שילוב בעלי מוגבלויות: לחוקק, לא לעודד
חקיקה בנושא העסקת בעלי מוגבלויות היא התשובה המוחצת לכל אלה שטוענים שצריך לעודד, לתמרץ, לבקש מחברות להעסיק אנשים עם מוגבלות. מי שרוצה לעודד מוזמן ללכת למגרשי הכדורסל והכדורגל. בשוק העבודה בישראל, זה פשוט לא עובד
ומה המצב אצלנו? במילה אחת: גרוע. בשתי מילים: גרוע מאוד. בואו נשים את הדברים על השולחן: בארץ העסקת אנשים עם מוגבלות מפחידה את המעסיקים. חמור מכך, היא מפחידה את המעסיק הגדול ביותר: מדינת ישראל. פקידי המדינה כנראה חוששים - או שפשוט לא בא להם - שיסתובבו במשרדים שלהם עיוורים, חירשים, אוטיסטים או על כיסאות גלגלים.
לדף הפייסבוק של "סיכוי שווה"
רוב המעסיקים בישראל כנראה לא שמעו על מדינות נאורות ומתקדמות כמו גרמניה, מדינות סקנדינביה ועוד מדינות אירופיות שנותנות סיכוי שווה ומחייבות כי 5% מהעובדים יהיו בעלי מוגבלות. מי שלא עושה כן - מקבל קנס. אפשר גם לעזוב לרגע את השיח של עזרה הדדית, סיכוי שווה .'וכו אפשר לדבר מספרים. דו”ח מבקר המדינה האחרון קבע כי כתוצאה מאבטלה של אנשים עם מוגבלות מאבד המשק הישראלי 5 מיליארד שקל בשנה.
אז מה עושים? לפני כמה חודשים סוף-סוף יצאה לדרך בישראל יוזמה להענקת סיכוי שווה בעבודה לאנשים עם מוגבלות. ההסתדרות והמעסיקים הפרטיים חתמו על הסכם קיבוצי היסטורי, המחייב כי בכל חברה שבה מועסקים יותר 100-מ עובדים, 3% לפחות יהיו בעלי מוגבלויות. כמו כן הונחה הצעת חוק, עליה חתמו 81 ח"כים, שקובעת כלל זהה לגבי גופים ממשלתיים שבהם יותר מ 25- עובדים. הממשלה החליטה בינתיים להחיל את הכלל הזה כל גוף ממשלתי שבו יותר 75-מ עובדים, אולם מכיוון שההחלטה עלולה להשתנות, להידחות, להתבטל או סתם לא לצאת לפועל, חייבים להמשיך לקדם את החוק.
חקיקה בנושא העסקת בעלי מוגבלויות היא התשובה המוחצת לכל אלה שטוענים שצריך לעודד, לתמרץ, לבקש מחברות להעסיק אנשים עם מוגבלות.
מי שרוצה לעודד מוזמן ללכת למגרשי הכדורסל והכדורגל. בשוק העבודה בישראל, זה פשוט לא עובד. אין שום סיבה שגם כאן לא יחייבו העסקת בעלי מוגבלויות. הרי החלום שלנו הוא להיות דומים למדינות כמו ארה"ב, ומתברר שיש לנו הרבה מה ללמוד ממנה בנושא שילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה.
אנחנו מבטיחים שננהל מאבק גדול עד שגם בישראל ישלבו אנשים עם מוגבלות בעבודה ובחברה. יש לחוקק חוק להעסקת 3% עובדים עם מוגבלות עד 2017 5%-ו אחר כך בכל גופי הממשלה. יש לתקן את חוק חובת המכרזים ולתת עדיפות במכרזים ממשלתיים לגופים פרטיים המעסיקים 10% עובדים עם מוגבלות. ובקיצור - לקדם את הנושא הזה באמצעות חקיקה, כי לכולם מגיע סיכוי שווה להשתלב בעבודה. ל
אורן הלמן הוא ממובילי מהפכת השילוב של אנשים עם מוגבלות בעבודה, ממקימי "סיכוי שווה" ואב לילדה בחינוך המיוחד