מצרים: משפט חוזר ל-3 עיתונאי אל-ג'זירה
הפיוס המצרי-קטארי מתחיל לתת את אותותיו? בית המשפט העליון במצרים ביטל את עונשי המאסר שנגזרו על העיתונאים מרשת הטלוויזיה הקטארית. השלושה הורשעו בשיתוף פעולה עם "האחים המוסלמים" שהוצאו מחוץ לחוק
לא ערכים, אחים. הדילמה של אל-ג'זירה במצרים
עוד חדשות בעולם :
נשיא מנגב: אסד אכל פול וסמבוסק עם חיילים
צרפת: בגלל אהבה נכזבת - רצח 3 והתאבד
ליטא מצטרפת לגוש האירו ומפנה עורף לרוסיה
העיתונאי האוסטרלי פיטר גרסט והעיתונאי המצרי-קנדי מוחמד פאדל פהאמי נידונו בחודש יוני לשבע שנות מאסר, והמפיק בהאר מוחמד נשלח ל-10 שנות מאסר. השלושה הגישו ערעור לבית המשפט לאחר שהורשעו בסיוע לתנועתו של הנשיא המודח מוחמד מורסי, שהוצאה מחוץ לחוק, בכך ש"הפיצו ידיעות שקריות".
למרות ביטול עונשי המאסר וההודעה על קיום משפט חוזר נותרו שלושת העיתונאים במעצר. "הם לא ישוחררו עד שיופיעו בפני חבר השופטים החדש, שיחליט אם לשחרר אותם או לא", אמר עורך הדין מטעם ההגנה מוסטפה נאג'י. משפחות הנאשמים קיבלו באכזבה את העובדה שבניהן יישארו במעצר, וברשת אל-ג'זירה קראו למצרים לקיים בהקדם האפשרי את המשפט החוזר.
הרשויות המצריות לא אהדו, בלשון המעטה, את סיקור הרשת הקטארית את הפשיטות הקטלניות על תומכי "האחים המוסלמים", מאז שהצבא המצרי הדיח את מורסי ביולי 2013.
הן רואות ברשת הערבית את "קולה של קטאר", ומאשימות את דוחא בתמיכה ב"אחים המוסלמים" ובמורסי, בעוד הם גינו את מצרים על דיכוי התומכים האיסלאמיים.
א-סיסי, רמטכ"ל הצבא לשעבר שהוביל את המהלך להדחת מורסי לפני היבחרו לנשיאות בחודש מאי, אמר כי הרשויות "לא יתערבו בנושאים משפטיים". "עלינו לכבד את הפסיקות המשפטיות ולא להגיב עליהן גם אם אחרים לא מבינים אותן", אמר בנאום ששודר בטלוויזיה לאחר פרסום עונשם של שלושת העיתונאים.
ארצות הברית עמדה בראש הדרישה העולמית מהנשיא המצרי לחון את העיתונאים, והפרשה זכתה לסיקור נרחב בתקשורת העולמית, אולם מדינות רבות במערב בחרו לשתוק כי לא רצו לסכן את יחסיהן עם מצרים, המדינה הערבית הראשונה שחתמה הסכם שלום עם ישראל ובעלת ברית אסטרטגית של ארה"ב.
שלושת העיתונאים טענו להגנתם כי בסך הכול דיווחו על החדשות במצרים כשנעצרו על ידי הרשויות המצריות בדצמבר 2013.
ארגוני זכויות אדם טוענים כי הדיכוי במצרים רשם עלייה מאז שא-סיסי והצבא הפילו את מורסי מהשלטון. הדחתו של מורסי פגעה ביחסי מצרים עם קטאר, שכאמור העניקה תמיכה רבה ל"אחים המוסלמים". אלא שבתקופה האחרונה קהיר ודוחא התקרבו ביניהן והתפייסו, דבר שעורר תקווה כי העיתונאים של אל-גז'ירה ישוחררו בקרוב. באחד הראיונות שהעניק אמר א-סיסי שניתן לבחון חנינה נשיאותית לשלושת העיתונאים, אך לא פירט מעבר. בנוסף, לשכת הנשיאות בקהיר הציעה חוק לפיו מצרים תוכל להעביר מורשעים בעלי אזרחות זרה לרצות את עונש המאסר שלהם במדינת האם. הצעה זו נתפשה במצרים כניסיון להכשיר את הקרקע לקראת הוצאתם מהמדינה של שניים מהעיתונאים לפחות שמחזיקים באזרחויות זרות.