקטנה "מעל סם". מנכ"ל העמותה, מיכאל צ'צ'בה, נעצר ומעצרו הוארך בארבעה ימים.
מהדו"חות התקציביים של הארגון עולה כי העמותה הקטנה יחסית קיבלה מהרשות למלחמה בסמים תקציבים גבוהים, כמו תקציב המלחמה בסמים שמוקצה לעיר גדולה. על פי החשד, תקציבים אלו היו מנופחים וחלק מסכום ההעברה חזר למעבירים עצמם, מה שמצביע על חשדות לשוחד. החוקרים חושדים כי חלק מהכסף עבר לנותני התקציב בצורה של מינוי מקורבים, מה שמצביע גם על עבירות של הלבנת הון.
אתמול פורסם כי במקרה של הרשות למלחמה בסמים חלק מהכסף שהועבר שימש לרכישת תקציבי פרסום במגזר הרוסי. גם כאן, כמו במקרים הקודמים, ניתנו תקציבים מנופחים והחוקרים בודקים אם חלק מהכסף חזר למעבירי התקציבים, או ששימש לרכישת פרסומות ששרתו אותם.
במקרה של עמותת איילים, שהמנכ"ל שלה מתן דהן נעצר, נחקר חשד שהגיעו אליה כספי ציבור שלא כדין. בנוסף התברר כי ויקה רבין, העוזרת הפרלמנטרית של קירשנבאום, חשודה כי שיבשה חקירה והשמידה מסמכים, אחרי שדבר החשדות בפרשה דלף לאינטרנט ועבר בהודעות וואטסאפ. על פי החשד, היא החלה בהשמדת המסמכים לאחר שהמשטרה הוציאה צו איסור פרסום על פרטי החקירה, צעד שהיווה אישור עבור חלק מהמעורבים, ובהם רבין, כי מתנהלת חקירה נגדם.
מעורב בפרשה: מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים
אתמול הותר לפרסום כי בפרשה מעורב מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, יאיר גלר, אלוף משנה במיל'. גלר מונה לתפקיד לפני כשש שנים, לאחר שכיהן כמנכ"ל החברה למתנ"סים. הוא פרש משירות קבע ב-2000, שבמהלכו שירת כקצין חינוך ומפקד המרכז לקידום אוכלוסיות מיוחדות בצה"ל.
יו"ר הרשות הלאומית למלחמה בסמים ובאלכוהול, צבי הנדל, הופתע מהחשדות: "יאיר ישר כמו סרגל. אין לי שום ספק שיאיר לא קשור לשום שחיתות. קיבלנו תקציבים מכל מיני משרדי ממשלה והכל יועד לטובת הרשות".
הוא סיפר עוד כי גלר "אדם חרוץ עם שכל ישר ואכפת לו בצורה בלתי רגילה. הוא מצליח להניע את העובדים. זו עבודה שצריך לעשות אותה עם הרבה נשמה. המלחמה שלנו נגד כל מיני סוחרי סמים גדולים שלא מתביישים לנקוט כל דרך אפשרית נגדנו מצריכה הרבה מוטיבציה ויאיר הצליח לעורר אותה. רק מלים טובות יש לי עליו".
אליעזר (צ'יטה) כהן, ח"כ לשעבר בישראל ביתנו שעמד אף הוא בראש הרשות הלאומית למלחמה בסמים, היה חבר בוועדת האיתור שהמליצה על יעל ארן כאופציה ראשונה ועל יאיר גלר כאופציה שנייה למנכ"ל הרשות. גם הוא התקשה להאמין כי גלר מעורב בפרשה פלילית: "הוא אחד האנשים הכי רציניים והכי ישרים והגונים שאני מכיר. הוא בכלל לא איש מפלגה, אני לא מבין איך הוא מעורב בשחיתות של מפלגה? הוא איש נקי ומתאים".