הפגנת חברת חשמל: "להוריד את השאלטר"
העובדים, שמרוויחים בממוצע יותר מ-20 אלף שקל, הפגינו מול ישיבת הממשלה במחאה על הכוונה לפטר עובדים זמניים. "לא ניתן להם ללכת הביתה", אמרו
מאות עובדי חברת החשמל הפגינו הבוקר (יום א') מול ישיבת הממשלה בירושלים, במחאה על הכוונה לפטר מאות עובדים זמניים בחברה, במסגרת הרפורמה בחברה. הם נשאו שלטים נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו וחברי ממשלתו, שלטענתם "דואגים לטייקונים על חשבון העובדים". המפגינים קראו לפיטוריהם תחילה של עובדים בכירים יותר, ואף איימו בקריאות: "להוריד את השאלטר", "להוריד את החשמל לטייקונים". ברקע ההפגנה נמשכת השביתה בחברת החשמל.
ועד העובדים בחברת החשמל מסר כי ההפגנה נערכת בעקבות הודעתו של ראש הממשלה על ביטול פגישה שתוכננה למציאת פתרון למשבר. הפגישה הייתה אמורה להביא להסדר של נושא תנאי העסקתם של העובדים הזמניים בחברת החשמל. "מדובר במאות עובדים זמניים אשר עובדים יותר מחמש, 10 ו-15 שנים. כדי למנוע מהם זכויות, החליטה הנהלת החברה להחליפם בעובדים חדשים וצעירים יותר, שגם הם אינם צפויים לקבל קביעות. לא ניתן להם ללכת הביתה".
ויקטור, אחד המפגינים, הסביר: "הוכחנו לאורך כל הדרך, גם במבצע 'צוק איתן' ובסופות הקשות, בכל מלחמות שהיו - כעובדי חברת החשמל תמיד סיפקנו חשמל למדינת ישראל. אבל למי שמוביל את הכלכלה יש אג'נדה אחרת. אומרים מצד אחד שהעובדים יתפרנסו בצורה מכובדת, אז למה שיהיה להם ביטחון תעסוקתי? למה שיוכלו לשלם משכנתה? במדינת ישראל לא רואים את האזרח הקטן ממטר". הוא הזהיר מפני "טייקונים שרוצים את הכסף, את ה-30 מיליארד שקל האלה. לוקחים את חברת החשמל ומוסרים אותה לידיים פרטיות".
שכרם הממוצע של עובדי ענפי החשמל, המים, הביוב והפסולת - ובכלל זה עובדי חברת החשמל - עומד על יותר מ-20 אלף שקלים. רק עובדי הכרייה נמצאים לפניהם ברשימה.
מפגין נוסף הסביר: "אני רוצה שאדון ביבי ידע, שכשהוא התחבא עם שרה במקלט ב'צוק איתן', אני ועובדי חברת חשמל שמנו שכפ"צים והלכנו לעבוד בגבול עזה. חיברנו אלפי לקוחות לחשמל. כשהוא היה עם חרמונית בסופה בשנה שעברה, אני הייתי עם גופייה, עם דלקת ריאות, וחיברתי אלפי צרכנים. לביבי אין מושג, אין קשר לעולם הזה, סוג של חייזר".
מחברת החשמל נמסר בתגובה: "מדובר בשביתה פראית ומיותרת. אנו קוראים לעובדים להתעשת ולהפסיקה מיידית. הנהלת החברה מעוניינת להמשיך ולהעסיק את העובדים הזמניים ואף פנתה ליו"ר ההסתדרות בבקשה להאריך את העסקתם בשנתיים נוספות עד להשלמת דיוני הרפורמה במשק החשמל". עוד נמסר כי ההחלטה על ההארכה נמצאת בידי ארגון העובדים וההסתדרות. "רק רפורמה תפתור את הבעיות הקשות שניצבות בפני משק החשמל בישראל".
בתחילת החודש הקפיא בית הדין האזורי לעבודה בחיפה את תוכנית הקיצוצים בחברת החשמל. בפסק דין של השופט אלכס קוגן הוא ציין ש"ככל שמתקיים משא ומתן על רפורמה תקפיא חברת החשמל את המשך צעדיה לגבי 'אור יקרות' (תוכנית הקיצוצים) ומאידך עובדי חברת החשמל לא ינקטו צעדים ארגוניים כלשהם לרבות עיצומים". בכך עצר בית הדין לעבודה כל כוונה לקצץ את תקציבי הפיתוח של חברת החשמל לשנה הבאה ואף בלם כל אפשרות של פיטורי עובדים ארעיים או קבועים.
תוכנית הקיצוצים של חברת החשמל כללה קיצוץ של כ-4.8 מיליארד שקל מתוכניות בפיתוח בין 2014 ל-2018, הקפאת בניית תחנת הכוח החדשה באשקלון, ביטול הסכמי שת"פ עם חברות מצרפת ופיטורים של 300 עד 600 עובדים קבועים ועוד כ-150 עובדים ארעיים שתוכננו לעזוב את החברה כבר באמצע ינואר 2015.
יו"ר חברת החשמל יפתח רון טל ניסה להשהות את פיטורי העובדים הארעיים עם פנייה ליו"ר ההסתדרות בבקשה לאשר להם להישאר במעמד של עובדים ארעיים עד להודעה חדשה, הצעה שזכתה לתגובה צוננת של ועד עובדי חברת החשמל עם טענה שהוא למעשה מנציח את מעמדם כעובדי קבלן לאחר שהתחייב לקלוט אותם לעבודה קבועה בחברה וחזר בו.
הפסיקה של קוגן מייתרת למעשה את ההצעה של רון טל וקובעת שעד להודעה חדשה אין לבצע שום שינוי בחברת החשמל לרבות צמצום מספר העובדים.
אך בהמשך הודיע יו"ר ועד העובדים בדיון של ועדת הכלכלה על שביתה כללית בחברה, במסגרתה הטיפול בתקלות יהיה במתכונת שבת. "ההשלכות של פיטורי מאות עובדים הן הרות אסון", אמר. משרד האוצר התריע כי מדובר ב"הפרה של הוראות בית הדין".
בוועד העובדים הזהירו: "ארגון עובדי חברת חשמל אינו יכול לסבול עוד את מדיניות הדלת המסתובבת של העסקת עובדים תלויים על בלימה עד להחלפתם באחרים כל חמש שנים. המשמעות של מדיניות הדלת המסתובבת שנכפתה על ההנהלה על ידי משרד האוצר היא שליחתם הביתה של עובדים טובים וראויים והעסקת עובדים זמניים ללא ביטחון תעסוקתי בדומה לצורת העסקה פסולה של עובדי קבלן, ואנו לא נאפשר זאת יותר. היום כבר אין לנו מה להפסיד".