יצא בחוץ: פייגלין מחוץ לרשימת הליכוד
לאחר שהתברג למקום ה-15 בבחירות הקודמות, צנח משה פייגלין למקום לא ריאלי. גם ציפי חוטובלי כנראה תישאר מחוץ לכנסת הבאה
השתרכותם של פייגלין וחוטובלי בסוף רשימת הליכוד מסמנת מגמה חדשה בתנועה. מצבם שהורע מעיד גם על היחלשות משמעותית של מה שכונה "מחנה הפייגלינים" בליכוד, שבפריימריז הקודמים נתנו את הטון והובילו את חוטובלי למשבצת האישה הראשונה ואת פייגלין עצמו למקום ה-15.
מתיישבי יו"ש, המתחלקים גם לתת-קבוצות, אמנם מהווים רק 10% מכלל המתפקדים, אולם כוחם התאפיין בעובדה שהם מממשים את זכותם להצביע באחוזים גבוהים מאוד וברשימותיהם קידמו ופסלו בהתאמה את מי שהועילו להם ואת מי שלא. בפריימריז האלו, היחלשות פייגלין וחוטובלי, שנחשבים ליקירי המתיישבים, מעידה בצורה מסוימת גם על מצבו של המחנה כולו.
פייגלין בן ה-52 נחשב לסדין אדום בליכוד. כמי שעומד בראש חטיבת "מנהיגות יהודית" בתנועת הליכוד, הוא ניסה במשך שנים להיבחר לרשימה ואף התמודד לא פעם על ראשות התנועה. במשך שנים ניתן היה להבחין בכוחו המתעצם בליכוד. בפריימריז בשנת 2003 הוא קיבל רק 3.5% מהקולות, אך בבחירות הפנימיות בשנת 2012 הוא כבר קיבל כמעט 27 אלף קולות, שנתנו לו את המקום ה-15 ברשימה ואת הכיסא בכנסת ישראל, שבה מילא שורה של תפקידים, בהם סגן יו"ר הכנסת וחבר בוועדות שונות כמו חוץ וביטחון, חינוך וועדת הפנים והגנת הסביבה.
התנגדותו של פייגלין כלפי ראש הממשלה לא הייתה בגלל נתניהו עצמו, אלא בשל הדרך שהוביל, שלטעמו של פייגלין לא הייתה נכונה. לאורך השנים האחרונות ניסה נתניהו להילחם בפייגלין ולהשאירו מחוץ לכנסת. בבחירות הקודמות מוקם פייגלין במקום ה-15, בין היתר הודות לדילים שונים, אך גם בזכות הצלחתו להביא לא מעט תומכים לקלפיות. הוא עקף במיקום שרים בולטים ובכירים בליכוד, מקורבי ראש הממשלה, דוגמת יובל שטייניץ, לימור לבנת ואופיר אקוניס.
במהלך הקדנציה הנוכחית היו רגעים שבהם התנהג פייגלין כסיעת יחיד. הוא סירב למשמעת קואליציונית במספר הצבעות בכנסת ואף הושעה בשל כך על ידי יו"ר הקואליציה, יריב לוין, מחברותו בוועדות. הוא ביקר את נתניהו לא פעם ואף ניהל נגדו קרבות במרכז הליכוד בכל הנוגע למועד הפריימריז ולסמכויותיו של יו"ר התנועה.
הקרב האחרון שניהל פייגלין, ובמסגרתו הודיעו פעילים רבים בליכוד שיפעלו נגדו, היה סביב בקשתו לחייב את נתניהו לעבור פריימריז נוספים במקרה שבו בחירות לכנסת לא יתקיימו בתוך חצי שנה מיום בחירתו של נתניהו לראשות התנועה. בנוסף עתר פייגלין לבית הדין של התנועה וביקש שלא לשנות את שיטת הבחירה ולאפשר יומיים של הצבעה – יום אחד להרכבת הרשימה ויום אחד לבחירת היו"ר.
הקרב האחרון שניהל נגד נתניהו בבית הדין גם עורר לא מעט תסיסה בשטח, ובשבועות האחרונים הודיעו כל מרכזי הדילים הגדולים שיעשו הכול כדי להשאיר את פייגלין מחוץ לכנסת. הדיל נגדו היה אחד מהדילים החזקים שהופצו אמש ביום הפריימריז.
ביום הפריימריז עוד נחשב פייגלין לאופטימי. יש שהעריכו כי הוא עשוי להתברג בעשירייה הראשונה בגלל מסע הדה-לגיטימציה שניסו לעשות לו גורמים שונים בליכוד. לאורך כל היום ניסה פייגלין להישמע מעודד וקיווה שקולות המתפקדים החופשיים שמכירים אותו, בין היתר ממאבקים אחרים שניהל – למשל סביב נושא הקנאביס הרפואי – ישפיעו על מיקומו ויבטיחו לו כיסא בכנסת. ככל שעברו השעות ונספרו עוד ועוד קלפיות, כבר היה ברור שהדילים נגד פייגלין הצליחו, והמאמץ לגייס במקום מתפקדים בודדים לא עזר לו להתברג ברשימה.